Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 24. 16:49

Visszatér a Samsung élére az adócsaló Lee Kun-hee

Visszatér a Samsung Electronics élére az a Lee Kun-hee, aki majdnem pontosan két évvel ezelőtt mondott le a Samsung csoport elnöki pozíciójáról, miután adócsaláson kapták és három éves felfüggesztett börtönre ítélték. A 68 éves Lee a Samsung vállalatcsoport legnagyobb tagja, a Samsung Electronics elnöke lesz, pozíciója azonban csupán formális és alighanem a közvélemény megnyugtatását, illetve politikai célokat szolgálja.

Ázsia több országához (pl. Japán) hasonlóan Dél-Koreában is komoly hagyományai vannak a családi vállalkozásoknak, amelyek közé a Samsung is tartozik. Igaz, hogy a cégcsoport évente 170 milliárd dollár meghaladó bevételével a világ egyik legnagyobb konglomerátuma, de a helyi kultúrában továbbra is fontos, hogy az alapítók leszármazottai vezető pozíciót töltsenek be, Lee Kun-hee pedig a Samsungot 1938-ban létrehozó Lee Byun-Chull fia. Az elmúlt évek során a Samsung számára komoly kihívást jelentett, hogy a vállalat élén úgy maradjanak meg az alapító család tagjai, hogy közben a cégcsoportot valójában professzionális üzleti vezetők tudják irányítani.

A Samsung Group lényegében egyet jelent a dél-koreai iparral, az ország GDP-jének közel 15 százalékát adja.  A cégcsoport az elektronika mellett szinte minden iparágban érdekelt, beleértve többek között a nehézipart, hajógyártást, vegyipart, textilipart, az építőipart, pénzügyi szolgáltatásokat, vagy az idegenforgalmat is. A vállalat az egész lakosság körében ismert és elismert, a dolgozók már-már japán módra hűségesek. A koreai gyerekek, diákok (főképp a mérnökhallgatók) számára a Samsung a legvonzóbb munkahelyek egyike, a vállalat egyébként saját magánegyetemet is alapított.

\"Lee

A mintegy 60 céget tömörítő Samsung csoport vezetését korábban Lee Kun-hee irodája látta el, ahol havonta egyszer találkoztak a csoporthoz tartozó cégek igazgatói. 2008 áprilisában a vezető kénytelen volt lemondani pozíciójáról, miután bebizonyosodott, részvényeit mások nevére íratta, és így próbált meg megmenekülni 112,8 milliárd won, azaz mintegy 18 milliárd forintnyi adó befizetése elől, emellett szabálytalan pénzügyi tranzakciókkal próbálta meg átjátszani az irányítást gyerekei részére. Az ügyben Lee Kun-hee fia, Lee Jae-yong is érintett volt.

Kun-hee visszatérésének már voltak jelei, decemberben például Dél-Korea elnöke hivatalosan is megbocsájtott neki, azt kérve, hogy foglalja el újra a helyét az ország olimpiai bizottságában annak érdekében, hogy Szöul megszerezze a 2018-as téli olimpia lebonyolításának jogát. Januárban Lee Kun-hee megjelent a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n, februárban pedig a Samsung vállalatcsoport több vezetője is levélben kérte, térjen vissza a cég élére. Egyelőre nem világos, miért pont a Samsung Electronics vezetését vette át Kun-hee.

A vállalat eddigi történetének legjobb évét zárja március végén, elemzők számításai szerint a Samsung Electronics forgalma felül fogja múlni az IBM-ét és a HP-ét és ezzel a legnagyobb technológiai vállalatává válik, nyeresége pedig minden bizonnyal megdönti a 2004-ben elkönyvelt 10 milliárd dolláros rekordot. A Samsung Electronics húzótermékeinek, a memóriachipeknek és a lapostévé-alkatrészeknek az ára az elmúlt időben növekedett, a cég emellett brillírozik a mobilpiacon is, ahol a Nokia mögött a második legnagyobb szereplő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról