Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 6. 14:02

Szenved a Nintendo, nem fogy a Wii

Hat év után először csökkent a Nintendo nyeresége, mivel sem a Wii sem a DS konzol nem fogyott úgy, ahogy a vállalat szerette volna. A márciusban véget ért pénzügyi évben 20 millió Wii-t adott el a vállalat, ami 21 százalékkal kevesebb mint egy éve.

A Wii kifulladásának már korábban is láthatóak voltak jelei és a szeptemberi 20 százalékos árcsökkentés ugyan némileg felpörgette az eladásokat, de a cég bevételtermelő képességét és nyereségességét is erősen visszavetette. A most lezárt pénzügyi évben a Nintendo bevétele 22 százalékkal 1434 milliárd jenre (15,2 milliárd dollárra) esett vissza, üzemi eredménye pedig 228,6 milliárd jent (2,43 milliárd dollárt) tett ki mindössze, ami 19 százalékos csökkenést jelent.

A Wii-be egy hamarosan megjelenő \"biológiai\" kontrollerrel próbál meg új életet lehelni a Nintendo. A pletykák szerint a felhasználó pulzusát figyelő Wii Vitality Sensor mellett néhány kulcsfontosságú játék (Super Mario Galaxy, Metroid) is új részt kap az idei pénzügyi évben. Ennek ellenére a kiotói vállalat előrejelzése szerint a Wii-eladások 18 millió darabra esnek, a szoftvereladások pedig a tavalyi 191 millióról 165 millióra esik.

\"\"

Eközben a Nintendo DS kézikonzolra is nehéz idők járnak, leginkább az egyre okosabb mobiltelefonok és okostelefonok jelentenek konkurenciát a számára, a szoftvereladásokat pedig a kalózkodás sújtja. A vállalat ivárhatóan a Los Angeles-i E3-ra időzíti az új DS bemutatását, amely az ígéret szerint speciális szemüveg nélkül is élvezhető 3D képet jelenít meg. Tavaly világszerte 27 millió Nintendo DS fogyott, idén ezt 30 millióra próbálja meg feltornázni a cég.

Ennek ellenére a pénzügyi kilátások viszonylag borúsak, amit a jen folyamatos erősödése is tetéz (a Nintendo bevételének 80 százaléka származik exportból). A 2011. március 31-én véget érő pénzügyi évben 2,4 százalékos bevételcsökkenést és 13 százalék körüli profitvisszaesést vár a japán cég. A 200 milliárd jenes profitelőrejelzés jóval alacsonyabb az elemzői várakozásoknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról