Szerző: Koi Tamás

2010. március 29. 11:11

Felemás USB-támogatást kap az Xbox 360

A Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy pár napon belül újabb funkcióval bővíti az Xbox 360 játékkonzolok repertoárját.

A játékgéphez április 6-án érkezik az a rendszerfrissítés, melynek telepítése után a legtöbb USB-s háttértárat külső tárolóként lehet használni. A konzolhoz ugyan eddig is lehetett USB-n keresztül bizonyos, memóriával rendelkező eszközöket kötni, de csak a mostani frissítés után válik lehetővé, hogy a gép írni is tudjon adatokat az eszközre.

Az USB-s háttértár-támogatás ugyanakkor a Sony PlayStation 3-nál alkalmazott megoldáshoz képest jelentősen korlátozott. Az Xbox 360-hoz érkező rendszerfrissítés legfeljebb 16 gigabájtnyi tárkapacitást képes elérni a tárolóegységből, vagyis hiába köt a felhasználó egy több száz gigabájtos külső merevlemezt a konzolhoz, a játékgép ennek csak töredékét látja. További korlát, hogy maximum két ilyen eszköz csatolható egy géphez, vagyis a maximális külső tárkapacitás 32 gigabájt. Emellett 1 gigabájtnál kisebb kapacitású USB-s tárolókat sem kezel a rendszer.

\"\"

A kapacitáskorlátnak aligha lehetnek technikai okai, a korlátozás valós indoka minden bizonnyal az lehet, hogy a Microsoft továbbra is piacon kívánja tartani a kifejezetten az Xbox 360 játékkonzolhoz fejlesztett külső merevlemezeit. A Serial ATA interfészt használó, speciális házban lévő 2,5 hüvelykes merevlemezek 20-250 gigabájt kapacitással kerültek forgalomba, némelyik gyárilag telepített bónusz tartalommal. A külső háttértárak mindazonáltal rendkívül túlárazottak, így a legnagyobb kapacitású, 250 gigabájtos változatért üzlettől függően 30 ezer forintot is elkérnek, de a 120 gigabájtos példány ára is 20 ezer forint körül mozog.

A külső USB-s háttértárak használata csak azután lehetséges, hogy a felhasználó az Xbox Dashboard megfelelő menüpontjában megformázta az eszközt (ez a menüpont a szoftverfrissítéssel jelenik majd meg), a Microsoft emellett már most bejelentette, hogy a SanDiskkel karöltve piacra dob egy olyan, flash drive termékcsaládot, melyet a gyárban felkészítenek a konzollal való együttműködésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról