Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 28. 23:32

Bemutatkozik az új Windows Live Messenger

Steve Ballmer, a Microsoft vezére Sao Paoloban, a helyi egyetem hallgatóinak mutatta be elsőként a Windows Live Messenger legújabb verzióját. A hamarosan megújuló csevegőprogramot jelenlegi formájában 320 millióan használják világszerte.

Az új Live Messenger alapjaiban megegyezik majd a mostanival, tehát a fókusz továbbra is megmarad az azonnali üzenetküldésen. Ezen felül viszont igyekszik integrálni a Facebook, MySpace, LinkedIn és egyéb közösségi szolgáltatókon keresztüli érkező frissítéseket, megosztásokat és üzeneteket is. Az új verzióval ráadásul úgy is lehet egyes webhelyek frissítéseit követni, hogy a felhasználó azoknak nem is tagja, csupán a barátai aktivitásait gyűjti össze.

Helyre kell rakni az információkat

A töménytelen információ korában fontos a rendezés, a rendszerezés, szűrés is, ezért az elsődleges nézetben kiemelt helyen, csak a barátok közül kedvencnek jelölt személyekkel kapcsolatos értesítések jelennek meg. A közösségi hálózatok eseményei mellett a tartalomszolgáltatások, mint a YouTube, Zune, Flickr, Picasa frissítései is látszani fognak, így a felhasználók elméletben egy felületen tekinthetik át a weben számukra fontos történéseket.

A közösségi integráció mellett további új Live funkciókat is bemutatott a Microsoft, mint például a Messengeren belüli nagyfelbontású videochat lehetősége, akár teljes képernyős nézetben, vagy a Bing keresési eredményeinek integrálása a chat ablakba. Megjelenik egy úgynevezett egységes címlista is, amiben a Live az ismerősök különböző webhelyeken megadott elérhetőségeit fésüli össze, így nem kell végigkutatni a webet, ha pár ember telefonszámát, e-mail címét keressük.

\"\"

Egy Social mind felett

A Social Highlights funkció révén nem csak kronologikusan az összes történésből lehet böngészni, hanem az egyes emberekhez kapcsolódó események is külön rendezhetővé válnak. Ezzel gyakorlatilag a Live egy közösségi szájt lesz mind felett, s feloldhatja a web 2.0 szegmentáltságából adódó korlátokat saját felhasználóinak. Nem nagy meglepetés, hogy a Messenger képes kezelni a más hálózatokból átszívott állapotfrissítéseket, illetve a Messengerben közzétett állapotot is át tudja tolni más hálózatokba, például Twitterre vagy Facebookra. Az új Live Messenger tehát egy komplex információaggregátorként kíván bevonulni a web történelmébe.

Az okostelefonok területe sem marad érintetlenül, igaz egyelőre csak iPhone-ra jelentett be a Microsoft mobil változatot hivatalosan az új generációs Live Messengerből, de az ígéret alapján az Android- és a Blackberry-felhasználók sem maradnak kliens nélkül. A mobilos Live nem kizárólag a chat funkcióra épít, hanem ezen keresztül elérhető az online címtár, követhető a közösségi oldalak információáradata egy helyen, de ugyanígy az állapotfrissítés vagy a fotó- és videomegosztás sem probléma.

\"\"

A Messenger mellett a Hotmail is részesül az újdonságok áradatából, bár erről egyelőre csak homályosabb részletek láttak napvilágot. A több mint 200 millió felhasználót kiszolgáló levelezőrendszer tagjainak még közelebb lesz a Messenger, majdnem minden funkciója elérhető lesz számukra is, a Gmail-hez hasonlóan a webes felületen keresztül is chatelhetnek, s követhetik, hogy melyik kapcsolatuk van épp online. Emellett három különböző adatvédelmi profilt kap a Hotmail, s a felhasználó bármely dokumentumát, adatát, kapcsolatát besorolhatja aszerint, hogy az nyilvános, bizalmas vagy éppen személyes.

Hónapokig kell még rá várni

A néhány tesztelőt leszámítva azonban a felhasználóknak még hónapokat kell várni, hogy birtokba vegyék az új szoftvert, így a 2,6 millió magyar felhasználó is maximum a hamarosan induló windowslivepreview.com illetve a messengerpreview.com oldalon ismerkedhet az újdonságokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról