Szerző: Koi Tamás

2010. május 20. 15:42

Megtorpant a Telenor és a Vodafone a mobilnet-piacon

Áprilisban az év eleji trendeknek megfelelően továbbra is lassú tempóban nőtt a mobilinternetes ügyfelek száma a Vodafone-nál, a Telenornál és a T-Mobile-nál.

A három hazai szolgáltató teljes ügyfélállománya 12 ezerrel 984 ezerre emelkedett, miközben az aktív, vagyis a megelőző három hónapban akár egyetlen byte adatot forgalmazó ügyfelek száma 13 ezerrel, 773 ezerre emelkedett - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) frissen közzétett mobilinternet-statisztikáiból. A szolgáltatók versenyét továbbra is a T-Mobile vezeti, ráadásul az év első négy hónapjának statisztikáit alapul véve úgy tűnik, hogy a magenta színű szolgáltatóval egyelőre nem tudják felvenni a versenyt a konkurensek.

Áprilisban a lemorzsolódások és az új ügyfelek megszerzése után keletkező ügyfélállományát tekintve a Vodafone lényegében egy lépést sem haladt előre: a szolgáltató teljes és aktív ügyfélállománya egyaránt változatlan maradt márciushoz képest. Mi több, a Vodafone az év első négy hónapjában gyakorlatilag nem szerzett új ügyfelet. A teljes ügyfélállomány a Telenornál sem változott, a Pannonból nevet váltott szolgáltató azonban sikerrel aktivizálta ügyfeleit, igaz, egy hónap alatt így is csak mintegy háromezer, négy hónap alatt pedig tízezer új aktív ügyfelet gyűjtött.

\"\"
Mobilnetes ügyfélszám-növekedés szolgáltatónként
HWSW grafika, forrás: NHH

A T-Mobile mindeközben havi szinten 13 ezerrel, négy hónap alatt pedig csaknem negyvenezerrel bővítette teljes mobilinternetes ügyfélbázisát, az aktív ügyfelek száma pedig ugyanezen idő alatt kilencezerrel és 23 ezerrel nőtt. Áprilisban két szolgáltatónál csökkent, egynél változatlan maradt az egy előfizetőre jutó adatforgalom: A forgalmazott adatmennyiség a Telenor esetében 1,67 GB-ról 1,65 GB-ra, a T-Mobile-nál pedig 1,35 GB-ról 1,27 GB-ra csökkent, míg a Vodafonnál 1,65 GB maradt.

Az év negyedik hónapjában a T-Mobile ügyfelei a márciusi 503 ezer GB után 487 ezer GB adatot forgalmaztak, a Pannon és a Vodafone forgalma az előző hónaphoz képest gyakorlatilag nem változott, az előbbinél 324 ezer GB, az utóbbinál 320 ezer GB adatot töltöttek le, illetve -fel az előfizetők - áll az NHH jelentésében. A gyorsjelentés alapján az összes előfizetőt tekintve a T-Mobile piaci részesedése a márciusi 47,66 százalékról 48,38 százalékra emelkedett, a Vodafoné 24,53 százalékról 24,24 százalékra, a telenoré pedig 27,81 százalékról 27,38 százalékra csökkent áprilisban.

A forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Vodafone részesedése a márciusi 25,45 százalékról 25,06 százalékra, a Telenor részesedése 25,47 százalékról 25,43 százalékra csökkent, míg a T-Mobile részesedése 49,08 százalékról 49,51 százalékra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról