Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 25. 09:45

Nyílt szoftverekből is elérhetők az Outlook PST fájlok

Két új, nyílt forráskódú projektet indított a Microsoft, amelyek célja, hogy bármilyen alkalmazás számára lehetővé tegyék az Outlook által használt PST fájlformátum kezelését.

A Microsoft még 2009 őszén jelentette be a PST formátum megnyitását. Korábban a PST-ben tárolt információkat csak az Outlook Object Modellen és a MAPI protokollon keresztül érhették el külső szoftverek, vagyis mindenképp szükség volt hozzá  Windowsra és Outlookra is. A vállalat az Open Specification Promise program alatt azóta nyilvánosságra hozta a PST fájlformátum teljes dokumentációját és garantálja, hogy protokollok és formátumok szabadon felhasználhatóak további licencelés és szabadalmi fenyegetettség nélkül.

A vállalat most kiadott két nyílt forrású szoftvert is, a PST Data Structure View Tool és a PST File Format SDK egyaránt elérhető a CodePlex oldalon, Apache licenc alatt. A kódok segítséget adnak a fejlesztőknek ahhoz, hogy olyan szoftvereket hozzanak létre, amelyek az Outlook által használt PST formátumú fájlokat olvassák vagy írják, és ehhez többé nincs szükség sem Windows operációs rendszerre, sem pedig Outlookra.

A PST Data Structure View Tool egy grafikus eszköz, amelynek segítségével a fejlesztők a PST állományok adatstruktúráját tekinthetik meg, hogy jobban megértsék annak felépítését. A PST File Format SDK pedig egy keresztplatformos C++ könyvtár, amely a PST-re alapuló alkalmazások fejlesztését könnyíti meg. Jelenleg a PST fájlok olvasására szolgáló eszközök találhatók meg benne, az írás egy későbbi verzióban válik támogatottá, ígéri a vállalat.

A PST formátum megnyitásával és a kódok kiadásával a Microsoft úgy tudja \"jó fiú\" benyomását kelteni, hogy közben kevéssé kockáztatja saját versenyképességét. A vállalat talán úgy kalkulál, mire az első, PST-t támogató rivális szoftverek elkészülnek, addigra a verseny más, sokkal magasabb szinten fog folyni az ügyfelekért, akiket nem elsősorban a meglévő szoftverek olcsóbbakra történő leváltása, hanem az egységes kommunikációs, kollaborációs, levélkezelési és menedzselhetőségi kérdések foglalkoztatnak - és a Microsoft már erre helyezi az Outlook-Exchange páros fejlesztéseinek hangsúlyát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról