Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 13. 11:44

Lejárt a zárt videoformátumok ideje a weben

A Google számos független forrás szerint meg fogja nyitni a VP8 videokodek forrását, a lépésre alighanem a májusban zajló Google I/O rendezvényen kerül majd sor. Ezzel új fejezet kezdődhet a webes videózás történetében.

A Google tavaly augusztusban jelentette be a videotömörítési technológiát és kodeket fejlesztő On2 Technologies felvásárlását, amelyet végül idén februárban hajtott végre, az eredetileg ajánlottnál magasabb, 133 millió dolláros áron. Az On2 által fejlesztett legújabb kodek a VP8, amely 2008 óta létezik és a fejlesztője szerint a H.264-gyel azonos minőséget biztosít akár fele akkora sávszélesség mellett is, emellett a lejátszás erőforrás-igénye is kisebb. A VP8 akár 64 párhuzamos szálon is képes működni, így ki tudja használni a modern többmagos processzorokat.

Flash? Áááá!

A webes videók kváziszabványa jelenleg az Adobe Flash, amely az internetre kapcsolódó PC-k közel 100 százalékán jelen van. Mivel a HTML leírónyelv jelenleg elterjedt verziója nem teszi lehetővé multimédiás tartalmak egyszerű létrehozását és megjelenítését, a webfejleszők már jó ideje a Flasht használják animációk vagy éppen videók beágyazására. Ma a webes videók közel háromnegyede Flashbe ágyazva tekinthető meg, ennek a megoldásnak az előnye, hogy a böngészőnek nem kell minden videoformátumot külön-külön támogatnia, csak a Flash-t.

Az egyre terjedő, internetezésre alkalmas mobil eszközöknek csak töredéke támogatja a Flash-t, így dedikált alkalmazás hiányában a webes videók jelentős része nem elérhető ezekről a készülékekről. A HTML5 egyik legfontosabb és a Flash ellenzői által manapság legtöbbet propagált újdonsága a videók egyszerű beágyazása, a video tag segítségével ugyanolyan egyszerű egy oldalba videót beszúrni mint képet, és a lejátszáshoz nincs szükség Adobe Flash használatára sem. A videót azonban olyan formátumban kell \"feltenni\", amit a böngészők támogatnak.

Szabad alternatíva a H.264 helyett

Ma a weben a legelterjedtebb videoformátum a H.264 (AVC, MPEG4 Class 10), ezt azonban szabadalom védi, bár 2015. december 31-ig jogdíj fizetése nélkül használható webes videók terjesztésére. A böngészőgyártók közül a Microsoft, a Google és az Apple is rendelkezik H.264 licencével, a Mozilla azonban nem, és az alapítvány határozottan kijelentette, nem fogja licencelni a formátumot, mivel (egyes országokban) szabadalom által védett megoldásról van szó, és ez nem fér össze a nyílt forrású Firefox szellemiségével. A Mozilla eddig az Ogg Theora használatát szorgalmazta, amely egyébkén az On2 által korábban megnyitott VP3 kodekre épül.

A Free Software Foundation márciusban egy nyílt levélben kérte a Google-tól a VP8 megnyitását, és hogy az általa üzemeltetett oldalakon, elsősorban a YouTube-on cserélje le vele a Flasht és a H.264-et, mivel utóbbiak nem nyitottak. A Google januárban elindította a YouTube HTML5 video tagre épülő bétaváltozatát, ez azonban továbbra is H.264 kodeket használ a filmek megjelenítésére. A YouTube HTML5 béta oldala Safari 4 és Chrome 4 vagy újabb böngészővel tekinthető meg jelenleg.

A VP8 megnyitása azt jelentheti, hogy végre megszületik egy olyan, korszerű, bárki által szabadon hozzáférhető és használható formátum, amely kielégíti a webes videózás által támasztott igényeket. A Google pedig elég befolyással rendelkezik ahhoz, hogy a VP8-at elterjessze, ha csak a YouTube-ot átállítja VP8-alapokra, az összes böngészőbe be fog kerülni a formátum támogatása, hiszen egy cég sem engedheti meg magának, hogy a YouTube-bal nem működő böngészőt készítsen. Ha pedig a YouTube áttérne VP8-ra, bizonyára követné a példáját a többi videomegosztó oldal is, és a formátum gyorsan teret nyerhetne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról