Szerző: Koi Tamás

2010. március 31. 16:24

Jön a kötelező adatroaming-limit

Július 1-től minden, az Európai Unió tagországaiban, valamint Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben működő mobilszolgáltató köteles bevezetni azt az adatroaming-limitet, melyet március 1-től opcionálisan kellett felkínálniuk.

A három hazai mobilszolgáltató közül a T-Mobile már most figyelmezteti előfizetőit, hogy az április 1-től július 1-ig terjedő időszakban fokozatosan mindenkire kiterjeszti az európai adatroaming során alkalmazott nettó 50 eurós határt, melyet az uniós törvényhozás a külföldi barangolás során előforduló "számlasokk" elkerülése érdekében kényszerített rá az operátorokra.

A bruttó 17 ezer forintos összeg eltérő mennyiségű adat forgalmazására elegendő a három hazai mobilszolgáltatónál. Ennyi pénzért a legtöbb adatmennyiség éppen a T-Mobile ügyfeleinek jut, ám még ők is csupán 28 megabájtnyi adattal gazdálkodhatnak, ezt elérve - ha előtte másként nem rendelkeznek - a szolgáltató automatikusan tiltani fogja az adatroamingot.

A nagyjából bruttó 17 ezer forintnak megfelelő összeghatárt mindhárom cégnek tartania kell, ám míg március 1-től július 1-ig csak opciós lehetőségként kell kínálniuk a limitet, addig az év közepétől kötelezően be kell vezetni mindenkinél - igaz, az árfolyamváltozások hatására ez az összeg nőhet is és csökkenhet is, de csak egyszer egy évben. A Vodafone Európán belül megkülönböztet preferált hálózatokat és normál partnerhálózatokat, a cég előfizetői ettől függően jelen állás szerint nagyjából 9,3 vagy 7,3 megabájtnyi adatot forgalmazhatnak, míg a lista végén az egységes adatroaming-árszabást használó Pannon áll, ahol bruttó 17 ezer forint mindössze 7 megabájtra elég.

A limitet két tényező befolyásolhatja a jövőben: egyrészt a szolgáltatók engedhetnek az uniós adatroaming egységárából, így az 50 eurós keretbe nagyobb adatmennyiség férhet bele, az árfolyamváltozás emellett az összegszerű plafont módosíthatja (a bruttó 17 ezer forintos összeget a roamingrendelet kihirdetése idején érvényben lévő 283 forintos euróárfolyamon állapították meg).

A szolgáltatóknak egyébiránt ugyanezen rendelet értelmében július 1-től új, (tovább) csökkentett nagykereskedelmi árakat is kell alkalmazniuk, így maximum nettó 0,8 eurót számlázhatnak egymásnak egy megabájt adatforgalomért cserébe, jövő júliusban pedig még tovább, 0,5 euróra kell mérsékelniük a nagykereskedelmi árat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás éppen ennek a nagykereskedelmi árnak a kétszeresét, vagyis megabájtonként nettó egy eurót állapít meg maximum tarifaként, a fogyasztói árképzésben azonban eddig nem érvényesült az uniós szakpolitika azon törekvése, hogy a beszédtarifákhoz hasonlóan az adatroaming tarifáját is jelentősen letörje. Kitűnő példa erre a magyarországi helyzet: itthon a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile a szabályozott EU-s nagykereskedelmi ár 2-9 szeresét számlázza tovább az ügyfeleknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról