Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 31. 09:35

Üzembe állt a Tera 100, Európa legerősebb számítógépe

Franciaországban a hétvégén helyezték üzembe a Tera 100 névre keresztelt szuperszámítógépet, amely a kontinens legerősebbje. A gép tervezéséről 2008-ban kötött megállapodást a francia hadügyi minisztérium és a Bull szervergyártó.

Francia összefogás

A Francia Atomenergia Hivatal (CEA) megrendelésére készült Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a Tera 100. A 140 ezer Intel Xeon processzormagból álló rendszer elméleti maximális teljesítménye 1,25 petaflops, vagyis másodpercenként 1,25 milliószor milliárd lebegőpontos műveletet képes elvégezni. A Tera 100 nagyjából hússzor akkora teljesítményt nyújt mint elődje, a 2005-ben üzembe helyezett Tera 10, miközben ugyanakkora alapterületen elfér és a fogyasztása csak kevesebb mint háromszorosa.

A világ legerősebb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 listát évente kétszer frissítik. A héten Hamburgban zajló International Supercomputing Conference 2010 alkalmából ma kiadott új listán a Tera 100 még csak a 44. helyen szerepel, amelynek oka, hogy a rangsor véglegesítése április közepén történt meg, ekkorra a Tera 100-nak csak a tizedét szállították le. Teljes kiépítettség mellett a gép a negyedik  legerősebb szuperszámítógép az egész világon, csak az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának Jaguar és Roadrunner nevű gépei előzik meg, amelyeket szintén nukleáris kutatások támogatására használnak, illetve a kínai Nebulae, amely most tűnt fel a listán. Európa legerősebb szuperszámítógépe eddig a németországi Jülich Kutatócentrumban működő Jugene gépe volt, 0,8 petaflops teljesítménnyel.

A Tera 100-at a francia Bull szállította le. A számítógép mintegy 4300 darab bullx S-sorozatú szerverből áll, amelyek érdekessége, hogy L-alakúak és 1,5 RU magasak, két gép egymásra fordítva ad ki 3 szabványos rack unitot. A Tera 100 összesen 17500 darab  nyolcmagos Intel Xeon 7500 processzort, 300 terabájt memóriát és 20 petabájtnyi háttértárat mozgósít. A fürtözött rendszer csomópontjait InfiniBand QDR hálózat kapcsolja össze. A rendszer összesített belső sávszélessége 500 GBps a fájlrendszer felé, amely rekord a maga nemében, olvasható a Bull közleményében.

\"\"

A CEA a gépet nukleáris fegyverek kutatásánál fogja bevetni annak érdekében, hogy növelje azok megbízhatóságát - az igen drága és kockázatos kísérleti atomrobbantásokat szimulációval fogja helyettesíteni a hivatal. A Bull tájékoztatása szerint a szabad szoftvereken alapuló gép tervezésénél az volt a szempont, hogy többféle alkalmazási területen is bevethető legyen, ezért olyan architektúrát kellett alkalmazni, amely számítási és kommunikációs teljesítmény tekintetében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.

Kína szuperszámítógépes hatalommá vált

A francai gép jelenleg a világon leggyorsabb, kizárólag Xeon-alapú szuperszámítógép. A Top500 listán első Jaguar hatmagos AMD Opteronokra épül, a Roadrunner pedig az IBM PowerXCell 8i chipjeire, amelyek a PlayStation 3-ban szolgálatot teljesítő Cell továbbfejlesztéséből jöttek létre. A Nebaule Intel Xeon X5650 processzorokat és NVIDIA Tesla C2050 GPU-kat egyaránt tartalmazó hibrid architektúra.

A 2010 júniusi Top500 listán továbbra is a Jaguar vezet 1,8 petaflopsos teljesítménnyel, a második helyet azonban egy új rendszer, a kínai Nebulae szerezte meg (1,27 petaflops), harmadik helyre szorítva vissza az egykor vezető Roadrunnert . A világ legnépesebb országában láthatóan komolyan gondolják, hogy megfelelő informatikai támogatást biztosítsanak a tudományos munka előremozdításához, a 10 legnagyobb teljesítményű szupergépből immár kettő található Kínában. Érdekesség, hogy mindkét gép (a Nebulae mellett a hetedik helyen álló Red Dawning) is hibrid felépítésű, azaz x86 processzorok mellett GPU-kat is alkalmaznak.

A teljes listán összesen 24 kínai rendszer található már, amivel az ország a negyedik legnagyobb szuperszámítógépes hatalom az USA, Nagy-Britannia és Franciaország mögött, holtversenyben Németországgal. Ha azonban a szuperszámítógépek összesített teljesítményét vesszük figyelembe, akkor Kína a második helyen áll, megelőzve Németországot. Az Egyesült Államok uralma azonban továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a 10 legerősebb gépből 7 amerikai, a teljes lista 500 gépéből pedig 282 működik az USA-ban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról