:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 6. 13:00

Papíron veri az iPadet a HP Slate

A HP Slate már régóta emlegetett vetélytársa az éppen most debütált Apple iPadnek. A kihívó pedig nem volt rest éppen akkor kiszivárogtatni saját megoldásának specifikációját, mikor mindenki az iPadről beszél.

A HP Slate az Apple iPadhez hasonló kivitelű, teljes érintőkijelzős tablet PC. A számok tükrében úgy tűnhet, hogy a HP gépe veri az iPadet, de egy olyan termék esetében, ami nem titkoltan az informatikai analfabéták aktiválását szeretné elérni, ott a megahertzek és a gigabájtok nem számítanak.

1080p HD és HDMI kimenet

A HP Slate specifikációi Húsvét hétfőn szivárogtak ki. A Slate kijelzője, így az egész eszköz is, kisebb az iPadnél, illetve a képernyő felbontása is alacsonyabb. A 8,9 hüvelykes érintőképernyő mindössze 1024x600-as felbontásra képes. A kisebb méret viszont nem feltétlenül hátrány, adott esetben kényelmesebb, könnyebben hordozható lesz a készülék, s a kézzel való kezelés is egyszerűbb, ha nem vállból kell indítani a scrollozást. A Slate rendelkezik USB-csatlakozóval, HDMI-kimenettel, sőt egy SDXC kártyaolvasóval is, amivel a háttértár kapacitása egyszerűen megsokszorozható.

\"\"
Kép: Engadget

A diából  kiderül, hogy a Slate egy 1,6 GHz-es Intel Atom processzorral válaszol az Apple titokzatos A4 chipjére. Kiemelendő különbség még, hogy az 1,6 GHz-es Atomnak és a netbookokban előszeretettel használt Broadcom Crystal HD dekódernek köszönhetően a Slate le tud majd játszani akár 1080p felbontású HD videókat is, míg az Apple gépe ezt az akadályt biztosan nem tudja megugrani. Sőt, a HP Slate-ben egy 3 megapixeles kamera is lesz a hátlapon fotózáshoz, illetve egy VGA webkamera az előlapon az internetes videokonferenciához. A kézíráshoz, rajzoláshoz, könnyebb navigációhoz pedig egy stylus is rendelkezésére áll majd a HP Slate felhasználóknak, ami az iPad IPS kijelzőjével felejthető.

Mégis az Apple az úr

Az iPad előnye viszont egy nagyon fontos területen jelentkezik, mégpedig az akkumulátoros üzemidőnél. Míg a saját tervezésű, ARM architektúrára épülő processzorral hajtott iPad az ígéretek szerint 10 órán keresztül is szolgálhatja tulajdonosát egy feltöltéssel, addig a HP gépe mindössze 5 óra körüli működésre képes. Az extra kiegészítők, illetve a gyorsabb processzor energiaigénye jelentősen csökkenti a rendelkezésre állást, ha pedig az eszközökre úgy tekintünk, mint otthoni webterminálokra, akkor nem biztos, hogy a HD-videózás vagy a HDMI-kimenet fontos szempont.

Árban körülbelül hasonló szinten áll az Apple iPad és a HP Slate. Az iPad 16 gigabájtos verziója 499 dollárért elvihető, de ha valakinek 32 gigabájt háttértárra van szüksége, a HP-tól olcsóbban megkapja.

A HP Slate érdekesen ékelődik be az Apple által újonnan feltalált piac és a netbookok közé. Míg az előbbihez a Slate nem elég \"cool\", s nincs mögötte az iTunes és az App Store által garantált egyszerűség, addig a netbook piac szereplőihez képest kis kijelzővel, régebbi processzorral és rövidebb üzemidővel rontja esélyeit. Nem szabad elfelejteni, hogy manapság a netbookok egy része már hasonló méretben, nagyobb funkcionalitással 12 órás üzemidőt is képes felmutatni, bár kétségtelenül nagyobb tömeggel.

A Slate előnye lehet, hogy teljes értékű Windows 7 operációs rendszert futtat, amelyen minden windowsos szoftver használható és természetesen a böngészőkben működik az Adobe Flash is. A Slate-en a HP saját fejlesztésű, érintőképernyőkre optimalizált felhasználói felülete működik, erről azonban még semmilyen információ nem érhető el, így gyakorlatilag semmiféle verdiktet nem lehet alkotni a használhatóságáról. A Slate érkezésének ideje egyelőre ismeretlen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.