Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 18. 14:32

Megjelent a tavaszi MySQL Enterprise

Megérkezett a MySQL Enterprise idei tavaszi változata, amely a korábbinál jobb teljesítményelemzést kínál a lekérdezésekhez. A nyílt forrású adatbázis kereskedelmi változata most először frissült, mióta az Oracle megvette a Sunt.

Megjelent a MySQL Enterprise legújabb, 2010-es tavaszi változata. Ez az első alkalom, hogy a Sun felvásárlásának lezárása óta új változat jelenik meg a MySQL Enterprise-ból, amely kimondottan a vállalati felhasználásra szánt kiadása a nyílt forrású adatbázisnak, amely előfizetéses konstrukcióban érhető el. A szabadon letölthető MySQL mellett az Enterprise verzió vásárlói támogatást is kapnak az adatbázishoz,

A MySQL Enterprise legfontosabb újdonsága a MySQL Enterprise Monitor grafikus felügyeleti eszköz 2.2-es verziója. A MySQL Enterprise Monitor segítségével nyomon követhető az egyes lekérdezések teljesítménye, a kapott adatok birtokában pedig finomhangolható az adatbázis és az alkalmazás működése, felderíthetők a teljesítményproblémák. Javult a lekérdezéselemző (Query Analyzer) is, amely már képes megjelölni a teljes táblát végigfuttató (full table scan) lekérdezéseket, vagy amelyek lejárt vagy rossz indexet használnak, ezzel kiszűrhetők a rosszul megírt, sok erőforrást lekötő lekérdezések még azelőtt, hogy teljesítményproblémát okoznának.

\"\"

Ezen a területen fontos újdonság még a Query Analyzer Connector Plugin, amelyen keresztül közvetlen elérhető a Query Analyzer, nem szükséges MySQL Proxy Plugin. Ezzel egészen az alkalmazás forráskódjáig visszakövethetők a lekérdezések, amely szintén a hibakeresést, a túl nagy terhelést jelentő lekérdezések megtalálását hivatott elősegíteni.

A felügyeleti eszköz 2.2-es verziójában grafikus felületen megjeleníthetőek a szállító által javasolt beállítások és összehasonlíthatók a tényleges környezeti beállításokkal. A MySQL Enterprise Monitor közvetlen képes kapcsolódni a MySQL Supporthoz, ahová az adminisztrátorok közvetlenül a grafikus felületről elküldhetik a szerverek és operációs rendszerek adatait és az adatbázissal kapcsolatos környezeti beállításaikat, hogy a támogató csapat a lehető legtöbb információt kaphassa egy incidens megoldásakor.

A MySQL Enterprise Monitor 2.2-es változata már integrálható meglevő LDAP címtár-alapú autentikációs megoldásokkal és biztonsági eszközökkel az egyjelszavas beléptetés (single sign-on) megteremtése és jogosultságok hatékonyabb felügyelete érdekében. Emellett megjelent a \"read-only\" felhasználó létrehozásának lehetősége is, ezek a felhasználók elérhetik a MySQL Enterprise Monitorban elérhető információkat, grafikonokat, de nem módosíthatják a beállításokat.

A MySQL Enterprise listaára évi 599 dollár szerverenként, ez azonban nem tartalmazza az Enterprise Monitort, ahhoz legalább a Silver csomagot kell megvásárolni, évente 1999 dollárért. A Query Analyzer azonban csak a Gold és Platinum csomagnak a része, előbbiért évente 2999 dollárt, utóbbiért 4999 dollárt kell fizetni szerverenként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról