Szerző: Koi Tamás

2010. április 16. 10:37

Negyedére csökken az adatroaming ára a Pannonnál

Május közepétől jelentősen olcsóbban használhatják külföldön a mobilinternet-előfizetéseiket a Pannon ügyfelei.

250 helyett 59 forint

A Telenor tulajdonában álló, hamarosan nevet váltó Pannon a három hazai operátor közül a legkedvezőbb roamingtarifákat nyújtja május 18-tól. A cég mindazonáltal jelenleg a legdrágább díjszabást alkalmazza: az ügyfeleknek most 250 forintot kell fizetniük 100 kilobájtnyi adat után, mindegyik külföldi partnerhálózatban. A Pannon közben hivatalosan is megerősítette, hogy az adatroaming ára a jelenlegi negyedére, bruttó 59 forint/0,1 megabájtra csökken mind a számlás, mind a kártyás ügyfelek számára, de csak az EU-s országokon belül és az 1-es roamingzónában.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a március 1-től opciós jelleggel, július 1-től pedig kötelezően alkalmazandó, a túlzott költést kordában tartó Netroaming-figyelő szolgáltatás korlátja az új tarifa alkalmazásával 7 megabájtról 29 megabájtra nő. Július 1-től a Pannon - ha az ügyfél előzőleg másként nem rendelkezik - ezt a határt elérve előzetes figyelmeztetés után letiltja az adatroamingot az előfizetésen.

A szolgáltató ezzel igazodik az Európai Unió roamingköltségek letörésére irányuló szabályozásához. Az uniós tagországokban működő operátorokra vonatkozó roamingrendelet többféleképpen, hatóságilag szabályozta a különböző szolgáltatások használatbavételi díjait külföldön. Így a rendelet hatására több lépcsőben csökkent, illetve csökkenni fog a beszédroaming, valamint az SMS tarifája, illetve az adatroaming díja.

Utóbbinál a rendelet előírta, hogy az Európai Unióban, valamint Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon működő szolgáltatók tavaly nyártól legfeljebb 1 eurót számlázhatnak ki egymásnak 1 megabájtnyi adatforgalom után - ezt a nagykereskedelmi árat azonban a legtöbb európai szolgáltató egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mértékben és időben vette figyelembe a kiskereskedelmi árképzésnél.

Itthon jelenleg a T-Mobile uniós roamingtarifái a legkedvezőbbek (60 forint/100 kilobájt), ezt követi a Vodafone (190 forint vagy 240 forint 100 kilobájtonként), a lista végén pedig a Pannon következik 250 Ft/100 kilobájtos tarifájával - ez utóbbi az uniós nagykereskedelmi ár közel kilencszeresének felel meg.

Májustól vége a mobiltévének

A Pannon az új roamingtarifa bevezetésével egy időben megszünteti MobilTV szolgáltatását. A cég ügyfelei jelenleg 66 Ft/perces tarifa mellett tekinthetik meg öt magyarországi tévéadó élő adását - de csak \"meghatározott időszakokban\". A mobiltévés konstrukciók terén jelenleg a T-Mobile messze megelőzi versenytársait: a cég több mobiltévé-díjcsomagot is kínál ügyfeleinek, emellett MédiaMánia tarifacsomagjai mobiltévés elérést is tartalmaznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról