Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 29. 10:32

Tíz tipp, amivel élhetővé teheted androidos mobilodat

Az Android szép, könnyű, nyitott és tele van lehetőségekkel. Habár az iPhone-hoz hasonlóan elsőre is tökéletesnek tűnik, sok apró barkácsolás vár az új felhasználókra. Főleg, ha előtte butatelefonhoz szoktak, ahol a funkciórepertoárt készen kapták és el sem tudják képzelni, hogy mi mindent lehet még belevarázsolni ebbe a világba.

A Google operációs rendszere még fiatal, de dinamikusan fejlődik, s a jelenleg legfrissebb 2.1-es verzió már szinte kényezteti a felhasználót. Ugyan Magyarországon mindhárom szolgáltató kínálatában találunk már androidos okostelefont, de az ínyencek általában hálózatfüggetlenül, hazai kereskedőktől vagy külföldi csatornákon keresztül szerzik be a kiválasztott készüléket. Ez lehet éppenséggel a Google Nexus One, egy HTC Legend, HTC Tattoo, Motorola Backflip vagy Motorola Milestone.

1., Nincs is net a telefonon

A nem mobilszolgáltatótól beszerzett mobilokkal kapcsolatos első probléma, hogy nem tartalmazzák a szolgáltatók internetbeállításait, ezért telefonálni lehet velükl, de a mobilinet és az MMS nem fog működni. Ennek megoldása mindössze 3 percet vesz igénybe szerencsére, a beállításoknál a Wireless & Networks menü Mobile Networks alpontján belül az Access Point Names (APN) részben létre kell hozni két új profilt, egyet a mobilinternetnek, egyet pedig az MMS-nek. Ezek a beállítások szolgáltatónként eltérnek, sőt, a Vodafone esetében az előfizetéses és a pre-paid kártyások számára is más értékeket kell megadni. A pontos teendőket a Hundroid, magyar android portál már összeszedte a felhasználók számára, a leírás megtalálható itt.

2., Jöjjenek a személyes adatok

A második teendő a telefonra való \"beköltözés\". Az Android ezt annyiban könnyíti meg, hogy az első indításnál máris elkéri a Google-fiókunk adatait, amivel ezt követően a kereső, a Maps, a Gmail, a Gtalk, a Market és a névjegyzék is működik majd. Amennyiben belépünk első alkalommal a fiókba, pillanatokon belül ott teremnek a mobilon az e-mailek, a nevek, telefonszámok, kedvencek a térképről, tehát a legtöbb hasznos adat, aminek az importálásával más platformokon akár órákat is eltöltenénk.

Nyilván a legtöbbeknek nincs megfelelően kitöltve a Google névjegyzéke, ezért első körben csak a levelezőpartnereink nevei jelennek majd meg, természetesen telefonszámok nélkül. Ha valaki ráadásul nem használt eddig Google-fiókot és frissen regisztrált, akkor a levelei sem lesznek meg, azokat is érdemes átköltöztetni Gmailre. Szerencsére mindkét folyamat elég egyszerű. A nevek átviteléhez mindössze az Outlookból kell kimenteni CSV vagy vCard formátumban a névjegyeket, ezután a Gmail-fiók beállításai között található menüponttal lehet importálni.

\"\"

A probléma általában az Outlookból való kihámozás, ezzel kapcsolatban a nonstop Mobil blogjában lévő bejegyzésben, illetve a hozzá tartozó kommentekben találunk praktikus ötleteket. Vannak természetesen fizetős szolgáltatások a lustáknak vagy a kevésbé tehetségeseknek, melyek leveszik a terhet a felhasználó válláról, s automatizálják a migráció kényes folyamatát.

3., Hogy kerülnek át a régi levelek?

Aki régi leveleit is szeretné áttenni Gmailbe Outlookból, annak is van megoldás, mindössze annyit kell tenni, hogy az Outlookban létrehozunk egy IMAP fiókot, összekötjük a Gmail-fiókkal, majd a kívánt leveleket egyszerűen átmozgatjuk. Így megmaradnak a dátumok, a küldők nevei és minden adat. További segítség a Gmail Support oldalán található az IMAP-pal kapcsolatban.

4., Bekötötték a Facebookot

Ha minden a helyére került, akkor tovább okosíthatjuk az új mobilt, mégpedig a Facebook, Twitter, illetve Flickr azonosítónkkal. Az Android Facebook-integrációja révén képes a meglévő névjegyzéket összefésülni a Facebookon található nevekkel. A párosítás után a mobil letölti a felhasználókhoz tartozó fotókat, beállítja a születésnapokat, illetve kiegészíti a listát az összes Facebookon megadott adattal, a telefonszámokat és e-mail címeket is képes módosítani. Az azonos nevű ismerőseink okozhatnak némi galibát, érdemes átnézni utólag a neveket, illetve ha valakinek sok szabadideje van, akkor az automatikus szinkronizáció helyett egyesével, kézzel is összepárosíthatja barátjai különböző profiljait.

5., Belsőépítészet

A háttérben az adatok már stimmelnek, ezt követően érdemes kis időt rászánni a kezelőfelület optimalizálására. Modelltől és gyártótól függően különböző kezdőlapokkal érkeznek a mobilok, de ezek valószínűleg szándékosan úgy vannak előkészítve, hogy elsőre mindenki rácsodálkozzon, de valójában ne feleljen meg senkinek, s mindenki szabja testre mihamarabb saját kezdőképernyőjét.

\"\"

Az operációs rendszer verziójától függően 3-5-7 képernyővel gazdálkodhatunk, a HTC-tulajdonosok a Sense \"Scenes\" funkciójának köszönhetően gyakorlatilag végtelen mennyiségű képernyőt pakolhatnak tele ikonokkal, widgetekkel és alkalmazásokkal. A tapasztalatok alapján érdemes átgondolni, hogy mik a leggyakrabban használt alkalmazások, s a középső képernyőn azok kapjanak helyet, s értelemszerűen a ritkábbak kerüljenek a szélekre.

A főképernyőre a kötelező óra és időjárásjelentés mellett elegendő ha kikerül egy ikon a böngészőhöz és a postaládához, emellett hasznos lehet egy akkutöltöttség jelző. A második körben lévő home screeneknél szentelhetünk egy ablakot a kedvenc ismerősöknek, gyakran látogatott weboldalaknak, illetve ha már nincs óra, akkor a helyet ki lehet tölteni egy keresővel. A túloldalra pedig a fontos alkalmazások kerülhetnek, mint például a Google Maps, a játékok vagy szabadidős alkalmazások. A legszélső régiókba pedig mehetnek az egész ablakos widgetek, vagy a maradék, ritkábban használt funkciók ikonjai. Telepakolni a home screeneket nem érdemes tucatnyi ikonnal, hiszen egy klikkel elérhető az összes program (Windows hangulatban mondva \"start menü\"), illetve a telefon is, ezért ennek sem kell külön helyet dedikálni.

6., Mitől lassú a szupermobil?

Idővel elszaporodhatnak a letöltött alkalmazások, az asztali környezetből mindenki tudja, hogy a programokat inkább feltelepíteni szokták az emberek, és a kevésbé használtak is ott ragadnak a gépen. Néha érdemes kitakarítani, egyrészt mert az androidos mobilok némelyikének beépített memóriája eléggé korlátozott, másrészt könnyebb a hasznos dolgokat is megtalálni, ha nincsenek elrejtve egy halom hulladék között.

\"\"

Napi szinten egy mobilokon eddig szokatlan (kivéve Windows Mobile) tevékenységre is oda kell figyelnünk. Mivel az Android képes multitaskingra, azaz programok egyidejű futtatására, ezért előfordulhat, hogy túl sok program fut egyszerre, s kifogyunk a memóriából. Ma már szinte minden tudatos Android-felhasználónál van valamilyen \"task killer\" alkalmazás. Léteznek egészen egyszerűek is, de van olyan program, amivel beállíthatunk nemkívánatos alkalmazásokat, vagy definiálhatunk prioritásokat, amelyek alapján a program automatikusan leállítja a háttérben futó taszkokat. Jó választás lehet az Advanced Task Killer vagy az Advanced Task Manager, mindkettő ingyenes és működnek az összes Android-verzión.

7., Ha elfogy a kraft

Kis gondossággal megőrizhető a mobil gyorsasága, frissessége, s nem alakul ki csalódottság az első pár napban a programtelepítési és -futtatási láz lecsengése után. Az okostelefonok egy másik Achilles-sarka az akkumulátoros üzemidő. Az Android könnyedén bánik a milliamperórákkal, egy teljes készültségbe állított mobil könnyen lemerül kevesebb mint egy nap alatt, hiába az 1500 mAh-s akkumulátor. Ezért általában a felhasználók szidják a gyártót, a Google-t, a készüléket, pedig némi odafigyeléssel orvosolható a probléma.

\"\"

Aki mindenképp ragaszkodik az összes funkcióhoz, helymeghatározáshoz, automata tartalomfrissítéshez és ezer szálon szívja az adatokat a netről, s szabadidejében is csak YouTube videókat néz, annak nincs más megoldás, mint töltőt vinni mindenhová. A mobilokhoz általában kapunk egy hálózati adaptert és hozzá csatlakoztatható microUSB kábelt. Ezt a szettet érdemes kiegészíteni még egy kábellel (munkahely / otthon), illetve egy autós töltővel. Kicsit kényelmetlen, de a teljesítmény miatt etetni kell a gépet.

8., Környezettudatosan

Ha valaki viszont szerényebb, akkor indulásként kapcsolja ki a helyfüggő szolgáltatásokat, a folyamatosan bekapcsolva tartott GPS-t, illetve az automatikus Facebook-, Twitter- és Gmail-frissítést. Az egyik legnagyobb fogyasztó természetesen a kijelző, még akkor is, ha AMOLED, így érdemes odafigyelni a fényerő beállításaira. Az automata érzékelő inkább a kényelemre utazik, így egy manuális állítást egyszerűen lehetővé tévő widget telepítése több órát is hozzáadhat a készenléti időhöz, ha okosan használjuk. Azt természetesen nem tanácsoljuk, hogy valaki túlzásokba essen és minden funkcióról mondjon le, hisz akkor értelmetlen megvenni egy ilyen mobilt.

Érdemes kikapcsolni az animált háttérképet is, a statikus is lehet ugyanolyan szép, esetleg \"menőzéshez\" egy külön profilt is beállíthatunk, ahol a háttérkép izeg-mozog. Haladók esetleg próbálkozhatnak a processzor teljesítményét zabolázó alkalmazásokkal is. Adott esetben (3 napos túra) szükség lehet rá, hogy a teljesítmény helyett a kitartás legyen az elsődleges.

9., Még többet akarok

Az első idők után mindenki átesik azon a ponton, amikor már nem elégítik ki a meglévő lehetőségek, amikor a golyóterelgetős Teeter játék már unalmas, amikor már több dologra is használná a telefont. Ilyenkor irány a Google Market, ahonnan jelenleg is több mint 20 ezer program közül válogathatunk. Illetve válogathatnánk, ha a világ fejlettebb felén élnénk,  Magyarországról (és sok más helyről sem) továbbra sem érhetőek el a fizetős alkalmazások. Az ingyenes programok között ugyan sok hasznos és érdekes van, de a többség vagy egy fizetős programnak a próbaváltozata vagy egyszerűen rossz minőségű, kipróbálásra sem érdemes.

A magyar felhasználónak két lehetősége van. Az egyik a warez, szerencsére a Google nem Apple, ezért lehet külső forrásból is programokat telepíteni, s amíg a Google nem engedi, hogy fizessünk neki és a fejlesztőinek, addig beszerezzük a programokat, ahogy tudjuk. Itt már nem érvényes a \"nincs pénzem kocsira, akkor lopok egyet\" ellenérv, hiszen a mobillal együtt érkezett a környezet, amit ugyanúgy kifizettünk, aminek ugyanúgy részei vagyunk, lehet igényünk arra, hogy élvezzük is az előnyöket. A PPC Warez oldalán szerencsére már van Android-szekció, érdemes körbenézni.

Aki a Google döntése miatt nem szeretné büntetni a fejlesztőket, annak egy másik trükkhöz kell folyamodnia. Létezik egy, nem a Marketben fellelhető alkalmazás, a Market Enabler. A Project Google Code oldaláról letölthető program használatához ugyan \"rootolni\" kell a telefont, azaz teljes jogosultságot szerezni (erről további részletek itt és itt), de ezt követően egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik ország Market-kínálatát szeretnénk látni. Egyszerűen ki kell választani az Egyesült Államokat, majd a Google Checkout fiókunkon keresztül kifizetve bátran gyűjthetünk fizetős programokat is.

+1 Szokd meg

Végezetül, leginkább az okostelefonokat először kézbe vevő felhasználóknak szóló tanács. Ezek a rendszerek nem rosszak, tényleg nem buták. Az viszont, hogy szabadságot adnak a felhasználónak, egyben azt is jelenti, hogy a felelősség és a kötelezettség is megjelenik. Frissíteni kell, törődni kell a beállításokkal, saját szánk ízére kell szabni, nem elég csak kibontani a csomagból. Éppen ezért egy kipróbálás után tűnhet furának, nehezen értelmezhetőnek vagy nehéznek, pedig valójában egyszerű, intuitív és könnyen megszokható. Ha valaki bevállalja, mindössze arra kell figyelnie, hogy a kiválasztott készülék külsőre megfeleljen, a belső a későbbiekben alakul majd ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról