Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 27. 15:51

Google Earth a Google Maps-ben

A legtöbb felhasználó számára nem volt egyértelmű, hogy miért választja ketté a Google két térképalapú szolgáltatását, a Mapset illetve az Earth-t. 2005 óta párhuzamosan fejlődik ez utóbbi is,de most végre összeért a két ág.

A Google 2005-ben mutatta be az Earth alkalmazást. Elsőként kizárólag egy letölthető asztali szoftver formájában férhettek hozzá a felhasználók a Föld műholdképeit, illetve térképeket, érdekes helyeket, hivatkozásokat is tartalmazó megoldásához. Ennek akkoriban az volt az oka, hogy a képek megjelenítéséhez komoly számítási kapacitás kellett, s az akkori böngészők még nem voltak felkészülve erre. Később a szoftver is fejlődött, a program egyre gyorsabb lett, megszaporodtak a funkciók, emellett persze egyre több és egyre részletesebb kép került be a rendszerbe. A Windows platform mellett pedig az Earth megjelent Mac és Linux alá is, portolták iPhone-ra, Androidra, sőt a legújabb Audi A8-ban is helyett kapott, ha ezt lehet külön platformnak számítani.

Ma már jól bírják a kiképzést a böngészők is

2008 óta már a fejlesztők rendelkezésére áll a szükséges plug-in, amivel böngészőbe lehetett építeni a Google Earth felületét. A kezdetben megszülető alkalmazások persze a legtöbb esetben komolyan igénybe vették a számítógépeket, sok fagyás, lassulás és hiba szegélyezte az Earth  útját a böngészőkben. Két év alatt viszont több ezer megoldás született, szájtok sokasága kezdte használni, s most a Google maga is úgy döntött, hogy éretté vált a technológia, a háttér is ahhoz, hogy élesben, a Maps alatt is bizonyítson.

\"\"

A jövőben a szokásos Maps felületen a térkép, a domborzat és a műholdképes nézet mellett átválthatunk Earth nézetre is, ahol a fotók mellett 3D, textúrázott modellek, finom zoom, a forgatási lehetőség és egyéb extra funkciók színesítik a szokásos nézeteket. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint telepíteni az Earth plug-int, de ha már korábban valaki használta, akkor még annyi dolga sincs. Az asztali program természetesen továbbra is támogatott, ahol működik a KML-fájlok feltöltése, GPS nyomvonalak szerkesztése, túratervezés, illetve a Mars, Hold és égbolt nézet, illetve a \"repülőszimulátor\" is.

Újdonságok a Street View-ban is

Az Earth integrálása mellett a Street View is újításokkal jelentkezik. A felszínen készült fotók rétegében is feltűnnek mostantól a Helyi Üzletek (Local Businesses), még kényelmesebbé téve a virtuális felfedezéseket. Ez utóbbi sajnos hazánkban továbbra sem működik, mivel az adatvédelmi biztos aggodalmai miatt a Google felfüggesztette a Street View lokalizációját, az Egyesült Államokban, Európa számos országában, illetve Ázsiában viszont szabadon barangolhat az online turista.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról