Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 6. 09:02

Megérkezett az Internet Explorer 9 második előzetese

Kevesebb mint két hónappal az első után megjelent az Internet Explorer 9 második előzetese, amely a Microsoft állítása szerint leginkább a HTML5-támogatás, sebesség és hardveres gyorsítás használata terén lépett előre. Hogy mikor érkezik a végleges változat, még nem tudni.

A Microsoft márciusban adta ki az Internet Explorer 9 első előzetesét és azt ígérte, kéthavonta érkezik újabb és újabb verzió. Tegnap, azaz jóval a kitűzött határidő előtt megérkezett a második előzetes, amely továbbra sem alkalmas hétköznapi használatra, elsősorban webfejlesztőknek, webdesignereknek szánja a Microsoft.

A második Platform Preview a sebesség, hardveres gyorsítás és HTML5 támogatás terén lépett előre az elsőhöz képest, olvasható a Microsoft IEBlogban. Emellett számos új teszt is bekerült a szoftverbe amelyek segítségével kipróbálható az Internet Explorer 9 sebessége és összehasonlítható más böngészőkkel is. Mivel az IE9 Platform Preview nem teljes értékű böngésző, ezért feltelepíthető akár korábbi Internet Explorer mellé is. Ha valaki az első Platform Preview-ról frissít, nem szükséges azt eltávolítania, a második kiadás felülírja az elsőt.

\"\"

Új képességek is kerültek a második előzetesbe, a konzolablak már egy teljes méretű fül, ahol az IE9-cel kapcsolatos diagnosztikai információkat lehet nyomon követni, emellett megjelent a tetszőleges \"user agent string\" elküldésének lehetősége. Az IE9 Platform Previewban ezzel együtt megjelent az Internet Explorer 9 user agent string is, vagyis a böngésző a weboldalak felé már azonosítani tudja magát. Erre annál is inkább szükség van, mert az IE9 nagyon nagy utat tett meg az IE8 vagy az IE7 óta a szabványok támogatása terén és a webfejlesztőknek érdemes lehet akár ugyanúgy kezelni mint a WebKit-alapú böngészőket (pl. Chrome, Safari) vagy a Gecko-motoros programokat (Firefox).

Fontos kiemelni, hogy az IE9 egyelőre csak platform előzetes állapotban van és nem alkalmas mindennapos böngészésre. Egyrészt mert hiányzik belőle a böngészőkben megszokott felhasználói interfész, nincs címsora vagy \"vissza\" gombja, másrészt mert semmiféle biztonsági szolgáltatást nem implementáltak még benne, azaz nincs Protected Mode vagy éppen cross-site scripting támadások ellen védelmet nyújtó szűrő.

A Microsoft a múlt héten bejelentette, hogy az Internet Explorer 9-ben a H.264 videokodeket támogatja HTML5 videolejátszáshoz, de ez a lehetőség a második előzetesben még nem él, a harmadikban tervezik majd implementálni. A márciusban közzétett ütemterv szerint a harmadik előzetes 8 hét múlva, azaz július elején várható, Hogy az IE9 mikor éri majd el a béta állapotot vagy hogy mikor lesz belőle végleges termék még nem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról