:

Szerző: Koi Tamás

2010. május 19. 10:49

Korán lekapcsolhatnak egyes analóg tévéadókat

A földfelszíni sugárzású analóg televíziózás digitális átállításának folyamata többlépcsős lesz, jelentette be tegnap a Media Hungary konferencián dr. Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke.

A digitális átállási folyamat az eredeti célkitűzések és a törvényben meghatározott céldátum szerint 2011. december 31-ig le kell záródjon, vagyis eddig az időpontig minden vételkörzetben le kell kapcsolni a jelenlegi analóg adókat, melyek ma még mintegy 800 ezer háztartás számára biztosítják az ingyenes tévézési lehetőséget. A Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke egy tegnapi előadásában először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy az NHH - nyugati példák alapján - fokozatos átállást tervez, vagyis bizonyos adókat ennél hamarabb át fognak állítani.

Az NHH elnöke hangsúlyozta, a sikeres folyamat érdekében mihamarabb meg kell határozni, hogy pontosan mely szolgáltatási területeket, vagyis adókörzeteket érinthet majd a fokozatos átállás, és a lekapcsolási dátumokról időben tájékoztatni kell a lakosságot. Ezzel párhuzamosan a lakosság digitális földfelszíni műsorszórási ellátottságát (lefedettség) és a digitális vételre alkalmas készülékkel rendelkező háztartások arányát is pontosan fel kell térképezni.

Mindenki számára előnyös

A hatóság álláspontja szerint a fokozatos lekapcsolás mind az érintett fogyasztók, mind pedig az adófizetők számára előnyös megoldást jelenthet, mivel az első lekapcsolás tapasztalatai felhasználhatóak a később átálló területeken; az osztott igénybevétel miatt kisebb erőforrásteher (pl. call center, szerelőkapacitás, eszköz-hozzáférhetőség) jelentkezik, ezáltal magasabb színvonalú támogatás biztosítható. Emellett lerövidülő simulcast – azaz a párhuzamos analóg és digitális sugárzási idő - költségvetési megtakarítást eredményez a közszolgálati televíziók műsorterjesztési díjaiban, amit az adófizetők pénzéből fizetnek a köztévék.

Az analóg földfelszíni műsorszórás digitális átállítása során kézenfekvő, hogy a tető- vagy szobaantennával tévézők továbbra is a földfelszíni sugárzású, immár digitálisan átjátszott tévéadásokat fogják, ez a megoldás azonban új eszközök beszerzését (MPEG4 vevővel ellátott tévékészülék, vagy set-top box) jelenti - az akár több tízezer forintos kiadást viszont nyilvánvalóan nem minden háztartás engedhet meg magának. Bár az eredeti pályázati kiírásnál feltétel volt, hogy a nyertesnek részletfizetési megoldást kell biztosítania az eszközök beszerzésére, Rozgonyi előadásában világossá tette, hogy ennél szélesebb körű támogatásra van szükség. \"A következő időszakban meg kell oldani, hogy rászorultság esetén még a lekapcsolás előtt rendelkezésre álljon egy olyan támogatott konstrukció, amellyel az érintettek tisztában vannak\" - emelte ki az NHH elnöke.

Az új támogatási konstrukció részleteit, illetve a fokozatos átállás menetrendjét egyelőre nem határozta meg a hatóság, valószínű azonban, hogy az első analóg adó lekapcsolásával megvárják a DVB-T adóhálózat következő kiépítési ütemét, mellyel 95 százalékosra nő a földfelszíni sugárzású digitális tévéplatform lakossági lefedettsége. Az Antenna Hungária MinDig TV márkanevű kereskedelmi szolgáltatásának  lefedettsége jelenleg 88 százalékos, idén novemberben azonban újabb öt digitális adót kapcsol be a műsorszóró, ezzel gyakorlatilag országossá téve a hálózatot.

Nem csak a tetőantenna jöhet szóba

A digitális átállásról szóló törvény szerint a folyamat ugyanakkor nem pusztán a DVB-T platformra való átterelést jelenti: az érintett tévénézők dönthetnek úgy is, hogy valamilyen előfizetéses szolgáltatást választanak (kábeltévé, műholdas adás, IPTV). A hatóság ehhez a döntéshez kíván segítséget nyújtani a május elején kiadott \"Televíziózási lehetőségek\" című fogyasztói tájékoztató kiadványában, melyet országosan terjesztenek több tucatnyi partner (kereskedőláncok, szolgáltatók stb.) bevonásával.

A digitális tévézés fokozatos bevezetésére tőlünk nyugatabbra több példát is lehet találni: Németországban és Ausztriában is fokozatosan kapcsolták le az analóg adókat, és a DVB-T-től eltérő szabványt használó Egyesült Államokban is fokozatos volt a digitális átállás, igaz, ott az eredeti céldátumig nem tudták megfelelően felkészíteni az érintett lakosságot, így néhány hónappal el kellett halasztani a teljes analóg lekapcsolást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.