Szerző: Bizó Dániel

2010. május 10. 12:53

Lengyel siker a BME 24 órás programozóversenyen

Lengyel győzelem született a BME 24 órás programozóversenyén, amely május másodikán reggel 9 órakor ért véget, folytatva ezzel az elmúlt évek lengyel-svéd váltott uralmát. Egy magyar csapatnak sikerült megszereznie a második helyet, harmadikként pedig szlovákok végeztek.

A tizedik alkalommal megrendezett versenyre közel kétszáz háromfős csapat jelentkezett nagyjából 600 fővel, a döntőbe pedig a legjobbnak talált 27-et és a tavalyi első három helyezettet hívták meg, akik közt diákok és már dolgozó programozók is megtalálhatóak voltak. A versenyen nem volt megkötés a használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan, a feladatot pedig ezúttal korábban résztvevő magyarok írták.

Az idei legnehezebb feladatot egy virtuális helikopterszimuláció jelentette, ahol az irányításon volt a feladat. Az első helyet a négy évvel ezelőtt már diadalmaskodó lengyel Rusty csapat szerezte meg, a második pedig a magyar Grötzsh men lett, amelynek tagjai BME hallgatók. Érdekesség, hogy idén svéd csapat nem férkőzött be a dobogóra, a bronzot a szlovák Warm Apple Pie vitte el. Az elmúlt öt év során a lengyelek és svédek felváltva vitték el az aranyérmet.

Az első 6 helyezett összesen 10 ezer eurónyi nyereményt vihetett haza, tárgyi nyeremények mellett tanfolyamutalványt. A programozóversenyen való sikeres szerepléshez a csapatnak tipikusan gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség van hálózati-, mesterséges intelligencia-, algoritmuselmélet- és számítógépes grafikai jártasságra, valamint jól működő csapatmunkára - külső segítséget természetesen nem lehet igénybe venni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról