Szerző: Koi Tamás

2010. május 10. 15:58

Gigabites sávszélességet biztosíthat a Wi-Fi

Több gigabites sávszélességű vezeték nélküli hálózati kapcsolatok építhetők fel a jövőben Wi-Fi technológiával, köszönhetően a jól ismert 802.11b/g/n szabványok és a WiGig technológia kereszteződése révén.

A különböző WLAN szabványokat gründoló kereskedelmi szövetség, a Wi-Fi Alliance, valamint a WiGig szabvány felett őrködő WiGig Alliance ma bejelentette, hogy a jövőben közös erővel, több kulcsfontosságú iparági szereplő együttműködésével indítanak programot a vezeték nélküli hálózati kommunikáció sávszélességének növelésére. Az együttműködés révén a jövőben megjelenő eszközök a kevéssé szennyezett 60 GHz-es frekvenciasávban is kommunikálhatnak egymással a jelenleginél ideális esetben jóval gyorsabb adatátviteli sávszélesség elérése érdekében.

A két szövetség megállapodása értelmében a Wi-Fi Alliance és a WiGig Alliance tagjai megosztják egymással a szabványos eszközök fejlesztéséhez és gyártásához szükséges tudásbázist, illetve szabványdokumentációkat. Az együttműködés eredményeként a jövőbeli vezeték nélküli eszközök mindkét szabvánnyal kompatibilisek lehetnek, vagyis a megfelelő vételi körülmények mellett 60 GHz-en, több gigabites adatátviteli sávszélességgel kommunikálhatnak egymással, ha azonban a vételi körülmények jelentősen romlanak, visszakapcsolhatnak a hagyományosnak tekintett, 2,4 vagy 5 GHz-es WLAN-frekvenciákra.

Az elképzelések szerint a WiGig szabvány így egyfajta jövőbeni kiegészítője lehetne a széles körben elterjedt Wi-Fi szabványoknak, erre utal legalábbis, hogy a Wi-Fi Alliance a WiGig Alliance közreműködésével a jövőben a jelenleg is működő rendszerek alapján külön hitelesítési programot indít majd a 60 GHz-es, valamint a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciasávban egyaránt kommunikálni képes eszközök számára.

A tavaly májusban bejelentett, majd decemberben véglegesített WiGig szabvány értelmében az ultramagas frekvencia és a vezetéknélküli fogyasztói elektronikáknál megszokott alacsony engedélyezett adóteljesítmény együttes hatásaként az új szabványt használó eszközök jóval kisebb hatótávolsággal rendelkeznek majd a Wi-Fi-nél, lényegében egy-egy szobán belüli kapcsolat felépítését szolgálják majd - ezt a frekvenciát már a levegőben lévő gázok is erősen elnyelik, ami kisebb hatótávolságot, ugyanakkor minimális interferenciát eredményez.

Cserébe ezek a kapcsolatok a kurrens Wi-Fi szabványoknál elérhető, néhányszor 10 Mbps sebességnél legalább egy nagyságrenddel nagyobb átviteli teljesítményt adnak majd, legalábbis az elképzelések szerint. A jelenlegi cél az, hogy több mint 6 Gbps linksebességre legyen képes a technológia, és 1 gigabitre alacsony fogyasztás mellett. Ez ideális esetben akár 4-5 Gbps és 600-800 Mbps valós átvitelt is jelenthet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról