Szerző: Koi Tamás

2010. április 27. 13:00

Végre megmutatja a Nokia, mire képes - jön az N8

Hosszú idő óta először jelentett be a Nokia olyan csúcsmobilt, mely minden bizonnyal jelentős érdeklődésre és sikerekre számíthat világszerte.

Az utóbbi időszakban régi fényét vesztett Nokia bejelentette az N8-at, vadonatúj okostelefonját, mely több szempontból is korszakalkotó lehet a mobilpiacot vezető cég számára. Minden fejlesztés közül talán a legjelentőségteljesebb, hogy várhatóan ez a mobil lesz az első készülék a finnek kínálatában, melyen megjelenik a Symbian mobil operációs rendszer új generációs változata, a Symbian^3. Az N8 egyetlen szépséghibája, hogy megjelenésére fél évet kell még várni, a magyar boltok polcaira pedig alighanem ennél is később kerülhet csak fel.

A Nokia N8 teljes érintőkijelzős okostelefon, a mobil 3,5 hüvelykes képátlójú 640x360 pixeles felbontású megjelenítője OLED-technológiát és kapacitív érintőtechnológiát használ. Ez azt jelenti, hogy a korábbi érintőkijelzős és hibrid megoldásokhoz képest napfénynél is jobban látható marad a kijelző, valamint a vezérlés ujjal is sokkal pontosabbá válhat, mint a jelenlegi csúcsmodelleken (például N97, N97 mini).

\"\"

A telefon további érdekessége a 12,1 megapixeles fényképezőgép, melyet a Carl Zeiss által gyártott optikával szereltek fel. A Nokia választékában eddig soha nem szerepelt még ilyen képességekkel ellátott kamera, de jelenleg még más gyártónál is ritkaságszámba megy az ilyen felbontású képrögzítő. A kamerával HD-s videókat is lehet rögzíteni, melyet a telefon HDMI-kimenetén, eredeti minőségében lehet továbbítani a külső megjelenítőknek.

Az N8 a mai trendeknek megfelelően természetesen teljes hozzáférést kínál a népszerű közösségi szolgáltatásokhoz (Facebook, Twitter), emellett a szoftverkínálat része az Ovi Térképek térképalkalmazás is, mely külön licencdíj megfizetése nélkül használható autós navigációra. Az N8 HSxPA-kapcsolattal, valamint WLAN-on keresztül csatlakozhat az internetre, a lokális hálón támogatja a médiatartalmak hálózati megosztását is.

A Nokia N8 a tervek szerint a harmadik negyedévben kerülhet boltokba a \"nagyobb piacokon\", ami egyben azt jelenti, hogy Magyarországon hiába is várjuk a lokalizált változat megjelenését ugyanerre az időpontra. Az öt különböző színben forgalomba kerülő telefon ajánlott nettó ára 370 euró lesz (ez jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 100 ezer forintnak felel meg, áfa nélkül).

Itt az új Symbian

Az újdonság legnagyobb dobásának az új Symbian operációs rendszer ígérkezik. A Symbian ugyan továbbra is a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszere, a feltörekvő csillagok (Android, iPhone OS) árnyékában azonban egyre kevesebb szó esik róla. A Nokia az új generációs verzióval igyekszik lefújni a port a Symbianről, az újdonságoknak pedig jó táptalajt adhat az N8 bevezetése.

A Symbian^3 többek közt jobb érintőkijelző-támogatást ígér (ez adott az N8-nál hardverszinten), valamint a 2 gigabájtnál nagyobb méretű állományokat is kezeli, ami a HD-videók rögzítésénél jöhet jól. A Symbian^3-at lényegében az alapoktól újraírták, teljesen megújult a hálózatkezelési réteg, a grafikus motor, HDMI-kompatibilissé vált a multimédiás modul, emellett megkezdődtek az első lépések egy hardverabsztrakciós réteg létrehozására, amely révén az operációs rendszert könnyebben lehet majd az eddigitől eltérő hardverekre portolni.

Eközben már zajlik a Symbian^4 fejlesztése is, amely elsősorban a kezelőfelület teljes átdolgozását hozza majd el. Ez a változat 2010 második felére készülhet el, a rá épülő telefonok 2011 elején mutatkozhatnak be. A Symbian^4-ben teljesen megújul a felhasználói interfész és frissítést kapnak a beépített alkalmazások is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról