Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 6. 15:34

Mobilokba szánt 3D kijelzőt mutatott be a Sharp

Kis méretű, mobiltelefonokba és más hordozható eszközökbe szánt 3D kijelzőt jelentett be pénteken a Sharp. A megjelenítő egyedülálló tulajdonsága, hogy nem szükséges szemüveg a 3D kép élvezetéhez.

A japán cég már egy évtizede fejleszti szemüveg nélkül is teljes három dimenziós élményt nyújtó kijelzőit, amelyek a vállalat egyes monitoraiban és noteszgépeiben is megtalálhatók. A Sharp szerint a közeljövőben nem csak a tévék, hanem a számítógépek kijelzői és végül a mobil eszközök, például a telefonok képernyője is alkalmas lesz 3D megjelenítésre. \"Ahogy idővel az összes tévé színessé vált, úgy hamarosan minden képernyő 3D-képes lesz\" - kommentálta a bejelentést Yoshisuke Hasegawa, a Sharp LCD-fejlesztésekért felelős vezetője.

A Sharp 3D LCD megoldása az úgynevezett \"látószög-korlát\" (parallax barrier) elven működik. Ez olyan mikrooptikai alkatrészek összessége, amelyek segítségével elválaszthatóak a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak. Amennyiben a jobb és bal szembe jutó képek egy sztereó párt alkotnak, azt az agy térhatásúnak érzékeli. Igaz, hogy csak egy pontból látszik a 3D kép, de nincs szükség hozzá speciális szemüvegre, ami szakértők szerint a legnagyobb gátját jelenti jelenleg a 3D megjelenítők terjedésének.

\"\"

Ilyen technológiájú kijelzőket már évek óta készít a Sharp, azonban nem terjedtek el széles körben, amelynek legfőbb oka a viszonylag alacsony fényerő és felbontás voltak. Az évek során kikísérletezett új anyagok felhasználásával csökkenteni lehetett a vezetékezés méretét, ennek köszönhetően több fény jut át a kijelzőn. A most bemutatott megjelenítő fényereje 500 cd/m2. A fejlesztések másik eredményeképp az érintésérzékeny 3D megjelenítő ugyanolyan vékony mint egy hagyományos \"2D\" LCD. A megjelenítő mind portré, mind pedig tájkép üzemmódban alkalmas 3D működésre, de akár 2D módban is használható.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Nintendo nemrég bejelentette, hogy 2011-ben egy 3D megjelenítésre alkalmas DS konzolt dob piacra, de hogy ebben Sharp kijelző lesz-e, azt nem tudni. Hasegawa szerint már több mobiltelefon-gyártóval és elektronikai céggel is tárgyal a Sharp a 3D LCD megjelenítők használatáról, de hogy melyek ezek, vagy hogy a Nintendo is köztük van-e, azt nem volt hajlandó elárulni.

A japán vállalat által szállított mobil kijelzők 10-20 százaléka lehet 3D modell az idén, 2011-ben azonban már a fele. A technológián alapuló panelek nagyobb méretben elméletben alkalmasak akár tévékészülékbe építésre is, azonban a Sharp egyelőre nem tervezi ilyen 3D tévék piacra dobását, mondta el Hasegawa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról