Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 27. 15:46

Árukkal akarnak hódítani a hatmagos Phenomok

Elrajtoltak az AMD hatmagos asztali Phenom processzorai. A Thuban kódnevű lapkák egy-két speciális feladattól eltekintve nem tudják megszorítani a legolcsóbb négymagos Core i7 860 teljesítményét sem, jóval többet is fogyasztanak, cserébe működnek a régi alaplapokban is.

Piacra dobta legnagyobb teljesítményű asztali chipjeit az AMD. A hatmagos Phenom X6 processzorokat elsősorban a játékok szerelmeseinek szánja a cég, de minden területen bevethetők, ahol szükség van nagy teljesítményre, de az ár fontos tényező.

A Thuban kódnevű processzorok továbbra is 45 nanométeres csíkszélességgel készülnek, több mint 900 millió tranzisztort tartalmaznak, monolitikus felépítésükből adódóan hatalmas méretűek és sokat is fogyasztanak. Két hatmagos Phenom II-t jelentett be az AMD, a 1090T és 1055T jelű változatokat, előbbi 3,2 GHz-en, utóbbi pedig 2,8 GHz-en üzemel, de Turbo módban az órajelük 3,6 és 3,3 GHz-ig növekedhet.

\"\"

Az AMD által Turbo Core-nak hívott képesség az Intel által bevezetett megoldáshoz hasonlóan képes megemelni egyes magok órajelét, amennyiben a chip nem meríti ki az előirányzott energiakeretet, ami mindkét X6 esetében 125 Watt. A \"tétlen\" magok órajelét 800 MHz-re csökkenti a Turbo Core, a foglaltakat pedig legfeljebb 500 MHz-cel gyorsabban hajtja a névlegesnél, amelyhez a tápfeszültséget is megemeli. Olyan alkalmazások alatt, amelyek nem profitálnak a többszálúságból, ez akár 10 százalék körüli teljesítménynövekedést is jelenthet az AnandTech tesztje szerint.

Hiába azonban a megnövelt magszám, a hat processzormag ugyanúgy 6 megabájt harmadszintű gyorsítótáron osztozik mint a négymagos verziók, ráadásul az elérhető memória-sávszélesség sem követi a magszám változását, a Phenom II X6-okban továbbra is kétcsatornás DDR3-vezérlő van. Az AMD ezzel tudta megoldani, hogy a lapkák visszamenőlegesen kompatibilisek maradjanak az X4-ekhez kiadott AM2+ és AM3 alaplapokkal, amelyekhez csak BIOS-frissítés szükséges.

Mit jelent mindez a teljesítményre nézve? Az AnandTech tesztjei alapján a Phenom II X6 chipek egy-két területen (videokódolás, 3D rendering) tudják kifutni magukat, vagyis jellemzően olyan kódok alatt, amelyek profitálnak az elérhető magasabb párhuzamosságból, ugyanakkor nem túl memóriakorlátosak és nem igénylik a magas órajelet. Ezeken a területeken az X6-ok látványosan megelőzik a Phenom II X4-eket. Ugyanakkor a hatmagos Phenomok megközelíteni sem képesek a szintén hatmagos Intel Core i7 980X teljesítményét, de gyakran még az Intel legolcsóbb asztali Core i7 chipjétől, a 860-tól is kikapnak, pár tesztben pedig a Core i5-750 is kifog rajtuk, ráadásul az Intel-alapú rendszerek  fogyasztása is jóval kedvezőbben alakul.

A technológiai hátrányt árelőnnyel próbálja kompenzálni az AMD, a Phenom X6 1090T mindössze 285 dollárba kerül ezer darabos rendelés esetén, a 1055T-ért pedig 199 dollárt kér az AMD. Összehasonlításképp, az Intel Core i7-980X listaára 999 dollár, a Core i7-860 284 dollárba, a Core i5-750 pedig 196 dollárba kerül. Röviden összefoglalva tehát, az AMD hat magot ad annyi pénzért, amennyiért az Intel négyet, azonban sok esetben még hat maggal sem ad több teljesítményt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról