Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 7. 11:08

Cserélhető USB-csatlakozóval trükközik a Seagate

A világ első számú merevlemezgyártója bemutatta új FreeAgent külső merevlemezeit, amelyek érdekessége, hogy szinte bármilyen interfésszel képesek a PC-khez kapcsolódni és képességeiket különféle dokkolók révén ki is lehet terjeszteni.

Érdekes megoldással próbálja meg egyedivé tenni külső merevlemezeit a Seagate. Az új FreeAgent meghajtók tetszőleges interfésszel kapcsolhatók össze a számítógépekkel, elméletileg még nem is létező technológiák támogatása is megoldott. A vállalat szerint így nem szükséges új meghajtót vásárolni,

A trükk egyszerű, a GoFlex névre keresztelt külső merevlemezek egy speciális csatlakozót tartalmaznak, ahová bármilyen, a Seagate által gyártott bővítőmodul illeszthető. Jelenleg USB 2.0, eSATA, FireWire és USB 3.0 szabványú bővítőmodulokból lehet válogatni. A GoFlex csatlakozó nem csak akkor hasznos, ha merevlemezt a korábbitól eltérő interfésszel szeretné felruházni a tulajdonosa, hanem új funkciókkal is kiegészíthető segítségével az egység. A Seagate kínálatában meg fognak jelenni olyan dokkolók, amelyekbe a GoFlex csatlakozós lemezeket illesztve hálózati adattárrá vagy médialejátszóvá változhatnak.

\"\"

A GoFlex TV HD Media Player egy HDMI-vel tévére kapcsolható médialejátszó USB- és GoFlex csatlakozókkal, amelyhez távirányító is tartozik. Az eszköz kompatibilis a legtöbb elterjedt médiaformátummal, lejátszik filmet és zenét, emellett az internetre is képes csatlakozni és eléri a legnépszerűbb videoszolgáltatásokat, például a YouTube-ot, a Picasát vagy a Netflixet, valamint néhány információs szolgáltatást, például időjárás-előrejelzést vagy tőzsdei híreket. Egy másik hasonló kiegészítő a GoFlex Net Media Sharing Device, amely szintén GoFlex-csatlakozós, illetve USB-s eszközöket fogad és a rajtuk tárolt tartalmakat elérhetővé teszi a helyi hálózaton és az interneten is.

\"\"

A Seagate kínálatában megjelent új merevlemezek között vannak 2,5 hüvelykes hordozható diszkek 320 gigabájtos kiviteltől egészen 1 terabájtig, illetve 3,5 hüvelykes asztali változatok 1 vagy 2 terabájtos méretben. Az árak 99 és 199 dollár között alakulnak a hordozható meghajtók esetében, az asztali változatokért 119-199 dollárt kel fizetni. A GoFlex csatlakozók ára elég változatos, a legolcsóbbak 20 dollárba kerülnek (USB 2.0), a legdrágább pedig 40 dollárba (FireWire). A vállalat elérhetővé tett egy USB 3.0 csomagot is, amely egy ExpressCard formátumú USB 3.0 vezérlőt és egy GoFlex-adaptert is tartalmaz, ennek ára 80 dollár.

A merevlemezek képességeit kiterjesztő kiegészítők már drágábbak, a HD Media Player 129 dollárért vásárolható meg, a Net Media Sharing Device ára 99 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról