Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 24. 15:23

Itt az első 4G-s okostelefon

A Las Vegas-i CTIA Wireless 2010 konferencián mutatkozott be tegnap a HTC első 4G-képes okostelefonja az Evo. A mobil Android 2.1 operációs rendszert futtat, kijelzője 4,3 hüvelykes kapacitív TFT, a processzora pedig 1 GHz-es Snapdragon.

Az Egyesült Államokban a Sprint forgalmazza majd a masszív multimédiafogyasztásra tervezett  okostelefont, a HTC Evo-t, ami készülék oldalon egészíti ki a szolgáltató komoly befektetéseit a WiMAX hálózatokba. Az Evo idény nyártól lesz kapható az amerikai piacon, de nem csak azokon a területeken, ahol az új generációs hálózat elérhető.

Dan Hesse, a Sprint Nextel vezérigazgatója szerint a mobil a 3G hálózatokon is hihetetlen teljesítményt nyújt, bár ez a kijelentés igaz szinte minden egyéb Snapdragon-Android kombinációt használó okostelefonra. A valós különbség az extrákban rejlik. Ez lesz a világ első, WiMAX-et is támogató mobilja, az Evo további érdekessége, hogy a szokásos csatlakozók mellett feltűnik rajta egy mini HDMI port is, amivel könnyen házimozi lejátszóvá varázsolható. Persze ilyen esetekben illik majd a töltőt is bedugva tartani.

\"\"

8 másik eszközt is etethet majd szélessávval

A mobil természetesen megkapja a HTC Sense kezelőfelületet, lesz benne FM rádió, 8 megapixeles HD-képes kamera, illetve egy 1,3 megapixeles előlapi kamera videohívásokhoz. A nagy sávszélesség kihasználásához hasznos lesz, hogy a mobil képes lesz egyidejűleg maximum 8 eszköznek továbbosztani a hálózatot, így vezeték nélküli routerként működhet, de egyes esetekben akár versenyre kelhet az otthoni vezetékes előfizetéssel is. A szélessávú kapcsolattal könnyen webre köthető egy iPod Touch, iPad, notebookok vagy akár a hűtő is. Az univerzális megosztási képességre azért is szükség van, mert nehezen elképzelhető, hogy a felhasználók új eszközök vásárlásával támogatnák, a ma kapható termékek viszont többnyire nem rendelkeznek WiMax hálózat használatát támogató hálózati csatolóval.

Küllemét tekintve az Evo szinte teljesen megegyezik a windowsos HTC HD2-vel, sőt a hardverek jelentős része is azonos, így az Evo végeredményben nem más, mint egy felturbózott HD2. A 4,3 hüvelykes kijelző miatt egyébként is nehéz lenne különbséget tenni, emiatt viszont szinte biztos, hogy az átlagos felhasználóknak nem ez a mobil lesz a kedvence, ugyanis a mindennapokban kényelmetlen és kevéssé praktikus egy ilyen nagy kijelző. Ráadásul biztosan drága is lesz a készülék, a Sprint ennek ellenére bízik a sikerében, s reméli, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett felhasználóvesztés megfordítható ilyen modellek segítségével.

Európába is kívánkozik egy változat

Magyarországon, illetve Európában nem valószínű, hogy ez a modell megjelenik, mivel errefelé szinte egyáltalán nincsenek WiMA hálózatok. Elképzelhető viszont, hogy a HTC megjelenik majd itt is, egy androidos HD2-hasonmással, hogy a mobiljukat inkább PDA-ként használó vásárlók igényei is ki legyenek elégítve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról