:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 28. 10:09

Bizonytalanság fékezi a Novellt

A gazdaság élénkül, az informatikai vállalatok sorra javuló teljesítményről számolnak be, a Novell azonban csökkenő bevételt jelentett az április 30-án zárult negyedévben. A korábban meghozott átszervezéseknek és költségcsökkentéseknek köszönhetően a profit azonban némileg emelkedett.

Az eladás szélén álló Novell egyelőre nem tud profitálni a gazdaság élénküléséből, a cég bevétele a tavalyi 215 millió dollárról 204 millió dollárra olvadt, pedig az árfolyamhatás is a Novellt segítette. A nettó profit eközben 15,6 millió dollárról 19,9 millió dollárra emelkedett, amelyet a termékfejlesztésre fordított kiadások csökkentésével magyarázott az elemzők és befektetők részére rendezett telefonos konferenciahíváson Dana Russel pénzügyi vezető.

Már a Linux sem fogy úgy mint régen

Mindenképp figyelemre méltó, hogy a Novell korábban rendkívül dinamikusan tudta növelni a Linuxból származó forgalmát, ez azonban most 4 százalékkal csökkent éves összehasonlításban és 36 millió dollárt tett ki. Összehasonlításképp: a legnagyobb rivális Red Hat legutóbbi pénzügyi negyedévében 18 százalékos bevételnövekedést ért el, az IDC szerint pedig a Linux-szerverek piaca az első naptári negyedévben 36 százalékkal emelkedett, vagyis a Novell kétségtelenül teret vesztett a Linux-piacon.

Ennek magyarázata Dana Russel szerint, hogy a 2006-ban a Microsofttal kötött megállapodás részeként kiosztott SUSE Linux Enterprise Server kuponok első hulláma \"lejárt\". Amint arról a HWSW is beszámolt, az egyezség részeként a redmondi cég több tízezer SUSE Linux Enterprise Server licencet vásárolt az évek során, amelyeket olyan ügyfelei kaphattak meg, amelyek valamilyen feladatra Linuxot akartak használni zömmel Windows-alapú környezetükben. A Microsoft szerint összesen 475 ügyfele élt a lehetőséggel eddig. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a Novell SUSE Linux Enterprise Servernek eddig a Microsoft volt az egyik legnagyobb vásárlója.

Biztonság, rendszerfelügyelet

A Linuxnál némileg jobb teljesítményt nyújtott az Identity, Access and Compliance Management részleg, amely a Novell biztonsági termékeinek (pl. Identity Manager, Access Manager, Sentinel, SecureLogin) fejlesztését és értékesítését végzi. A területen 9 százalékkal 30 millió dollárra tudta növelni bevételét a vállalat, azonban a jövőbeli kilátásokat itt is beárnyékolja, hogy a megrendelések 12 százalékkal csökkentek, amit a Novell a piaci bizonytalansággal magyaráz. A cég hamarosan piacra dobja az Identity Manager 4-et, amelytől nagy sikereket vár.

A Novell stratégiájának központi részévé vált az elmúlt években a rendszerfelügyelet, ezt a tevékenységet a PlateSpin és a Managed Objects felvásárlásával erősítette meg a vállalat. A cél egy átfogó felügyeleti portfólió létrehozása, amely segítséget nyújt az ügyfelek számára saját  adatközpontjuk menedzselésére az informatika és az üzlet szintjén egyaránt. A Systems and Resource Management részleg 40 millió dollár bevételt termelt a legutóbbi negyedévben, ami éves szinten stagnálást jelent. A vállalat sokat vár a hamarosan érkező Cloud Managertől, amely az összes elterjedt hypervisort és hardverplatformot támogató .

A Collaboration Soutions részleg 72 millió dolláros forgalmat tudott felmutatni, ami 9 százalékos csökkenést jelent. A csoportmunka-támogató szoftverek (GroupWise, Teaming + Conferencing) forgalma közel negyedével esett, az Open Enterprise Serverből és NetWareből származó bevétel, amely a divízió több mint felét adja, több mint 6 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban. Dana Russel elmondása szerint ezen a területen megrendelések csökkenése a jövőben is folytatódni fog, ami leginkább az egykor piacvezető NetWare nyugdíjazásának köszönhető.

Az eladás küszöbén

A Novell eladása a küszöbön áll. A vállalat márciusban már kapott egy 2 milliárd dolláros készpénzes ajánlatot az Elliott Associates tőkebefektetési cégtől, azonban ezt elutasította, mivel túl alacsonynak találta. A cég egyúttal közölte, hogy az igazgatótanács felhatalmazást adott más stratégiai alternatívák kidolgozására, aminek célja, hogy megtalálják a részvényesek számára legnagyobb hasznot hozó lehetőséget, amibe beleértendő a vállalat eladása is.

A Wall Street Journal bennfentes forrásokra hivatkozva a múlt héten azt írta, közel 20 vevő jelentkezett a Novellért, az ajánlatokat pedig ezen a héten értékeli ki a vállalat, így a felvásárlás bejelentése valószínűleg a közeljövőben megtörténik. A legtöbb iparági elemző szerint a Novellt nem egy másik informatikai cég veszi meg, hanem valószínűleg egy kockázati befektető kezébe kerül, amely darabonként fogja értékesíteni az egyes tevékenységeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.