:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 25. 11:07

Megállíthatatlanul növekedik a Red Hat

A recesszió és az informatikai piac vergődése ellenére történetének legerősebb évét zárta a Red Hat, a cég kilátásait azonban talán túlságosan is konzervatívan fogalmazta meg, ami megijesztette a befektetőket.

Tegnap tette közzé a februárban véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Red Hat. A világ első számú Linux-disztribútora 18 százalékkal 195,9 millió dollárra növelte bevételét, nettó profitja 23,4 millió dollárt tett ki, ami 46 százalékos növekedésnek felelt meg, vagyis a cég az IT-piac általános visszaesése ellenére kitartóan bővült. Elemzők részvényenként 16 centes eredményt vártak, a vállalat ennél 3 centtel jobban teljesített és a bevétel is meghaladta a 193 milliós előrejelzést.

A tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva az eredményeket feltűnő az előfizetéses bevételek jelentős növekedése. A szoftver-előfizetésekből származó forgalom 139 millió dollárról 169 millióra emelkedett, miközben az oktatásból és egyéb szolgáltatásokból befolyó forgalom megrekedt a korábbi 26 millió dolláros szinten. Az elemzők és befektetők számára rendezett konferenciahíváson elhangzott, hogy a 25 legnagyobb előfizetőből 1 kivételével mindegyik meghosszabbította előfizetését az elmúlt negyedévben, és átlagosan 30 százalékkal nagyobb értékben mint korábban, vagyis a Red Hat felhasználó egyre többet költenek a cégnél.

A pénzügyi évet 748 millió dolláros forgalommal és 87,3 milliós nettó profittal zárta a Red Hat, előbbi 15 százalékos, utóbbi pedig 10 százalékos növekedés éves összehasonlításban. A most kezdődött pénzügyi évre 835-850 millió dolláros forgalmat vár a cég, ami nagyjából egybeesik az elemzői várakozásokkal, ugyanakkor a profitabilitásról szóló prognózis alatta maradt a Wall Street várakozásainak, ezért a bejelentést követően a cég papírjai 3,3 százalékot vesztettek az értékükből. Ehhez hozzájárult az is, hogy február végén 646 millió dollár halasztott bevétele volt a cégnek, amely kevesebb mint amit az elemzők vártak.

Jim Whitehurst, a Red Hat vezére szerint a halaszott bevételt 20 millió dollárral csökkentette az árfolyamváltozás, amelyet az elemzők valószínűleg nem vettek figyelembe, a nyereségességi számítások során pedig a vállalatvezetés nem számolt a befektetések hozamaival, amit az elemzők viszont alighanem belekalkuláltak a számításaikba. A Red Hat a negyedéves eredményeivel együtt bejelentette, 300 millió dollárt fordít részvények visszavásárlására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.