:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 2. 15:01

A mainframe-migrációt célozza a Tuxedo 11g

Az Oracle kiadta a Tuxedo alkalmazásszerver legújabb változatát. A Tuxedo 11g már Ruby és Python alkalmazásokat is támogat és olyan eszközökkel érkezik, amelyek segítéségével a mainframe-eken futó szoftvereket egyszerűbb migrálni.

A Tuxedo alkalmazásszerver története a 80-as évekre nyúlik vissza. A szoftvert az AT&T fejlesztette ki, majd 1993-tól a Novell gondozta, 1996-ban került egy megállapodás alapján a BEA-hoz, a fejlesztők zömével együtt. A szoftver a BEA második számú alkalmazásszervere volt a WebLogic mellett, a nem Javában írt szoftverek futtatására. A Tuxedo legújabb kiadása az Oracle többi termékéhez igazodva a 11g jelölést viseli.

A SOA-architektúrára épülő Tuxedo 11g legfontosabb újdonsága, hogy C/C++ és COBOL mellett a modern trendeknek megfelelően Ruby és Python nyelven írt alkalmazásokat is támogat a webalkalmazások és a cloud-korszak elvárásainak megfelelően. A vállalat tájékoztatása szerint az új alkalmazásszerver akár több tízezer alkalmazástartományt (domain) támogat elosztott (grid) architektúrában. Az említésre méltó fejlesztések közé tartozik még a WS-TX támogatás, a Java EE Connectorral kompatibilis alkalmazásszerverekkel történő integráció lehetősége, illetve a korábbinál jobb alkalmazás- és rendszermenedzsment webes felületen.

A köztesréteggel együtt az Oracle olyan eszközöket is megjelentetett, amelyek kimondottan mainframe-alkalmazások migrációját célozzák Tuxedo 11g platformra. A Tuxedo Application Runtime for CICS and Batch 11g és a Tuxedo Application Rehosting Workbench 11g segítségével a C/C++ vagy COBOL nyelven írt, a CICs tranzakciómonitorra támaszkodó alkalmazásokat változtatás nélkül lehet mainframe környezetből egy szabványos, x86-alapú elosztott szerverinfrastruktúrára átmozgatni, ígéri az Oracle. Ezekhez csatlakozva a DB2 Migrator a DB2 adatbázisok sémáját és adatait migrálja Oracle Database 11g-be. A migrációs eszközök között még egy 3270 Terminal Server is helyet kapott,

Az Oracle várakozásai szerint ezzel az ajánlattal számos mainframe-ügyfelet tud elnyerni az IBM-től. \"Eddig nem létezett az Oracle-hoz fogható szállító, aki egyszerre kínálta volna a mainframe alkalmazások és az adatok migrációját\" - mondta Ajay Patel, az Oracle Fusion Middleware-ért felelős vezetője. A Tuxedo 11g trakzakciós infrastruktúrája \"fölé\" lényegében egy komplett CICS felület került, amellyel az alkalmazások érintkeznek, így változtatás nélkül működhetnek tovább. \"Fejlesztői szempontból nincs változás,ők továbbra is ugyanazt a COBOL kódot írják CICS-hívásokkal, de az üzemeltetési oldalon többé nincs szükség mainframe-szakértelemre mert az infrastruktúra ugyanaz, amelyen a vállalat többi rendszere működik\" - mondta Patel.

A Sun felvásárlásával az IBM ellen totális támadást indító Oracle szerint most érkezik el az utolsó lehetőség a felhasználók számára, hogy mainframe-en futó régi alkalmazásaikat új platformra migrálják. A mainframe-ek ugyanis egyre inkább a peremre szorulnak, a gépek és a kapcsolódó szolgáltatások drágák, a szakemberek kevesen vannak és ennél fogva megfizethetetlenek, ráadásul COBOL-programozókat sem nagyon találni már.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.