:

Szerző: Tóthfalusi Géza

2010. április 8. 11:21

Mobilnetes routerek - oszd meg és uralkodj!

Ahogy gyorsul és egyben olcsóbbá válik a mobilnet, úgy lesznek egyre érdekesebbek a megosztására képes eszközök. Tesztünkben most két ilyen routert, a Huawei D100-at és az EnGenius ETR9350-et próbáltuk ki.

Önmagában a mobilnet továbbosztása nem valami izgalmas technikai vívmány – a számítógép oldaláról nézve ugyanis ez sem különbözik a bármelyik másik internet-hozzáféréstől. Bár erre ma egy komolyabb mobiltelefon is képes (például a JoikuSpot nevű szoftverrel), ha tényleg ki akarjuk használni a technológia lehetőségeit, inkább egy direkt erre optimalizált célhardvert válasszunk. Ezek előnyei a sebesség és a számtalan plusz funkció mellett a nagyobb hatótáv, ráadásul ha szükséges, ezekkel valóban biztosítható egy munkahely internettel való ellátása is. Ezt egy mobillal nehéz megoldani, hiszen ha hívásunk van vagy valahová magunkkal kell vinnünk, a netkapcsolat meg fog szakadni.

Az egyszerűség jegyében

Külsőre sem a Huawei, sem az EnGenius nem erőltette meg magát a formatervvel, mindkét router a \"szappantartó-dizájn\" jegyében készült. A Huawei nekünk valamivel jobban tetszett, elsősorban azért, mert az USB-s 3G modemet képes \"eltüntetni\", ugyanakkor a lényegesen kisebb EnGenius előnye a kényelmesebb hordozhatóság: belső tápegysége van, míg a Huawei esetében egy külső tápot használhatunk.

Csatlakozóból ugyanannyi áll rendelkezésre mindkét eszköznél: egy Ethernet-port, egy tápcsatlakozó és egy USB-port a 3G-modem számára. Visszajelző LED-ekből a Huawei négyet, az EnGenius hatot használ, így az utóbbinál kicsit részletesebben le tudjuk olvasni a router állapotát. Az utóbbi modell még egy hasznos extrával rendelkezik: van rajta egy WPS gomb, így az ezt támogató egyéb eszközöket (például nyomtatókat) könnyen csatlakoztathatjuk hozzá.

Előnyök, hátrányok

A Huawei Magyarországon a Vodafone kínálatában szerepel, így szolgáltatóhoz kötött – ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Aki nem akar időnként másféle 3G-s modemet használni (tudniillik a Huawei csak Huawei modemmel működik), vagy nem utazik olyan helyre, ahol egy másik szolgáltatóval sokkal jobb mobilnetet érhet el, annak nem lesz baja a D100-al. A készülék gyakorlatilag semmilyen beállítást nem igényel, csak azt kell megmondanunk neki, hogy számlás vagy kártyás előfizetésünk van, és már csatlakozhatunk is a hálózatra. Az EnGenius ezzel szemben bármilyen modemmel és szolgáltatóval kompatibilis, viszont beállításához kicsit több ismeretre van szükségünk. Ezért cserébe több funkcióval kényeztet, ráadásul 802.11n-es WLAN-adapter került bele, szemben a Huaweibe épített 802.11g-s vezérlővel.

Huawei D100

A készülék „összeszerelése” és csatlakoztatása körülbelül egy percet vesz igénybe, ki kell hajtanunk a bal felső sarokban található USB-portot, csatlakoztatni a modemet, az Ethernet-kábelt (a konfiguráláshoz érdemes) és a tápot, majd megnyomni az apró Power gombot. Ahogy általában a routereknél, itt is a webböngészőn érjük el a kezelői felületet. Nagyon ötletes, hogy a cég rögtön két felhasználói fiókot is ad, ezek közül a Felhasználó nevűvel csak az üzemállapothoz kapcsolódó adatokat olvashatjuk le, a beállításokhoz a Rendszergazda nevűbe kell belépnünk. Így nyugodtan engedélyezhetjük másoknak is, hogy leolvassák például a forgalmi adatokat, anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy megváltoztatják a beállításokat.

\"\"

A gyári beállítások szerint a WLAN bekapcsolt állapotban és titkosítás nélkül indul – ezt érdemes azonnal megváltoztatnunk, ha nem akarjuk, hogy a közelben lakók is a mi internetkapcsolatunkat használják. Természetesen a WEP, WPA és WPA2 is támogatott, ezen kívül használhatunk MAC-szűrőt a nem kívánt kliensek kizárására. Az extra szolgáltatások listája nem túl hosszú: mint ma már szinte minden routerben, ebben is található egy egyszerű SPI tűzfal, van QoS, DMZ és UPnP-támogatás is. A virtuális szerver támogatással a helyi hálón lévő gépeken működő adott szolgáltatásokat elérhetővé tehetünk az internet felől is.

\"\"

Ha nem 3G-s routernek akarjuk használni, akkor a D100 működhet hálózati hídként is, és a WDS segítségével további hidakkal sorba kapcsolva kiterjeszthetjük a WLAN hatótávolságát – vagy éppen egy másik vezeték nélküli hálózathoz csatlakozhatunk hozzá és oszthatjuk azt tovább. A Huawei D100 teszünk során a Vodafone hálózatán, a K3565-ös modemmel 2,31 Mbps letöltési és 0,31 Mbps feltöltési sebességet ért el.

EnGenius ETR9350

Az EnGenius kis routere nincs szolgáltatóhoz és modemhez kötve, a cég honlapjáról letölthető lista szerint körülbelül ötven modellel kompatibilis, ám hogy működésre bírjuk, ismernünk kell az általunk használt mobilnethez tartozó bejelentkezési adatokat (legalább az APN-t és ha van, a jelszót/felhasználónevet). Ezek beírása után a csatlakozás az általunk próbált modemmel (Huawei K3565) hibátlanul működött, tehát bonyolultnak ennek a konfigurációját sem neveznénk, de tény, hogy több dolgunk lesz vele, mint a Huawei termékével.

\"\"

A kompaktabb kivitel ellenére az EnGenius eszköze jóval többet tud a D100-nál: nem csak 3G-s routerként működhet, de PPPoE, PPTP és L2TP kapcsolatokat is ismeri – azaz a hazai DSL és kábelnetes szolgáltatásokhoz is kapcsolódhatunk vele. Mivel a beépített WLAN-modul 300 Mbps sebességre képes, ha egy többgépes hálózatot alakítunk ki vele, az egyes gépek közötti adatátvitel is jóval gyorsabb az 54 Mpbs-os D100 nyújtotta lehetőségeknél.

\"\"

Az alapvető funkciók tekintetében nincs nagy különbség a két router között: az ETR9350 is ismeri a WEP, WPA, WPA2 titkosítást, van benne QoS, tűzfal, DMZ és minden további, otthoni routerektől megszokott szolgáltatás is rendelkezésre áll. Hasznos extra a már említett WPS, és a Port Trigger/Port Forward, amelyek segítségével itt is elérhetővé tehetjük a lokális hálózaton üzemelő szervereket.

Az EnGenius kis eszköze, a D100-hoz hasonlóan nemcsak router, de vezeték nélküli híd is lehet, ezen kívül pedig egyszerű WLAN-hozzáférési pontként is tud üzemelni. A kényelmi plusz szolgáltatások közül DDNS, automatikus óraszinkronizálás és a beállítások külső gépre való mentése és visszatöltése is megtalálható benne. Ami a segítségével elérhető sebességeket illeti, tesztünk időpontjában a Vodafone hálózatán keresztül a Huawei K3565-ös modem segítségével 2,23 Mbps/0,31 Mbps átlagos adatátviteli sebességet mértünk.

Összefoglalás

Várakozásainkkal ellentétben kellemes meglepetést okozott mindkét termék: egyik beállításával sem kellett 15 másodpercnél több időt töltenünk ahhoz, hogy két noteszgépből és egy mobiltelefonból álló hálózatunkat az internetre csatlakoztathassuk. A két modell egyértelműen más közönséget céloz meg: a Huawei D100 azoknak ajánlható, akik a Vodafone ügyfelei, Huawei modemjük van, és nem is szeretnének váltani. Nekik ez a modell olcsó (Internet Nonstop csomag mellé most 1000, Internet Easy mellé pedig 5000 forintba kerül), és igazi \"Plug and Play\" élményt nyújt.

Aki viszont nem Vodafone-előfizető, esetleg komolyabb hálózatot szeretne kialakítani, az jobban jár a 12 ezer forintba kerülő EnGenius routerrel. Azon túl, hogy többféle modemet és szolgáltatót is használhat,a készüléknek sokkal több hasznos funkciója van, mint a D100-nak, kisebb, jobban hordozható, a 802.11n-es WLAN adapter miatt pedig a vele összekötött számítógépek közötti adatátviteli sebesség is jóval magasabb, mint a Huawei termékénél.

A Huawei D100-as 3G-s routert a Vodafone Magyarország, az EnGenius ETR9350-et a Senzor Kft. adata kölcsön. Köszönjük!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.