:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 13. 15:44

Megjelent a JRuby 1.5

Kevesebb erőforrást kér, jobban integrálódik a Javával és gyorsabban fut Windowson a JRuby 1.5, ezt ígérik legalábbis a fejlesztői.

A JRuby mögött álló Engine Yard bejelentette a programozási nyelv 1.5-ös verziójának érkezését. A Ruby Java-implementációja, a nyílt forrású JRuby már több mint négy éve készül, fejlődik, célja hogy a Java-fejlesztők a Ruby felhasználásával könnyen tudják alkalmazásaik képességeit bővíteni például webes interfésszel vagy SOA-irányba. A Rubyban megírt kód a JRubyval Java-osztállyá alakítható, például webszolgáltatás létrehozásához.

A JRubyt négy programozó hozta létre, név szerint Charles Nutter, Thomas Enebo, Ola Bini és Nick Sieger, de a fejlesztésekben közel 30 programozó vesz részt, a JRuby 1.5-höz legalábbis ennyien járultak hozzá valamennyi kóddal. 2006-ban Enebo és Nitter a Sun Microsystems alkalmazottjaként folytatta a JRuby fejlesztését, aztán 2009 nyarán átigazoltak az Engine Yard kötelékébe, amely azóta Nick Siegert is foglalkoztatja. Az Engine Yard irányítja a Ruby on Rails körüli munkálatokat is.

Az Engine Yard szerint a JRuby 1.5 még egyszerűbbé teszi a Java-fejlesztők számára hogy kipróbálják a Rubyt. Ennek érdekében az eddigieknél is szorosabb az integráció a Java-könyvtárakkal, jobb lett az erőforráskezelés (processzor, memória) és javult a Ruby-kompatibilitás is. \"A Ruby-fejlesztők nyugodtak lehetnek, ha a kódjukat JRubyra viszik, az ugyanúgy működni fog\" - mondta Nutter. A JRuby fejlesztői persze a felhasználók által jelentett hibákat sem hanyagolták el, több mint 430-at javítottak ezek közül.

Említésre méltó még a korábbinál jobb Windows-támogatás, amely révén még egyszerűbb lett a JRuby használata Windowson. A fejlesztők azt állítják, hogy akik korábban már próbálkoztak Windowson a JRubyval és kedvezőtlen tapasztalatokat szereztek, adjanak egy esélyt az 1.5-ös verziónak, nem fognak csalódni. A Java-fejlesztők számára fontos újdonság, hogy már a Rake (Ruby Make) és az Ant is egyaránt használható a JRuby 1.5-tel, akár egy projekten belül keverve is.

A JRuby 1.5 szabadon letölthető forrásként, binárisként vagy futtatható Windows-állományként. A JRuby három licenc alatt (CPL, GPLv2, LGPL) érhető el, de az Engine Yard igény esetén kereskedelmi támogatást biztosít hozzá, beleértve a fejlesztői tanácsadást és finomhangolást is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.