Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 20. 12:07

Osztódással szaporodik az ingyenes TCP/IP-tankönyv

Februárban jelent meg a Microsoft jóvoltából ingyen letölthető állományként Petrényi József könyve a TCP/IP alapjairól. Az anyag azóta jelentős szerkesztésen, aktualizáláson és kibővítésen esett át, amelynek eredményeképp három különálló részre bomlott.

Az első, különálló rész (\"TCP/IP 1 óra alatt\") egy mindössze 42 oldalas könyv a TCP/IP protokoll működéséről, azoknak, akik viszonylag rövid idő alatt szeretnének átfogó képet kapni. Ez gyakorlatilag a teljes TCP/IP könyv bevezető fejezetéből jött létre, áttekintő jelleggel.

A TCP/IP Alapok eközben kétkötetesre bővült és verziószámot is váltott (2.0), a szerző összesen több mint 500 oldalon tárgyalja a TCP/IP működését, a webes protokollokat (HTTP, FTP, SMTP), illetve a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket (pl. VPN, SSH, RADIUS).

Egy februári telefonbeszélgetés során Petrényi a HWSW-nek elmondta, a TCP/IP-ről szóló könyv folyamatosan fejlődik, változik, ahogy érkeznek a visszajelzések, javaslatok az olvasóktól. Két hónapja még úgy tűnt, az 1.1-es verziót az 1.2 követi majd, azonban időközben olyan alapvető változásokon ment keresztül az anyag, amely teljes verzióváltást indokolt.

\"Örömteli hír, hogy rengeteg visszajelzés érkezett a korábbi (1.1) könyvhöz. Ezekből lettek levelezések, tisztázások, melyek következtében egyrészt bővült az anyag, másrészt világosabb lett. Itt kell beismernem, hogy volt olyan terület az 1.1-ben (TCP folyamszabályozás), ahol alapvetően rosszul értelmeztem a koncepciót. Egy kedves olvasó helyretette a folyamatokat a fejemben, én pedig átírtam az egész fejezetet. (Részletes lista a könyv végén.)\" - olvasható Petrényi József blogjában,

Eközben már javában készül a következő alkotás a témában: Gál Tamás, a Microsoft TechNet szakmai vezetője a Microsoft Forefront Threat Management Gateway működését és üzemeltetését tárgyalja, a tervek szerint ennek a része lett volna a TCP/IP biztonsággal foglalkozó írás, amely a fenti okok miatt végül levált és önállóan jelent meg. A Threat Management Gateway-ről szóló könyv várhatóan idén nyáron készül el és szintén ingyen letölthető lesz, mondta el a HWSW-nek Gál Tamás.

A TCP/IP 1 óra alatt, TCP/IP Alapok 1. kötet v2.0 és TCP/IP Alapok 2. kötet v1.0 egyaránt letölthető a Microsoft weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról