:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 25. 14:18

Végre jöhet az ingyen hívás iPhone-nal

Az Apple igyekezett elkerülni, hogy olyan alkalmazások jelenlenek meg iPhone-ra, amivel a szolgáltatót megkerülve ingyen lehet telefonálni vagy más, a szolgáltató által pénzért kínált mobilszolgáltatást igénybe venni. A háború nem tarthat örökké, előbb-utóbb a VoIP megoldások betörnek a piacra.

A Google Voice kint rekedt az App Store-ból, a Skype pedig csak korlátozott képességekkel érhető el, pontosabban a funkcionalitás megvan, de csak Wi-Fi kapcsolaton keresztül használható hanghívásra. Most azonban megjelent egy olyan alkalmazás, ami egy virtuális SIM-kártyaként írható le legegyszerűbben: előfizetés és a program telepítése után a felhasználónak lesz egy külön hívószáma a szolgáltatótól kapotton kívül, az alkalmazás kezelőfelülete ráadásul teljes egészében megegyezik az iPhone telefon alkalmazásával, így nagyon szokni sem kell.

Lemásolták az iPhone telefon felületét

A Line2 felületében a tárcsázó, a kontaktlista és a hívás közben látható képernyő pontosan úgy néz ki, mint azl iPhone azonos alkalmazásai, igaz SMS-t nem lehet vele küldeni. Sok egyéb, főleg az üzleti területen hasznos funkció viszont jár a virtuális előfizetéshez, alap a hívásátirányítás, hívásvárakoztatás, hangposta,  ezen felül viszont akár számozott menüt is fel lehet építeni a elé (nyomja meg a kettes gombot), be lehet állítani előre \"ne zavarj órákat\", ilyenkor ki sem csörög a szám.

Ha mindkét beszélő fél a Line2 szolgáltatáson keresztül beszél, akkor a szoftver automatikusan átvált 16 bites felbontásra, s a hangminőség a mobilhálózatokon megszokottól nagyságrendekkel jobb lesz. A program ráadásul feltelepíthető az iPod Touch készülékekre is, így könnyedén varázsolhat valaki mp3 lejátszójából egy telefont.

Miért pont ez ment át a szűrőn?

Szinte érthetetlen, hogyan ment át az App Store szigorú rostáján ez az alkalmazás, pedig a hangátvitelt nem csak Wi-Fi kapcsolaton keresztül képes biztosítani, hanem a szolgáltatók 3G hálózatán is működik. Sőt, az úgynevezett Dual Mode képes arra, hogy amint egy stabil Wi-Fi kapcsolatot hoz létre a mobil, a hívás átkerül a 3G hálózatról a Wi-Fi-re automatikusan, anélkül, hogy megszakadna.

Az egyedüli probléma ezzel, hogy az amerikai iPhone-t is forgalmazó szolgáltatók mindegyike korlátlan adatforgalmú csomagokat kínál az Apple okostelefonja mellé, ezzel a programmal viszont könnyedén előfordulhat, hogy az alapdíjon felül a felhasználó egy fillért sem fizet majd be a kasszába, így felborulhat az eddig működő, jól kidolgozott árazás, amennyiben ezt illetve az ehhez hasonló alkalmazásokat tömegesen kezdik használni az emberek.

Háromezerért ingyen beszélgetés egy hónapig

A Line2 havidíja 15 dollár, vagyis 3 ezer forint, amiért cserébe a fent felsorolt funkciókat, a saját telefonszámot és akár 20 fős konferenciahívást kínál, illetve az Egyesült Államokba és Kanadába korlátlan mennyiségű kimenő hívást. Az alkalmazást ugyan le lehet tölteni az említett országokon kívül is, de a szolgáltatás nem fog működni, csak az USA-ban és Kanadában regisztrált iPhone készülékeken. Feltételezhetően Európában hasonló szolgáltatásra még sokat kell várni, s a szolgáltatók minden bizonnyal tűzzel-vassal küzdenek a megjelenés ellen.

A fenyegetés valós, hisz jelenleg az amerikai AT&T hálózatában a 900 perces illetve a korlátlan hanghívást tartalmazó csomagok 90 illetve 100 dollárba kerülnek, ezek helyett pedig egy Line2 felhasználó nyugodt szívvel választhat egy sokkal kisebb csomagot. Az új Line2-előfizetők egy hónapig ingyenesen használhatják a szolgáltatást, ez egyfajta ígéret arra, hogy elégedettek lesznek vele, s a cég abban bízik, hogy ezután a legtöbben előfizetőkké válnak. A második hónaptól a 15 dolláros havidíjért viszont továbbra is él a korlátlan belföldi hívás ajánlata, külföldre pedig a Skype-hoz hasonlóan átlagosan 2-5 centet kell fizetni percenként.

A 3G adatkapcsolaton keresztüli telefonálás ugyan ígéretes, de a technológia sajátosságai miatt számítani kell arra, hogy hiába a jobb minőség és a kedvező ár, gyakoribbá válhatnak gyenge térerő mellett a szakadások. Wi-Fis környezetben viszont a mobilhálózatokon megszokottól megbízhatóbb működéssel lehet kalkulálni. Így otthon vagy munkahelyen nem lesz vele probléma.

Nehéz lenne pontosan válaszolni arra a kérdésre, hogy miért enyhült meg az Apple, s miért módosította úgy az SDK-ját is előző hónapban, hogy a fejlesztőknek lehetősége legyen 3G kapcsolaton keresztül VoIP-hívást bonyolító szoftvert készíteni. A Google Voice esetében még meg tudta védeni magát azzal, hogy az iPhone fő funkcióinak egyike a hanghívás, ezért zárja ki a programot, de most úgy tűnik visszakozik, így nem meglepő, hogy alig egy hónap alatt meg is jelent az első \"virtuális iPhone mobilszolgáltató\".

Egyes vélemények szerint az Apple azért kényszerül bele ebbe a kompromisszumba, mert az Android nagyon erősen jön fel, s ha a felhasználóknak döntenie kell egy új mobil vásárlása előtt, akkor erős érv lehet az ilyen alkalmazások megléte. Az Android nem is tiltja az ilyen megoldásokat, így csak idő kérdése, hogy mikor jelennek meg ott is az első fecskék.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.