Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 20. 09:12

A Google VP8 lesz a webes videó kváziszabványa

A Google tegnap bejelentette, nyílttá teszi a VP8 videokodeket. A keresőcég számos partnert is megnyert, köztük hardver- és szoftvergyártókat és három böngészőgyártót, köztük a Microsoftot is. Úgy tűnik, a H.264 helyett a VP8-ra és a Vorbisra alapuló WebM lesz a webes videó jövője.

A Google IO konferencia első napján a keresóóriás a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy teljesen nyílttá és jogdíjmentessé teszi az év elején felvásárolt On2 VP8 videotömörítési technológiáját.

A vállalat szerint a VP8 takarékos a sávszélességgel, miközben jó minőséget biztosít, ezért ideális formátum a webes videókhoz, legyen szó akár előre felvett tartalmakról, akár élőben sugárzott, streaming adásról. A Google létrehozott egy Web Media (WebM) kezdeményezést, amely a VP8-at gyúrja össze a szintén szabad Vorbis audiokodekkel, mindezeket egy Matroska-leszármazott konténerbe csomagolva. A projekt weboldalán máris elérhetők a WebM-mel kapcsolatos forráskódok és dokumentációk és fejlesztési eszközök, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a formátumot valaki saját fejlesztésű alkalmazásában felhasználja.

Széles körű támogatottság

A Google nem egyedüli támogatója a WebM-nek. a vállalat máris számtalan iparági partnert sorakoztatott fel a kezdeményezés mellé, szoftver- és hardvergyártókat, illetve tartalomszolgáltatókat egyaránt. A szoftvercégek közül a legérdekesebb a Mozilla és az Opera csatlakozása. Mindkét böngészőfejlesztő képviselője megjelent a Google IO konferencián és a WebM támogatása mellett foglalt állást. Mind a Firefox, mind pedig az Opera böngészőből mától elérhetők olyan előzetes fejlesztői változatok, amelyek már támogatják a WebM-et.

Emellett a Microsoft a hivatalos Internet Explorer blogban eközben közhírré tette, hogy böngészője is támogatni fogja a VP8 videók lejátszását HTML5-ből, amennyiben az operációs rendszerre a felhasználó telepítette a VP8 kodeket, annak ellenére, hogy a redmondi cég korábban határozottan a H.264 mellett foglalt állást.Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a WebM lesz a webes videó standard formátuma a jövőben, felülkerekedve a H.264-en, amelyet sem a Mozilla, sem az Opera nem kíván támogatni jogi okok miatt. A H.264 jelenleg ingyen használható, de licencköteles formátum, amelynek sorsáról az MPEG LA nevű szervezet dönt.

A szoftvergyártók közül a Google IO konferencián jelen volt az Adobe is, amelynek műszaki vezetője, Kevin Lynch bejelentette, a cég is támogatni fogja webfejlesztési eszközeiben (pl Dreamweaver) a WebM-et.

Számos hardvergyártó is felsorakozott a WebM mellé, köztük az AMD, a Qualcomm, az ARM, a MIPS, az NVIDIA és a Texas Instruments, vagyis azoknak a cégeknek a zöme, amelyek mobil eszközökbe szánt processzort gyártanak vagy fejlesztenek. A Google egyébként maga is beszáll a hardverfejlesztésekbe, Sundar Pichai, a cég főmérnöke tegnap elmondta, a Google hamarosan szabadon elérhetővé fogja tenni saját fejlesztésű WebM dekóderchipjének terveit (RTL kód), amelyet a partnerek felhasználhatnak. A Google emellett közölte, hogy a YouTube nagy felbontású (720p vagy 1080p) videóit a HTML5 verzióban hamarosan WebM formátumban is elérhetővé teszi.

Ez a jövő

Ez gyakorlatilag nem mást jelent, mint hogy minden valószínűség szerint a VP8-ra és Vorbisra épülő, szabadon használható, jogdíjmentes WebM lesz a webes videó standard formátuma a jövőben, a széles körű támogatottságnak örvendő, de zárt és tulajdonosi H.264 helyett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról