:

Szerző: Bizó Dániel

2010. április 30. 12:53

Dobta a windowsos iPad-riválist a HP?

A HP minden jel szerint törölte az iPad kihívójának tartott táblagépet, állítja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a TechCrunch blog. A HP pedig hallgat, se nem cáfol, se nem beszél a termékről. Az általános spekulációk szerint a gép egyszerűen nem volt versenyképes, és a HP teljesen új irányt vesz.

A HP még az Apple előtt, a januári CES-en mutatta be a nyilvánosság előtt tablet formátumú gépét, amelyet Slate néven tervezett piacra dobni. A felfokozott várakozásokat nem tudta azonban kielégíteni, ugyanis lényegében semmi áttörő újdonságot nem hozott magával: egy Windows 7 operációs rendszert Intel Atom platformon futtató slate tablet PC.

Később, az Apple iPad megjelenését követően a HP által csepegtetett információk, és a népszerűsítő videók igyekeztek kihangsúlyozni, hogy a Slate olyan funkciókkal is rendelkezik, amilyenekkel a rivális nem, mint például beépített kamera és memóriakártya-olvasó, és nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy Flash lejátszásra is képes, így a weblapok és tartalmak úgy jelennek meg, ahogyan kell. A demók alapján nyilvánvaló volt, hogy a Slate saját kezelőfelületet és alkalmazásokat is kapott.

A HP ugyanakkor sosem közölte pontosan, mikor is tervezi piacra dobni a terméket, mindössze annyit közölt, hogy még az év során. A TechCrunch szerint a Slate már nem is jelenik meg, ugyanis a HP törölte a projektet. Az állítólagos indoklás szerint a HP egyszerűen nem volt elégedett a Microsoft WIndows 7 operációs rendszerének képességeivel érintőképernyős környezetben, magyarul ujjal nem lehet megfelelően vezérelni, mivel a sokkal pontosabb egér vagy stylus használatát feltételezi.

A HP és a webOS az új erő?

Más források eddig nem erősítették vagy cáfolták meg a magyar idő szerint tegnap éjjel publikált értesülést, a HP ugyanakkor nem kommentálja azt semmilyen formában, a cáfolat elmaradása pedig azt erősíti, hogy valóban változás történhetett a HP termékterveiben. A hír nem landolt teljesen váratlanul, a HP ugyanis már a Palm felvásárlása kapcsán beszélt arról, hogy a jövőben ki akarja terjeszteni a Palm WebOS jelenlétét más platformokra is, beleértve a slate és netbook formátumú gépeket egyaránt, és kitért az elől, hogy megerősítse a Windows maradását ezeken a gépeken. Ebből arra is lehet következtetni, hogy a HP nem akart egy olyan termékvonalat piacra dobni, amelynek nincs jövője.

Az elmúlt napokban megerősödött az a vélekedés, hogy a Palm felvásárlásával a HP megpróbálja a WebOS-t megerősíteni, és hatalmas piaci jelenlétével azt egy olyan erőteljes platformmá tenni, amely versenyképes a Symbiannal, iPhone OS-szel, az Androiddal vagy a Blackberry OS-szel. Az egyéves webOS technikai képességeit az egekig magasztalták elemzők, ugyanakkor a Palm telefonjai nem arattak általános sikert, és a szoftverfejlesztők támogatása is elmaradt.

\"\"

A HP a világ legnagyobb PC-márkájaként ezen változtathat hatalmas hardverfejlesztési erőforrásai és globális marketinggépezete révén, amellyel saját mobil platformot építhet ki és kínálhat cloud szolgáltatásokat fogyasztóknak és vállalatoknak. A Linux kernelen futó WebOS tálcán kínálja ezt a lehetőséget, ugyanis a rá készült alkalmazások webes fejlesztőeszközökkel és nyelveken készülhetnek, mint amilyen a HTML5, a CSS vagy JavaScript is. Elemzők szerint a webOS technikailag az egyik legfejlettebb mobilos operációs rendszer jelenleg, a kiterjedt webes integráció mellett teljes értékű multitaskinggal és multitouch támogatással is rendelkezik. Bár terveiről a HP csak a Palm felvásárlásának lezárását követően fog beszélni, ami a cég harmadik negyedévére fog esni, amely júliussal zárul, de a cég akár az Apple legnagyobb kihívójává is válhat.

Hatalmas kockázatban a Microsoft

A HP saját operációs rendszer irányában történő törekvéseinek legnagyobb vesztese a Microsoft lehet, függetlenül attól, hogy a HP valaha piacra dobja-e a CES-en prezentált windowsos Slate gépet. Redmond a Windows 7 révén ismét bebetonozta pozícióit a PC-piacon, a gyorsan fejlődő mobil eszközök terén azonban súlyos technikai lemaradásban van az élesen versengő mezőnyben, így gyakorlatilag az alapoktól kell újra felépítenie mobil operációs rendszerét, és bevezetni azt - a tervek szerint év végére elkészülnek az új mobil platformmal. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy nem Microsoft platformok nyerjenek teret az okostelefonok terén, amelyek gazdag funkcionalitásukkal egyben a PC-k szerepére is kihatással vannak, és lassan erodálják azt.

Az Apple iPaddel megindult a nagyobb kijelzővel rendelkező eszközök terén is a riválisok térnyerése. A közeljövőben Google Android vagy Chrome OS alapon további táblagépek jelennek meg, és a jelek szerint a HP is kiterjeszti majd a webOS-t erre a területre, miközben a háttérben maradva készülődik a Nokia is a MeeGóval, a Samsung pedig a Badával. Nem nehéz látni, hogy mindez mekkora stratégiai fenyegetést jelent a Microsoft számára. A vállalat szénája egyáltalán nem áll jól az elektronikus olvasók és táblagépek területén sem,  a cég éppen a napokban közölte, hogy törölte Courier kódnéven ismert projektjét, amely egy elektronikus könyvolvasó lett volna kettő, könyvszerűen összecsukható érintőkijelzővel. Mire a Microsoft elkészül új platformjaival, addigra felhasználók tízmilliói használják és szokták meg más vállalatok termékeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.