Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 14. 09:48

Véget ért a Windows Vista RTM támogatása

Április 13-án, azaz tegnap véget ért az eredeti, szervizcsomag nélküli Windows Vista támogatása, hamarosan pedig ugyanerre a sorsra jut a Windows XP SP2 is. A Windows 2000 is nyugdíjba megy a nyáron. Közben a fájlcserélőkre szivárgott a Windows 7 SP1.

Ideje frissíteni a Windows Vistát

A Microsoft 2010. április 13-án, azaz tegnap befejezte a Windows Vista eredeti, \"RTM\" változatának támogatását, vagyis mától fogva csak a legalább SP1-gyel frissített verziókra tölthetők le frissítések, kivéve a biztonsági javításokat. Magyarországon a Gemius Rankings adatai szerint az internetezők 7,4 százaléka használ Windows Vistát, nekik mindenképp javasolt legalább az első javítócsomagot telepíteni.

A redmondi cég operációs rendszerekre vonatkozó támogatási politikája szerint egy adott változathoz 24 hónappal a következő javítócsomag megjelenése utánig érhető el \"mainstream support\", ami biztonsági és egyéb frissítések, javítások kiadását, adott esetben új képességek bevezetését, illetve ingyenes telefonos terméktámogatást jelenti. Az eredeti Windows Vistához két évvel az SP1 megjelenését követően ér véget a támogatás, a Vista SP1 pedig 2008. április 14-én jelent meg. A Vista SP1 támogatása a fenti logika alapján két évvel az SP2 megjelenése után ér majd véget, ez 2011 májusában lesz.

A Windows Vista \"RTM\" mellett hamarosan támogatás nélkül maradnak a Windows XP SP2 felhasználói is, ők júniusban tölthetnek le utoljára frissítést, ezt követően telepíteniük kell az operációs rendszerhez 2008-ban kiadott harmadik szervizcsomagot hogy elérhessék a további javításokat. A Windows XP a mai napig a legelterjedtebb operációs rendszere a Microsoftnak, Magyarországon a részesedése még mindig 80 százalék körüli. a Windows 2000 támogatási ciklusa is véget ér a nyáron, a tíz éves szoftver július 13-án végleg nyugdíjba megy, ahogy az \"extended\", azaz kiterjesztett támogatási időszak is véget ér. Ezt követően a Microsoft nem ad ki semmiféle biztonsági frissítést és nem ad műszaki támogatást a Windows 2000 operációs rendszerekhez.

Kiszivárgott a Windows 7 SP1

A tavaly ősszel kiadott Windows 7-hez még az idén megérkezik az első szervizcsomag, amelynek béta előtti előzetese már ki is szivárgott fájlcserélő hálózatokra. Az 1,3 gigabájtos csomag a 6.1.7601.16537.100327-0053 build számot viseli, vagyis 2010. március 27-i, a telepítése után a Windows 7 már \"Service Pack 1 v1.53\" verziószámmal jelentkezik. A Windows 7 SP1-be bekerül az összes hibajavítás, amit az operációs rendszerhez eddig kiadott a Microsoft, emellett az SP1 révén a Windows 7 támogatni fogja a RemoteFX technológiát, amely a Windows Server 2008 R2 SP1-ben debütáló távoli asztal protokoll.

A Calista Technologies felvásárlásával a Microsoft birtokába került technológia lehetővé teszi, hogy a virtualizált desktop vagy távoli asztal előtt ülő felhasználók ugyanúgy tudják használni az operációs rendszer grafikus képességeit, a 3D-gyorsítást, az Aero Glass felületet, a Flash és Silverlight tartalmakat és a teljes képernyős videókat, mintha az asztali környezet helyben futna. A szerveroldali renderelés lehetővé teszi, hogy a felhasználó akkor is teljes értékű grafikus képességeket vehessen igénybe, ha a nála levő hardver (pl. vékony kliens) nem képes erre.

A több Microsoft-termék érkezésének idejét pontosan megjósoló TechARP.com oldal szerint a Windows 7 és Windows Server 2008 R2 első javítócsomagja október-november környékén várható. A redmondi vállalat megerősítette a szervizcsomagok érkezését, azonban dátumot nem közölt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról