Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 11. 14:02

Október táján érkezik a Firefox 4

A Mozilla hivatalos közleményben jelentette be, hogy októberben vagy novemberben a felhasználókhoz is elér a Firefox legújabb, 4-es verziója. A böngésző új külsőt is kap, de a fejlesztők szerint a legnagyobb dobás a teljesítmény terén lesz.

\"A teljesítmény egy óriási dolog számunkra. Mi kezdtük el ezt az egész teljesítményes történetet, s ki is kell tartanunk mellette\" - mondta Mike Beltzner, a Mozilla Firefox fejlesztéséért felelős alelnöke. Beltzner szerint a Firefox erősen fókuszál a nagy sebességű grafikai és szöveges megjelenítésre, amit a Windows esetében a Direct2D kihasználásával érnek el. Emellett egy sokkal letisztultabb kezelőfelületet és hatékonyabb böngészőfüleket adnak a felhasználók keze alá. Tovább bővül az új webes technológiák támogatottsága, megjelennek a 64-bites verziók, illetve multitouch kompatibilitás is kerül a böngészőbe.

Kicsit Chrome-os

A teljesítmény a Mozilla elmondása szerint sok apró területen fontos szempont. Számít, hogy mennyi idő alatt töltődik be a program és mennyi ideig tart beolvasni egy weboldalt. Nem mindegy, hogy milyen fürgén reagál a kezelőfelület a parancsokra, illetve az utóbbi évek leginkább kiemelt teljesítménymutatóját, a JavaScript futtatási sebességet sem szabad elfelejteni.

A Firefox-fejlesztők igyekeztek a sebességet a valós teljesítmény fokozása mellett látványelemekkel is fokozni. Megváltoztatták például, hogy a weboldalak különböző elemei milyen sorrendben töltődjenek be, sőt, még a töltés alatt látható folyamatsáv is megújult. A letisztultnak nevezett új dizájn nyomokban emlékeztet a Google Chrome kivitelére, a fülek elrendezése, kezelése is hasonlít a Google böngészőjére, illetve ugyanúgy lekerültek a navigációs gombok és a szövegmezők a fül felületére, mint a konkurens böngészőnél.

\"\"


Mike Beltzner: Firefox 4 prezentáció

Teljesítménykényszer

A látványnál azonban sokkal fontosabb jelenleg a sebesség, amit a Mozilla kellőképp hangsúlyozott is. Az elmúlt öt év során sokszor volt ez a kulcsszó, de most a korábbiakhoz képest nagyobbat kell dobbantani mert komolyabbak az akadályok is. Egyrészt oda kell figyelni az egyre erősebb lendületet kapó konkurensekre, a Google Chrome még mindig kis szereplőnek számít, de mégis tematizálja a fejlesztési trendeket, a Microsoft pedig hamarosan megjelenik az Internet Explorer 9-cel, aminek elég \"nem sokkal rosszabbnak lennie\" ahhoz, hogy a felhasználók jelentős része ne érezzen kényszert a cserére.

A másik érdekes ugrás a PC-ről a mobil platformra való mozgás, a Mozilla szorgalmasan készül a Firefox okostelefonokra szánt változatával, a Fennec-kel is. Ugyan a Windows Mobile verzió fejlesztése leállt, viszont Androidra épp múlt hónapban jelent meg az első kipróbálható, ám egyelőre csak pre-alpha előzetes. Ugyanígy érdemes majd odafigyelni a tablet piacra is, de általánosságban elmondható, hogy az új technológiák tucatjai a böngészőket mostanra egy teljes alkalmazáskörnyezetté változtatták. A kihívás pedig az, hogy jelenleg az elérhető fejlesztésektől messze elmaradnak azok, melyek már meg is valósultak. Az asztali rendszereken a HTML5 támogatás foghíjas, míg a mobilon a legnagyobb probléma még mindig a Flash hiánya.

\"\"

Nyáron már béta

Az új, 4-es Firefox őszi érkezését a Mozilla szerint megelőzi majd a tervek szerint június végétől egy bétateszt, ami mindenképp hagy időt arra, hogy megfelelő mennyiségű visszajelzést gyűjtsenek össze még a július eleji Mozilla Summit konferencia előtt. Az ezt követő 3-5 hónapnak pedig elegendőnek kell lenni a hibák és problémák javításához. A menetrend elég feszes, de a Mozilla egyáltalán nem kapkod. Korábban éppen azért jelentették be, hogy egy jó ideig nem érkezik újabb frissítés a Firefoxhoz, mert a 4-es verzióban szerették volna ellőni azokat a tűzijátékokat is, amik már most is rendelkezésre állnak. Így az utolsó érdekesebb fejlesztés valószínűleg a most is béta teszt fázisban lévő Lorentz, amely a bővítményeket külön leválasztva futtatja, így azok hibája nem ránthatja magával a Firefox saját folyamatát és a többi komponenst sem érinti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról