Szerző: Koi Tamás

2010. május 3. 11:49

Webmail-szolgáltatót vett az Opera

Hamarosan új szolgáltatással bővítheti portfólióját az eddig jobbára böngészőkben utazó Opera Software.

A norvég Opera a múlt hét végén jelentette be, hogy megvette a FastMail.fm webmail-szolgáltatást. A vásárlás célja az Opera sajtóközleménye szerint a termékportfólió jövőbeni bővítése, valamint egy olyan, keresztplatformos szolgáltatás integrálása, melyet asztali számítógépeken, mobiltelefonokon, valamint játékkonzolokon egyaránt lehet majd használni.

A 1999-ben alapított FastMail.fm különböző konstrukciókban kínál levelezőszolgáltatást magánszemélyeknek és cégeknek. A webmail-rendszer használata ingyenes, pontosabban reklámokkal támogatott, a reklámmentes levelezésért a postafiók méretétől függően évente 5-40 dollárt kell fizetniük a felhasználóknak. A FastMail.fm üzleti előfizetéseinek éves díja a postaládák számától függően 90-915 dollár közt mozog.

Az Opera egyelőre nem közölte konkrétan, mik a céljai a FastMail.fm felvásárlásával, azon kívül, hogy az üzlet révén a legkülönfélébb eszközökön tud majd egységes üzenetküldő szolgáltatást működtetni. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a növekedési lehetőségeket kereső Opera potenciális bevételforrást is vár a prémium levelezőszolgáltatásból.

A norvég cég PC-s böngészőjébe 2000 óta épít levelezőklienst, nem kizárt, hogy a FastMail hátterére építve ez a kliens, vagy ennek egy butított verziója megjelenhet a jövőben a mobil platformokra fejlesztett Opera Mobile és Opera Mini böngészőkben is. A cég szerverein áthaladó adatok alapján nagyjából megállapítható, hogy az Opera webböngészők felhasználói bázisa (beleértve a mobil és PC-s megoldásokat) ma nagyjából 120-150 millió kliensre tehető.

Ez a szám vélhetően jelentősen nő majd a következő hónapokban, miután elkészült az Opera Mini kliens iPhone okostelefonokra fejlesztett változata. A program azóta az App Store legnépszerűbb alkalmazásává lépett elő, pár nap alatt több millió felhasználót gyűjtve magának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról