Szerző: Bizó Dániel

2010. március 26. 14:35

A Dell is piacra dobta nagysűrűségű szervereit

A Dell is belépett a skálázódó, magas sűrűségű szerverek területére. A szabványosan rackelhető PowerEdge szerverek a HP megközelítéséhez áll közel. A vállat eközben szoftvereket és szolgáltatásokat integráló csomagokkal is jelentkezik a nagy adatközpontok és cloudokat építeni kívánók számára.

A Dell szerdán mutatta be a PowerEdge termékcsalád egy új vonalát, a CloudEdge sorozatot, amely az Intel új, 32 nanométeres Xeonjaira alapoz. A C-sorozat a meglévő rack infrastruktúrába illeszthető szervereket takar, és az egyes modelleket különféle alkalmazási területekre optimalizálta, eltérő teljesítménysűrűséggel és háttértár-kapacitással. A kínálat emlékeztet a HP-nál már tavaly óta elérhető ProLiant SL ExSO (Extreme Scale-Out) családra, a HP tálcás és saját fejlesztésű keretes megközelítésével ellentétben a Dell egy teljesen szabványos, láthatóan egyszerűbb és olcsóbb megoldás mellett döntött.

Azon kívül, hogy a HP extra keretet igénylő, osztott tápellátást és hűtést használó tálcaszerveres megoldásával szemben teljesen autonóm működésűek és szabványos rack kivitelűek, a Dell PowerEdge C-sorozatú szervereit az különbözteti meg a HP megközelítésétől, hogy jobb belső diszk bővíthetőséget kínálnak, vagyis kevésbé függnek direkt csatlakoztatott bővítőmodulos, vagy hálózati tárolómegoldásoktól, és I/O bővíthetőségük is jobb. A C-sorozatot kisebb tagjait az egyébként szintén a gazdagabb diszkopciók és egyes esetben a nagyobb memóriakapacitás különböztetik meg az R-sorozattól.

A Dell-féle magas sűrűség

A PowerEdge C1100 1U magasságú helyen egy kétutas, 18 DIMM foglalattal bíró Xeon szerverhez akár 10 darab 2,5 hüvelykes diszket (SFF) is tud csatlakoztatni, vagy 4 darab 3,5 hüvelykeset (LFF), vagyis 8 TB kapacitás is kiépíthető helyben. Ehhez képest a HP ProLiant SL160z azonos memóriakapacitás mellett tálcánként, vagyis szerverenként csak 2 darab LFF diszket tud fogadni, SFF opció nincs is, ami erőteljesen korlátozza a mozgásteret az adatvédelem, a kapacitás és a sebesség hármas szempontjából. Erre megoldást kínálhat a ProLiant SL170z, amely 6 LFF diszket fogadhat, ugyanakkor ezért 2 DIMM-foglalattal fizetünk. Mindegyik gépben 2 Gigabit Ethernet port található, de a PowerEdge esetében egy 10 Gigabit Ethernet bővítés szabadon hagyja a PCI Express bővítőhelyet.

Míg a C1100 tipikusan alkalmas lehet webes rétegbe és virtualizált konszolidációs alapként heterogén VM-ek kiszolgáláshoz, addig a C2100 már nagyobb adattömegekkel történő manőverezésre termett. A 2U magas dobozba akár 12 LFF diszket és 2 SFF SSD-t is építhetünk, így kombinálva a kapacitást a magas műveleti teljesítménnyel. A  12 nagyteljesítményű processzormag, akár 144 GB memória, a gyors és bőséges háttértár beépítésének lehetősége alkalmassá teszi például nagyobb adatbázisok kiszolgálására és analitikájára, a kétportos 10 Gigabit Ethernet vagy 40 Gbps QDR Infiniband opció pedig a masszív fürtözés lehetőségét villantja fel.

A magas teljesítménysűrűséget a C6100 célozza meg, 2U magasságba nem kevesebb mint 4 darab kétfoglalatos szervert sűrít, miközben lehetőséget ad 24 SFF vagy 12 LFF diszk beépítésére is, amivel HPC-fürtök vagy extrém sűrűségű virtualizált környezet építőelemévé is válhat. A HP hasonló sűrűségű megoldása gépenként csak 1 LFF lemez beépítését teszi lehetővé, vagyis RAID-re sincs lehetőség - a HP-hoz már külső tároló dukál

\"\"

Különböző megközelítések

A Dell megjelenésével a négy nagy független szervergyártó mindegyik előhozakodott valamivel, amelyre rá tudja sütni a skálázhatóság és cloud címkéit. Mint látható, a Dell hardveres megközelítése a legegyszerűbb, így az adoptálásához kétségtelenül a legkevesebb időt és pénzt igénylő, mivel többnyire hagyományos rack formátumú gépeket használ, és fejlesztési erőfeszítéseit a dobozon belülre koncentrálta. Ehhez képest a HP családja már tálcákon hordozza a gépeket, a tálcák közös hűtést és tápellátást tartalmazó házakba, így kerülnek a rackbe - a Dell ezeket az ötleteket kölcsönözte a C6100-as modellnél, ahol egy házba 4 szerver kerülhet.

Az IBM már külön racket és szervereket fejlesztett iDataPlex néven, amely hátulsó vízhűtéses megoldással igyekszik a levegő hőmérsékletét csökkenteni, és levenni a terhelést a légkondicionálásról. A legtovább a Fujitsu ment, amely teljesen új rackhűtést tervezett, hogy megszüntesse a meleg folyosók (hot aisle) szükségességét, ezzel másfélszeresére növelve az elérhető racksűrűséget, miközben a fajlagos hűtési költségek negyedével csökkenthetőek.

A Dell a hardverhez igény szerint ad tanácsadást vagy kész csomagokat a szoftverek integrációjához, valamint természetesen támogató szolgáltatásokat is Data Center Solutions csoportján keresztül, amely kifejezetten a legnagyobb ügyfelekre koncentrál. A Dell többek közt ügyfelei közt tudhatja a Microsoftot is, amely Azure platformját Dell hardverre alapozza.

Fürtözhető saját tároló, bővített EMC-partnerség

A Dell egyúttal új tárolókat is bemutatott, ezek közül a DX Object Storage egy új, saját fejlesztésű tárolófürt, amely szabványos x86 szerverekből épül fel. Egy-egy gép 2U magas és 12 diszket foglal magába, és a metaadatokat intenzíven használó, objektum alapú adatkezeléssel és teljesen lapos címtartománnyal jelenleg 2 petabájtig, vagyis kétezer terabájtig skálázódik. A termék a második negyedévben jelenik meg, és elsősorban a rendkívül magas fokú szabályozottságot és megfelelőséget igénylő területeken számít érdeklődésre, mint például az egészségügy, pénzügyi és tőzsdei vállalatok levelezése és dokumentumkezelése.

A Dell ezen túlmenően számos területen kibővítette együttműködését partnereivel, mint az EMC, a Symantec és CommVault, amelyektől szoftvereket, és az EMC esetén hardvereket is használt saját márkaneve alatt forgalmazott termékeihez. A Dell kínálatában így megjelent az EMC, valójában a felvásárolt Data Domain teljes deduplikációs DD-sorozata, valamint az EMC Celerra NS is, amely automatikus, akár blokkalapú tárolórétegezéssel is bír, továbbá frissült a PowerVault termékvonal a DL2100 backup termékkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról