Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 31. 10:18

Év végéig ingyen tesztelhető a Windows 7

Év végéig letölthető marad a Windows 7 Enterprise ingyenes próbaváltozata, így a vállalati rendszergazdák továbbra is letölthetik, telepíthetik, kipróbálhatják új képességeit.

A Microsoft 2010. december 31-ig meghosszabbította a Windows Enterprise Trial programot, amelynek keretében ingyenesen letölthető a Windows 7 Enterprise 90 napos próbaverziója. A vállalat szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel került sor a lépésre, hogy minél több vállalati rendszergazda és fejlesztő tudjon teszteket végezni az operációs rendszer végleges változatával. A korábbi tervek szerint a próbaverziót ma lehetett volna utoljára letölteni.

A Windows 7 Enterprise a kimondottan nagyvállalati felhasználásra szánt verziója az új asztali operációs rendszernek és olyan képességeket vonultat fel mint a VPN leváltására hivatott DirectAccess és a vállalati telephelyek közti kommunikációt meggyorsító BranchCache. Ezek használatához Windows Server 2008 R2 operációs rendszer is szükséges. A Windows 7 Enterprise-ban megtalálható a merevlemez tartalmát titkosító BitLocker is, amely már hordozható meghajtókra is alkalmazható, illetve az AppLocker, amely segítségével a futtatható szoftvereket lehet központilag korlátozni, menedzselni.

Az ingyen letölthető próbaváltozat 90 napig működőképes. Telepítéséhez nincs szükség termékkulcsra, aktiválni azonban kell, mégpedig az installálás után legfeljebb 10 nappal. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a tizedik nap után az operációs rendszer óránként automatikusan leáll. A 90 napos próbaidőszak lejárta után ugyanígy óránként leáll a Windows 7 Enterprise Trial, de egy trükkel a lejárat idejét háromszor 30 nappal meg lehet hosszabbítani, így összességében 180 napig működik a szoftver.

Amint az ismert, a Microsoft tavaly nyáron adta ki a Windows 7 megjelenésre szánt (RC) változatát, ez a szoftver azonban február közepe óta rendszeres figyelmeztetést ad a felhasználónak, hogy ideje megvenni a végleges verziót, március 1-től pedig kétóránként újraindul. A Windows 7 RC június 1-től válik \"számkivetetté\", ekkor a háttérkép megváltozik, megjelenik egy \"Ez a Windows nem eredeti\" felirat és az operációs rendszer innentől kezdve ugyanúgy viselkedik mint egy kalózmásolat, ugyanolyan elbírálás alá esik, a biztonsági javításokon kívül semmilyen frissítést nem lehet rá telepíteni, amihez eredetiség-ellenőrzés szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról