Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 21. 13:37

Szerezd vissza magánéletedet a Facebookon!

Rájár a rúd a Facebookra, a közösség és a média egyre hevesebb csapásokkal reagál a közösségi oldal adatkezelési gyakorlatára. Jövő hónapra ugyan a Facebook egyszerűsítést ígért, de ez önmagában még nem oldja meg a problémát, hogy a személyes adatok a teljes webes közönség számára elérhetőek.

A májusi keresőstatisztikák szerint az elmúlt hetekben az egyik legnépszerűbb kifejezéssé vált a keresőkben, hogy \"hogyan töröljük magunkat Facebookról\". Igaz az emberek valójában nem teszik meg ezt a lépést, de fontos jelzés, hogy a felhasználók tömegesen gondolkodnak ezen a lehetőségen is. Még többen vannak, akiket végre elkezdett foglalkoztatni az, hogy vajon milyen adatok válnak publikussá azok közül, amiket csak a közösségi oldalon lévő barátaikkal szerettek volna megosztani.

Szemfüles fejlesztők tucatjai startoltak rá a kérdésre, s több olyan szolgáltatás is indult mostanság, amivel könnyedén áttekinthető, hogy a megosztott tartalmaink milyen formában elérhetőek valójában. A személyes adatokért aggódó civil szervezetek rázzák lándzsáikat, a konkurens közösségi oldalak kapva-kapnak az alkalmon és igyekeznek csalódott Facebook-felhasználókat magukhoz csábítani, de a 4-500 millió felhasználót számláló hálózatot nem lehet egykönnyen megrengetni. Nem is feltétlenül szükséges ez, a mostani lárma leginkább amiatt lehet hasznos, hogy végre tömegek ismerik fel a beállítások okos kezelésének fontosságát, illetve azt, hogy amit a weben közzétesz valaki, az súlyosabb lehet, mintha elordítaná magát az utcán.

Van megoldás

Az újonnan megjelenő eszköztár egyik példánya, a ReclaimPrivacy, ami egy JavaScript bookmarkletet kínál a felhasználóknak. Az oldalon fellelhető, könyvjelzősorba illeszthető alkalmazás akkor használható, ha belépünk a Facebook-profilunk adatvédelmi beállításai közé (Privacy Settings), s ott lefuttatjuk azt. A program elemzi a beállításainkat, s egy felugró ablakban összesíti, hogy mely részek vannak biztonságban, s hol leselkednek ránk veszélyek. A bookmarklet viszont nem állítgat semmit, a döntést rábízza a felhasználóra, mindössze informál. Használata biztonságos és egyszerű.

Egy másik megoldás, az Untangle SaveFace nevű mini-alkalmazása szintén JavaScript-alapokon nyugszik, a linkjét be kell húzni a könyvjelző menübe, majd a Facebook oldalán lefuttatni. A különbség mindössze annyi, hogy a SaveFace nem teketóriázik, hanem egyszerűen minden beállításunkat átállítja, hogy az adatokat csak a közösségi oldalon visszaigazolt barátok.

Tanulságos és látványos tiltakozás

Ha valaki vizuálisabb típus, s szeretné látni, hogy mit is oszt meg, annak érdemes a Facebook Privacy Check oldalt meglátogatni. Használatához értelemszerűen be kell jelentkezni a Facebook-ra, s ezután az oldal pontosan azt csinálja, amire bármelyik más Facebook-hoz csatlakozó weboldal képes. Lekéri ismerőseink listáját, neveiket, fotókat és minden adatot, amihez nyílt a hozzáférés, majd táblázatos formában tálalja nekünk. Kissé megdöbbentő, de bármely egyéb weboldalon mindez úgy történhet meg, hogy észre sem vesszük. Az oldal erősen kritikus, s azokat a szempontokat is listázza, amiben a felhasználói beállítások nem számítanak, ugyanis azokat a Facebook alapból kiadja rólunk. A teszt végén egy pontszámot is kapunk, amiből kiderül, mennyire vagyunk biztonságtudatos felhasználók.

Kevésbé hasznos, inkább érdekes eszköz az Openbook, ami nem egy eszköz a beállítások kontrollálására, hanem egyszerűen prezentálja, hogy mennyire könnyű információt gyűjteni a Facebookról. A szimpla keresőbe bármilyen kifejezést beírva kapunk egy kis ízelítőt abból, hogy a Facebook hírfolyamba küldött státusfrissítések mennyire nem maradnak a közösségi oldal kerítésén belül. Azok, akik nem állítják át az alapból publikus megosztást, szembesülhetnek kellemetlen helyzetekkel. Teszt céljából érdemes a keresőmező alatti sorból szemezgetni.

Maradj éber!

Könnyű belátni, hogy ha nem is feltétlenül ördögtől való a publikus megosztás, hiszen sok olyan ember van, akinek a célja éppen az, hogy minél többekhez eljusson, de mindenképp érdemes átnézni, hogy mit engedünk és mit nem. A következő hetekben pedig érdemes figyelni, hogy a június milyen változtatásokat hoz a Facebook szabályzatában és az adatkezelési gyakorlatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról