Szerző: Bizó Dániel

2010. május 7. 13:16

Androidon és Blackberryn is elérhetjük a PC-n tárolt fájlokat

Android és Blackberry okostelefonokon is elérhető lesz a Dropbox online háttértár szolgáltatása, aminek köszönhetően azokon is elérhetjük és szinkronban tarthatjuk a számítógépünkön lévő fájljainkat. Elkészült az iPadre optimalizált változat is.

A Dropbox a héten mutatta be az új alkalmazásokat, valamint egy új API-t a Dropbox Anywhere név ernyője alatt. A szolgáltatás nagyjából másfél évvel ezelőtti kereskedelmi indulását követően nem sokkal elkészült az iPhone-os felület is, ezt egészítik ki most az új platformok és a kapcsolódási felület más alkalmazások felé, így például mobil médialejátszók és dokumentumkezelő szoftverek is együtt tudnak vele működni. Az androidos és ipades verziók már most elérhetőek, Blackberryre nyáron érkezik.

A kiterjedt tesztelést követően 2008 őszére elindult Dropbox kliens több operációs rendszerrel integrálódik, így Windowszal, Linuxszal és MacOS-szel is. Gyors telepítését követően a Dropbox létrehoz magának egy mappát, amelyben a fájlokat bárhonnan és bármikor elérhetjük, nem szükséges a PC-t vagy háttértárat magunkkal, más számítógépekről vagy akár böngészőből is hozzáférhetünk dokumentumainkhoz. A Dropbox mindezt úgy éri el, hogy szerveren tárolja el a fájlok legfrissebb példányát,  méghozzá naplózott inkrementális mentéssel, vagyis változáskövetésre is alkalmas, és visszaállítható egy-egy korábbi állapot is - ez egyébként a sávszélességgel is spórol, mert csak a módosításokat küldi át hálózaton.

Ezzel a módszerrel akár több PC közötti szinkronizációs problémát is megoldhatunk, sőt lehetőség van kifejezetten megosztott mappák létrehozására, amelyhez többen csatlakozhatnak, akik ezt követően saját gépükön is látják annak tartalmát. A Dropbox ugyanakkor PC-k adatmentési megoldásaként is kiváló, viszonylag moderált adatmennyiség mellett, és tévedésből törölt fájlokat is képes könnyedén visszaszerezni. Segíti ráadásul a megosztást is, ugyanis egyeséves is generálhatunk publikusan hozzáférhető URL-t a fájlokhoz, a képalbumokhoz pedig külön támogatással rendelkezik - ezeket a funkciókat a webes felületen érjük el.

Az okostelefonos kliensek lényegében a webes felület egy gyorsabb, kis képernyőre optimalizált, és más alkalmazásokkal szorosan integrálható változatát takarják, alapvetően a fájlok közti böngészésre, azok megnyitására, valamint fájlfeltöltésre és megosztó link létrehozására alkalmasak - a már eltárolt fájlok szinkronizációjára sajnos úgy tűnik, egyelőre nem. A Dropbox alapból 2 GB online tárkapacitást biztosít ingyen, a következő lépcsőfok 50 GB, amiért évente 100 dollárt, vagyis nagyjából 22 ezer forintot kell fizetni, de lehetőség van 100 GB igénylésére is, ekkor 200 dollár az éves díj. Kisebb csomagok sajnos nem állnak rendelkezésre. Hasonló megoldással rendelkezik a Norton 360 v4 adatvédelmi csomag is, iPhone és Android támogatással, ehhez azonban csak a teljes csomag részenként juthatunk hozzá, vagyis a vírusvédelem és tűzfal mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról