Szerző: Bizó Dániel

2010. április 14. 13:39

Hengerel az Intel

Rendkívül erős negyedévet zárt az Intel, az eredmények meglepték a befektetőket és az elemzőket is. A cég papírjai percek alatt négy százalékot ugrottak a bejelentés hatására, miután a kilátások is kedvezőek.

Az Intel első negyedéves forgalma meghaladta a 10 milliárd dollárt és csak kevesebb mint 3 százalékkal maradt el a negyedik negyedévtől, pedig a szezonális gyengülés átlaga 9 százalék körüli. Az üzemi nyereség 3,4 milliárd dollárt tett ki, ami 8 százalékkal alacsonyabb a negyedik negyedévesnél, ha eltekintünk az AMD-nek egy jogvita lezárásaként kifizetett 1,25 milliárd dollár hatásától. A tavalyi első negyedévhez viszonyítva, amely a válság mélypontját jelentette, az árbevétel 44 százalékkal növekedett, az adózott nyereség pedig közel négyszeresére, 2,4 milliárd dollárra ugrott.

A részvényenkénti 43 centes adózott nyereség magasan felülmúlta az elemzői konszenzus 38 centjét, aminek hatására ugrásszerűen erősödtek az Intel papírjai a tőzsdén kívüli kereskedésben, és azóta is erősödést mutatnak, immár 4,6 százalékkal járnak a tegnap zárás felett. Az elemzők részéről felmerült a kérdés, hogy az Intel eladásai tükrözik-e a valódi piaci keresletet, nem pedig a készletek fokozásáról van-e szó. A konferenciahíváson Paul Otellini elnök-vezérigazgató, majd Stacey Smith pénzügyi vezérigazgató is állította, hogy normális készletszinteket látnak, és nem tapasztalnak egészségtelen növekedését az iparban. Az Intel erős szereplését az átlagos eladási ár növekedése is magyarázza.

Az Intel az első negyedévben tartotta az ünnepi szezonhoz képest a PC-processzorokból származó bevételeit, miután a mobil chipek iránti kereslet rekordméretűnek bizonyult. A processzorok átlagos eladási ára még növekedett is, mivel az új Atom sorozattal jelentősen megnövekedett azok ára, miután immár a chipset funkcionalitást is integrálják - az Atom platform iránti kereslet azonban összességében 20 százalékkal csökkent, ami alighanem a Pine Trail kódnevű új lapkák 2009-es megjelenése magyaráz. Az iSuppli szerint az első negyedévben közel 78 millió PC talált gazdára, szemben a tavalyi 66,5 és az előző negyedéves 88,8 millióval. Az Intel szervertermékek iránti kereslet teljesen a szokásos szezonalitásnak megfelelően, 8 százalékkal gyengült.

Erősödő gazdasági alapok

A chipgyártó úgy érzékeli, hogy a piac és a gazdaság egészének állapota az elmúlt negyedévekben tendenciózusan javult, és ez folytatódott az első negyedévben is. A globális kép mögött hasonlóan optimistán nyilatkozott a HWSW-nek az európai helyzetről Graham Palmer európai értékesítési vezető. Az európai piac, beleértve Kelet-Közép-Európát is, a szezonalitásnál jóval erősebb képet mutatott az elmúlt negyedévekben, és minden jel arra mutat, hogy rendelkezésre állnak az alapok a további erőteljes növekedéshez, mondta el egy telefonos interjú során Palmer.

A 2009-es beszerzési stopot követően a cégek megkezdték PC-bázisuk frissítéseit, mondta el Palmer, valamint a szerverpiac is magához tért a tavalyi sokkból, és folyamatosan emelkedik az igény - ez összecseng a piackutatási számokkal. Palmer szerint nehéz megmondani, hogy a mekkora részét képezik a meglévő IT-rendszerek lecserélését és optimalizálását célzó beszerzések, és mennyi az új telepítés, az organikus növekedés, de valószínűleg az első negyedévben már mindkettőről szó volt.

Palmer ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a jövőben a fogyasztói mobil eszközök, vagyis az otthoni laptopok és netbookok fogják húzni az ipart, ez a válság elmúlásával sem változik már meg. Az Intel rendkívül erős második negyedéves várakozást tett közzé, a forgalmi előrejelzés középértéke 10,2 milliárd dollár, vagyis lényegében megegyezik az első negyedévessel, és felülmúlja az elemzők korábbi elképzeléseit is. Palmer szerint új termékeivel az Intel rendkívül erős pozícióban van ahhoz, hogy növekedést produkáljon.

Nincs megállás

A befektetők és elemzők részére rendezett konferenciahíváson Paul Otellini azt is elmondta, hogy az Intel már ezrével szállítja partnereinek a processzorok következő generációjának tesztpéldányait. A Sandy Bridge kódnéven ismert chipgeneráció tömegtermelése a a tervek szerint a negyedik negyedévben indul be, így várhatóan jövő év elejére piacra kerülhetnek. A 32 nanométeres Sandy Bridge processzorok a meglévő platformokba fognak illeszkedni, vagyis a meglévő gépek frissítése is lehetséges lesz velük.

Otellini azt is elárulta, hogy a 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát minden korábbi felülmúló sebességgel tudták bevonni a tömegtermelésbe, és a költségek is alacsonyabbak a várakozásoknál. A remek mutatók hatására az Intel egyúttal egy harmadik és negyedik üzemet is átállít, így év végére négy félvezetőgyártó üzem fogja ontani magából a 32 nanométeres chipeket. A cég idén 6,4 milliárd dollárt kíván fordítani kutatás-fejlesztésre, és 4,8 milliárd dollárt tőkeberuházásokra, amelyek elsősorban az új 32 nanométeres gyártókapacitás kiépítését célozzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról