Szerző: Bizó Dániel

2010. május 27. 16:11:00

Több mint 50 terabájt egy kazettán

Újabb szalagos adatsűrűségi rekord dőlt meg, ezúttal Japánban. A Hitachi Maxell egy tokiói műszaki egyetemmel közösen dolgozott ki olyan technológiát, amely az év eleji rekord másfélszeresét hozza, és egy nagyságrenddel múlja felül a jelenlegi LTO-5 szalagokét.

A japán Hitachi Maxell a Tokyo Institute of Technology egyetem kutatóival közösen alkotta meg azt a mágnesszalagos tárolási technológiát, amely vákuumos környezetben kialakított, ultravékony, nanostrukturált filmre épül, és négyzethüvelykenként 45 gigabit kapacitást ér el. Ez 36 százalékkal nagyobb adatsűrűség mint az IBM és a FujiFilm által év elején produkált 33 gigabit, ami azt jelzi, hogy jócskán van még tartalék a mágnesszalagos tárolásban.

Az áttörést a tokiói egyetemen kidolgozott újszerű filmképzési eljárás hozta el, amely lehetővé teszi a 10 nanométeres vagy kisebb átmérőjű, merőleges mágneses kristályoszlopok kialakítását a hordozófelületen, amely így a védőborítással és alsóbb rétegekkel együtt is mindössze 100 nanométer vastagságú filmet képez a műanyag szalagon. A Hitachi Maxell szerint a zaj lecsökkentésében nagy szerepet játszanak a gyengén mágneses alsóbb rétegek, és a 300 nanométeres távtartással kialakított sávok közt nincs interferencia, és rendkívül magas sávsűrűség érhető el a szalagon.

\"\"

A japán állami tudományos és technológiai hivatal által is finanszírozott fejlesztéseknek köszönhetően egy sztenderd formátumú Ultrium LTO-szalagra akár több mint 50 TB adatot lehetne rögzítheni ezzel a technológiával, szemben a jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető Ultrium LTO-5 szalagok 1,5 terabéjtos natív kapacitásával. Hasonlóan az IBM-FujiFilm bejelentéséhez, itt sem közölték a felek, mikorra tervezik ezeknek az új technológiáknak az alkalmazását, létezik-e ilyen irányú szándék, ha arra egyáltalán sor kerülne.

Egy-egy újabb LTO-generáció tipikusan kétévente jelenik meg, és duplázza meg az elérhető kapacitást, ebben az ütemben egy 50 TB-os technológiára 2020 előtt nem lesz szükség, még akkor sem, a tárológyártók megegyeznek, hogy felgyorsítanák a kapacitás növelésének ütemét. Nagytömegű adat passzív archiválásához a szalagok kínálják a leghatékonyabb megoldást, költségben és helyben egyaránt. Statisztikailag az adatmegőrzési idő is a leghosszabb, több gyártó 30 évet vállal, becslések szerint a világon több mint 120 millió LTO-kazettát adtak el eddig.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 12:10

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.