:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 21. 09:44

Fityiszt mutat az Apple-nek a Google

Korábban már számos információ kiszivárgott az Android soron következő, 2.2-es verziójáról, de tegnap a Google hivatalosan is fellebbentette a fátylat az új operációs rendszerről, ami elsőként a Nexus One-on lesz elérhető. Amit az iPhone-tulajdonosok hiába kérnek az Apple-től, a Google mind megadja az Androidban.

A Google I/O konferencia második napján az Androidé volt a főszerep a San Franciscó-i Moscone Centerben. A Google bemutatta a mobiltelefonos operációs rendszer hamarosan érkező 2.2-es verzióját és fellebbentette a fátylat a Google TV-ről is, amelynek alapja szintén az Android.

Bemutatkozik az Android 2.2

Míg az Apple annyira lezárja saját ökoszisztémáját, amennyire csak tudja, a Google abban hisz, hogy a készülékgyártóknak, fejlesztőknek, felhasználóknak, hirdetőknek többféle lehetőséget kell nyújtani, amelyből aztán mindenki ki tudja választani a neki leginkább tetsző megoldást. Ennek szellemében az Android 2.2 már teljes Adobe Flash 10.1 és AIR támogatást biztosít, emellett persze nem hanyagolja el a HTML5-öt sem, előnybe kerülve az Apple-lel szemben, amely kerek perec kijelentette, hallani sem akar a Flash-ről.

Annak érdekében, hogy a webalkalmazások a lehető legjobban fussanak, a Google bevezetett egy JIT (Just In Tme) fordítót, amelynek köszönhetően a processzort erőteljesen igénybe vevő alkalmazások akár ötszörös sebességűre is gyorsulhatnak, emellett a Froyo böngészője is megkapta a V8 JavaScript-motort, ezzel jelentős teljesítménynövekedést elérve. A demó alapján a SunSpider tesztben a Froyo két-háromszor gyorsabb az Android 2.1-nél (Eclair), de még az Apple iPad villámgyors böngészőjénél is sebesebb.

A felhasználói élményhez nem csak a sebesség, a kényelem is hozzátartozik, ezen a téren is számos újdonsággal szolgál az Android 2.2. Az alkalmazás-piactér, az Android Market végre kap egy megfelelő webes felületet, ahol kényelmesen lehet a programok között böngészni, elolvasni az ismertetőket és a felhasználók véleményét, a kiválasztott alkalmazásokat pedig közvetlenül a webes felületről tölthetjük le a telefonra, amelynek nem is kell a számítógéphez csatlakoznia.

A Google emellett bejelentette, az Android Marketen hamarosan nem csak szoftverek, hanem zenék is kaphatók lesznek, bár erről részleteket (árak, elérhetőség) nem hozott nyilvánosságra a cég. Egyelőre nem tudni, az iTunes egyeduralma veszélybe kerül-e, a Google Android azonban már elegendően nagy felhasználói táborral rendelkezik, hogy a zenepiacon is komolyan számolni kelljen vele. Természetesen az Android Marketen megvásárolt zenét is közvetlenül lehet a telefonra küldeni. Ezzel ismét az Apple-nek mutatott fricskát a Google, az iPhone-felhasználók már régóta szeretnének vezeték nélküli (Wi-Fi, 3G) szinkronizációt, amelyet az Apple nem engedélyez számukra.

A zene szerelmeseinek további jó hír, hogy az új Androidban a Google lehetővé tette, hogy az iTunes-ban tárolt zenéket is elérje a telefon, mégpedig streaming formában.A Simplify media felvásárlásával megszerzett technológia alapja egy, az asztali gépre telepítendő szoftver, amely lehetővé teszi a kapcsolódást a mobiltelefon számára, amelyen aztán ugyanúgy jelennek meg az iTunes-ban tárolt zenék, mintha csak a memóriakártyán lennének.

Szintén a felhasználók kényelmét szolgáló újítás, hogy a telefonra telepített programoknál lehetőség lesz engedélyezni az automatikus frissítést. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy alkalmazásból új változat jelenik meg az Android Marketen, a felhasználónak nem kell erről külön értesülnie, ellátogatnia a piactérre és letölteni az új verziót, a frissítés automatikusan megtörténik. Az automatikus frissítés ráadásul az összes telepített programra engedélyezhető, így mindenből folyamatosan a legújabb verzió áll majd a felhasználó rendelkezésére.

A korábbi információknak megfelelően a Froyo vezeték nélküli hotspotként is működik, a Google egy Apple iPaddel demonstrálta ezt a képességet, diszkréten felhívva a figyelmet arra, hogy az Apple üzletpolitikája miatt az iPhone OS erre nem képes. A biztonsági beállítások még kissé hiányosak, a telefon által létrehozott vezeték nélküli hálózatot csak WPA2 védelemmel lehet ellátni, WPA vagy WEP nem támogatott, de ma már ennek kevés jelentősége van, gyakorlatilag minden eszköz kompatibilis a WPA2-vel.

A fejlesztők számára is tartogatott újdonságot a Google. Az operációs rendszerbe bekerül egy hibajelentési modul, amely a Windowshoz hasonlóan a program lefagyása esetén el tudja küldeni a fejlesztő számára a hibakereséshez szükséges információkat, amelyek az Android Market webes felületén megtekinthetők. Az alkalmazásokat végre lehet SD-kártyára is telepíteni és onnan futtatni, ezzel régi hiányosságát pótolta a Google. A fejlesztők egyébként máris elérhetik az Android 2.2 szoftverfejlesztői készletet és kapcsolódó eszközöket (pl. Eclipse plugin), és itt olvashatnak részletes ismertetést a Froyo újdonságairól.

Az iPhone OS 4.0-hoz hasonlóan az Androidra írt alkalmazásokban is megjelenhetnek a reklámok. Az Apple szigorúan zárt rendszere helyett a Google egy nyitott megoldást hozott létre, amely többféle reklámformátumot támogat, grafikusat, szövegeset, alkalmazást vagy videót, a reklámba beágyazható egy weboldal (pl. egy mozifilm hirdetésében megtekinthető az előzetes majd az interneten lehet jegyet vásárolni), közvetlenül felhívható a benne levő telefonszám, ráadásul a vállalat meglevő webes hirdetési eszközei (Google Analytics, DoubleClick) is ugyanúgy használhatók mint eddig.

Vállalati felhasználás terén is nagyot lépett előre az Android, a 2.2-es verzió már teljes Exchange-támogatással érkezik (account auto-discovery, naptárszinkronizáció, stb.) és megjelennek benne olyan API-k, amelyek segítségével a készülékek biztonsági képességei, beállításai távolról is menedzselhetővé válnak.

Google TV

Az Android 2.2 újdonságainak ismertetése után a Google bemutatta a Google TV koncepciót is, amely a vállalat szerint a tévé és a web erényeit egyesíti. Ma már számos olyan tévékészülék létezik, amelyről elérhető az internet vagy egyes webes szolgáltatások, azonban ezek élesen elválnak az alapfunkciótól, azaz a tévézéstől. A Google elgondolása szerint azonban a tévé és a web házasításával kapja a felhasználó a legjobb élményt.

Nem is a Google lenne, ha nem a keresés állna a központban. A Google TV felhasználói felületén elég beírni a keresett műsor címét, a találatok között pedig megjelenik a tévéműsor (melyik csatornán mikor lesz a keresett film), illetve webes videók (YouTube), webes videotékák (Amazon, Netflix) linkjei, ahonnan a film letölthető vagy megvásárolható. A Google TV platform része egy teljes Chrome böngésző Flash-támogatással, így tévézés közben böngészhető az internet, miközben a kép sarkában továbbra is megy a tévéadás. Ja és persze a webes Flash videókról sem kell lemondania a nézőnek.

Mivel a Google TV alapja az Android, a tévékészülékeken ugyanúgy futhatnak az androidos alkalmazások mint egy mobiltelefonon, persze a legjobb élmény érdekében a fejlesztőknek érdemes figyelembe vennie, hogy a tévékészülékeken megjelenő alkalmazások teljesen más felhasználói interfészt igényelnek mint amik a mobilokon futnak. A Google I/O-n az NBA bejelentette, elkészíti kimondottan a Google TV-re szánt alkalmazását, amelyről a kosárlabdaliga weben közzétett videói érhetők el, de tévékre szabott, kényelmes felületen keresztül.

A teljesen nyílt forrású Google TV szoftver mellé a webes vállalat máris olyan hardvergyártó partnereket nyert meg mint a Sony, az Intel és a Logitech. A Google TV többféle hardveren lesz elérhető, egyfelől beköltözhet tévékészülékekbe, de külön set-top boxokba is, amelyeket be kell illeszteni az otthoni szórakoztató rendszerbe.A vállalat ígérete szerint az első kompatibilis készülékek már idén ősszel megtalálhatók lesznek a boltok polcain - természetesen az Egyesült Államokban. Mivel a rendszernek központi eleme a keresés, a távirányítók teljes billentyűzettel rendelkeznek, de akár androidos telefont is lehet távirányítóként használni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.