Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 13. 11:26

Megújul a Google szövegszerkesztője

A Google Apps ugyan még továbbra is vékony szeletet vág ki az irodai szoftverek piacából, s az ismert számok alapján még mindig csak 50 millió felhasználó él a webes szerkesztő lehetőségével. A cél viszont továbbra is ugyanaz, meg kell szorítani alulról a Microsoft Office-t, ehhez pedig fejlődni kell.

A Google az Atmosphere konferencián mutatta be 400 informatikai vezető és informatikai szakértő jelenlétében legújabb frissítését a Google Docs rendszerhez. Az újdonságok ugyan még nem érhetőek el a felhasználók számára, de több olyan régen hiányolt képesség épül be (illetve vissza) a Docs-ba, amivel hatékonyabb és gyorsabb lesz a munka.

Word helyett

A Word-felhasználók számára teljesen egyértelmű volt mindig is, hogy a lapszéleket, margókat lehet állítani, ami a webes Docs és Spreadsheet esetében eleinte nem tűnt szükségesnek. A régi asztali szoftverek rajongóinak átcsábításához viszont szinte kötelező lépés hogy a margóállítás (vonalzó), a jobb számozási és listázási lehetőségek és a könnyebb képbeillesztés és szerkesztés is megjelenjen. Ugyanígy a Spreadsheetben a jövőben találunk majd képletszerkesztő sávot, lesz automatikus cella kitöltés, illetve sorokat és oszlopokat \"drag and drop\" módszerrel lehet majd mozgatni. Ezen funkciók szükségességében a Google eddig sem kételkedett, de a bemutatójukon hangsúlyozták, hogy az eddigi böngésző technológiák nem tették lehetővé, hogy beépítsenek ilyeneket.

Erős kritikaként jelenik meg a Docs ellenében, hogy az importált fájlok gyakran elveszítik a formázást, a listákat és egyéb elemeket, amin szintén javított most a Google. Az importálás maga is még egyszerűbbé válik, az konvertálás után pedig pontosabban jelennek meg a dokumentumok, például a fenti számozott lista. Finomodott még a szövegorientáció kezelése is, illetve több apróbb dolog, ami elsőre nem is szúrna szemet, csak ha egy Wordben szerkesztett dokumentumot átkonvertálunk Docs-ba és megnézzük a különbségeket.

A gyors JavaScript-motorok új távlatokat nyitnak

Az eleve a webes szerkesztőben dolgozó felhasználók számára a legfontosabb újdonság az új JavaScript-motorok képességeit kihasználó fejlesztések, amivel a Docs a Google szerint jelentősen felgyorsul majd. Ha valaki Spreadsheetben hozott már létre több száz soros táblázatot, akkor tudja, hogy megdöbbentően le tud lassulni már a scrollozás is, s a műveletek végrehajtása is jóval lassabb, mint egy frissen nyitott dokumentumban. Az új verzió ígérete az, hogy a jövőben a böngészőben is pontosan olyan sebességgel működnek majd a nagyobb dokumentumok is, mint ahogyan az asztali szoftverek esetében.

Ha ez igaz, akkor az asztali szoftverek egy újabb érvet veszítenek el, a cloudban futó megoldás pedig további előnyökkel gazdagodik. A közös munkát segítő funkciók terén is számos újítás jelenik meg,  akár 50 ember is dolgozhat egyszerre ugyanabban a dokumentumban, s a mások által bevitt változtatások már nem nagyobb egységekben jelennek majd meg, hanem teljesen valós időben, betűről-betűre, ahogyan az illető gépeli be a szavakat.

Chat is lesz

Így akár chatelni is lehet a szövegszerkesztőben, ami egyelőre nagy hiányossága az online szerkesztőnek, de emiatt sem kell tovább aggódni. Ha valaki még emlékszik a Docs-előd Writely üzenetküldő funkciójára, akkor tudja, hogy mennyit számít ha a közös szerkesztés alatt a többi partnerrel egy dedikált felületen lehet megvitatni dolgokat. Jelenleg a kompromisszumos megoldás a párhuzamos külső chat, mondjuk Gtalk használata, de a frissítést követően bekerül egy üzenetküldő modul is, minden Docs felhasználó örömére. A frissítésről egyelőre nem tudni, hogy mikor élesedik, de feltételezhetően maximum 1-2 hét múlva már a legtöbb felhasználóhoz eljut. Addig is a frissen implementált új funkciók és a fejlesztés alatt lévők listája böngészhető itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról