Szerző: Koi Tamás

2010. április 22. 14:49

Már majdnem 3D-s konzol a PlayStation 3

Új rendszerfrissítést (firmware) adott ki a Sony a harmadik generációs PlayStation játékkonzolhoz. A 3.30-as szoftver az első olyan frissítés, melynek segítségével a jövőben megjelenő, 3D-s játékmegjelenítést támogatja a konzol.

A japán gyártó tavaly ősszel jelentette be, hogy a 3D-s korszak kezdeti szakaszának egyik alappillére lesz a PlayStation 3 konzol felkészítése a háromdimenziós képi megjelenítésre. A cég a 3D-s mozik mellett a videojátékoknál is támogatja a térbeli megjelenítést, feltéve, hogy a rendszerrel kompatibilis televíziókészülék csatlakozik a konzolhoz. A Sony elsőként a játékoknál engedélyezi a 3D-s megjelenítést, melyet a most kiadott, 3.30-as firmware \"készít elő\" - az új képességet azonban tartalom hiányában egyelőre nem lehet kihasználni.

A Sony korábbi bejelentése szerint első körben négy játék jelenik meg 3D-ben, letölthető tartalomként: a Wipeout HD, a PAIN, és a Super Stardust HD játékoknak készíti el a speciális átiratát, emellett a MotorStorm: Pacific Rift című programnak is elkészül egy 3D-s pályája. A gyártó az új, júniusban megjelenő 3D-s tévéinek vásárlóit megajándékozza a fenti játékprogramokkal. A 3D-s Blu-ray mozik lejátszásához is firmware-frissítésre lesz szükségük a PS3 konzoloknak, ez egy későbbi időpontban érkezik majd.

A Sony első embere, Sir Howard Stringer korábban elmondta, cége szilárdan eltökélt a 3D térhódítása mellett és a szeptemberi berlini IFA-n kijelentette, a játékkonzol mellett hamarosan a Sony VAIO PC-k és a Blu-ray lejátszók is kompatibilisek lesznek a 3D technológiával, bár hogy mikor jelenhetnek meg az első ilyen termékek, azt egyelőre nem tudni. \"A 3D nyilvánvalóan úton van a tömegpiac felé\" - mondta szeptemberben a Sony vezetője. \"Ahogy néhány éve a HD-vel, most is vannak problémák amiket meg kell oldanunk, de a 3D vonat már sínen van és a Sonynál készek vagyunk vezetni.\"

A vállalat a PlayStation 3 megjelenése óta több, jelentős rendszerfrissítést is kiadott a konzolhoz. Az új funkciók terén az egyik legfontosabb előrelépés a BD-Live kiegészítéssel ellátott Blu-ray lemezek támogatása volt. A cég 2008 tavaszán, a 2.20-as rendszerszoftverrel építette be ezt a funkciót a konzol repertoárjába, ezzel a PlayStation 3 lett az első olyan Blu-ray lejátszó, mely támogatta a szárnyait bontogató technológiát. A Sony ugyanakkor nem kizárólag hozzátesz, hanem olykor el is vesz a funkciókból: Néhány hete jelent meg például az a frissítés, mely az első PlayStation 3 konzoloknál kiiktatta a Linux-támogatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról