Szerző: Koi Tamás

2010. május 19. 13:11

Elindult az első földfelszíni sugárzású 3D-s tévéadás

Mérföldkőként vonulhat be a 3D-televíziózás történelmébe a mai nap, miután négy dél-koreai műsorszóró elindította a világ első földfelszíni sugárzású, háromdimenziós tartalmakat sugárzó tévéadását. Magyarországon a futball-világbajnokság döntője lehet az első 3D-s műsor a tévében.

Dél-Koreában négy szolgáltató sugároz mától napi három órában élő háromdimenziós adást az éterbe, miután a szabályozó hatóság korábban áldását adta a rendszer bevezetésére. 3D-s tartalmak ugyan már hónapok óta elérhetők több országban is, ezek ugyanakkor eddig kizárólag műholdas jeltovábbítással jutottak el a nézőkhöz. A most induló koreai 3D-s műsorok vételéhez azonban nem kell műholdvevő, sem tányérantenna, a 3D-s megjelenítésre felkészített tévékészülék azonban itt is elengedhetetlen kellék.

A Korean Broadcasting System, a Munhwa Broadcasting, a Seoul Broadcasting System és az Educational Broadcasting System műsorszóró hálózatában továbbított 3D-s adás Full HD felbontásban jut el a nézőkhöz, a tartalomválaszték eleinte vélhetően sportműsorokból fog állni - elsősorban a hamarosan kezdődő futballvébé meccseit közvetítik majd az adón. A továbbiakban szintén a sportműsorok kapnak majd kiemelt szerepet a csatornán, a 2011-es atlétikai vb-t a tervek szerint már teljes egészében 3D-ben sugározzák majd.

Noha Dél-Koreában az Egyesült Államokban is használt ATSC rendszerben zajlik a földfelszíni sugárzású digitális tévéadók továbbítása, az európai országokban, így hazánkban is bevezetett DVB-T technológia is lehetőséget ad 3D-s adások közvetítésére. Az Antenna Hungária korábban közölte, hogy elképzelhető, hogy a jövőben elindít egy ilyen adót - Tóth András szóvivő a HWSW-nek elmondta, cége annak ellenére nem tett le erről a tervéről, hogy a MinDig TV szolgáltatás csatornakínálatának bővítésével mindegyik multiplex teljes kihasználtsággal üzemel május végétől.

Lapunk a céghez közel álló - nem hivatalos - forrástól úgy tudja, hogy az Antenna Hungária tárgyalásokat folytat a Magyar Televízióval arról, hogy a futball-világbajnokság döntőjét kísérleti jelleggel 3D-ben (is) továbbítsa a DVB-T platformon. Ha a 3D-s adástovábbításról megállapodás születik, a magyarországi DVB-T hálózat lehet Európában az egyik első olyan földfelszíni rendszer, mely 3D-s tesztadást továbbít.

A térhatású adásokat eleinte ettől függetlenül aligha élvezhetik majd tömegek Magyarországon: egyes gyártók kínálatában ugyan már megjelentek az első 3D-s LCD-tévék, de csillagászati összegeket kell értük fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról