Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 19. 17:07

Titkold el kiléted a Google elől!

Egyre többször merülnek fel aggályok a Google ténykedésével kapcsolatban. A keresőcég által üzemeltetett szolgáltatások rengeteg információt tárolnak az internetezőkről, ami sokak szemét szúrja. Végre van kényelmes megoldás arra, hogy tűnjön el valaki a Google szeme elől úgy, hogy a szolgáltatásait továbbra is használhassa.

A Nagy Testvér figyel

A Moxie Marlinspike néven ismert hacker, aki korábbban például az SSL kijátszásával szerzett nevet, új szolgáltatással állt elő, amelynek segítségével a felhasználók elrejthetik magukat a Google kíváncsi tekintete elől. A GoogleSharing egy Firefox-kiegészítő, amely a keresőóriás felé irányuló forgalmat egy proxyn vezeti át, így a Google nem jut hozzá a felhasználóra jellemző semmilyen adathoz, ha a bejelentkezést nem igénylő szolgáltatásait veszi igénybe valaki, például a keresést.

Marlinspike a múlt heti Black Hat Europe konferencián tartott előadást a Google adatkezelési gyakorlatáról, amelynek során számba vette, a keresőcég mennyi információt tárol el a szolgáltatásait használó internetezőkről, beleértve az IP-címüket, a kereséseiket, hogy milyen találatokra kattintottak, milyen oldalakra mentek át, milyen híreket olvastak és megannyi mást. \"Tényleg mindent rögzítenek. Örökre. Az általuk őrzött információ Sok tekintetben többet elárul bárkiről mint amennyit a legjobb barátja elmesélhetne\" - mondta Marlinspike.

A GoogleSharing virtuális felhasználókat hoz létre a szerverén, és ezeken vezeti át az igazi felhasználók Google felé irányuló forgalmát, megszabadítva azt a keresőcég számára potenciálisan hasznos, személyes jellegű információktól. A proxy szerver számos \"kamu\" felhasználót tárol és a csatlakozó internetezők minden alkalommal, amikor Google-szolgáltatással lépnek kapcsolatba, más személyazonosságot kapnak. Ezekhez a nem létező identitásokhoz saját keresési történetek is kapcsolódnak, vagyis a Google számára valódi felhasználónak tűnnek, így a szolgáltatások használatához nem kell CAPTCHA-kkal bajlódni, amivel a spamrobotokat próbálja meg kiszűrni a Google.

\"\"

Rejtőzködés kényelmesen

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy körbe szeretnénk utazni a világot, de nem akarjuk hogy bárki meg tudja mondani, hol járunk és milyen útvonalon haladtuk. Mivel a hatóságok határátlépésnél ellenőrzik az útlevelet, hiába használunk adott esetben álnevet és hamis igazolványt, akkor is tudni fogják, honnan jöttünk és merre mentünk - csakúgy mint a Google, amely a felhasználók nevét nem feltétlen tudja, de ismeri tartózkodási helyüket, szokásaikat, személyiségüket a keresések és egyéb adatok révén. A GoogleSharing végeredményben egy olyan szolgáltatás, ahová mindenki leadhatja útlevelét és véletlenszerűen megkapja egy másik, rejtőzködni kívánó utazóét. Ekkor a hatóságok az útlevelek követésével már nem érhetnek utol senkit, mert a dokumentumok teljesen önálló utat járnak be, valójában egyetlen ember sem utazott azon az útvonalon.

Számos olyan szolgáltatás létezik az interneten, amelyek célja a felhasználók kilétének elrejtése a különféle internetes szolgáltatásokat üzemeltető cégek elől. A GoogleSharing előnye ezekkel szemben, hogy a Firefoxba beépülve viszonylag kényelmesen használható, a gép előtt ülőtől nem vár el semmilyen speciális viselkedést, nem kell segédprogramot elindítani vagy beállításokat módosítani, ráadásul csak a Google felé irányuló forgalmat szűri meg, más szolgáltatások használatát nem akadályozza.

A Firefox-kiegészítő folyamatosan monitorozza a felhasználó aktivitását és ha olyan Google-szolgáltatással szeretne kapcsolatba lépni, amelyhez nem szüksége bejelentkezés, a forgalmat a GoogleSharing proxy szerverén vezeti keresztül. A szolgáltatás persze nem ad tökéletes védelmet, de arra alkalmas lehet, hogy elrejtse a Google kíváncsi tekintetei elől azokat az információkat (pl. a kereséseket és lekattintott találatokat), amiket senki sem szívesen osztana meg másokkal, még név nélkül sem.

Marlinspike nyilvánosságra hozta a GoogleSharing forráskódját is, így bárki üzemeltethet egy ilyen proxy szervert, illetve módosíthatja a Firefox-kiegészítőt is, hogy a saját proxyját használja, ha éppen nem bízik a készítőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról