Szerző: Koi Tamás

2010. március 24. 13:02

Fejlettebb adatkommunikációval ruházhatják fel a mobilokat

Egyre több olyan mobil kerül napjainkban forgalomba, melyet WLAN-vezérlővel látnak el, ugyanakkor ezek a készülékek szinte kivétel nélkül a Wi-Fi szabvány valamelyik régebbi változatával kompatibilisek csak.

Ez a helyzet változhat mostantól a szabvány gondozó Wi-Fi Szövetség álláspontja szerint, miután a szervezet bejelentette, hogy a mobilkészülékek gyártói számára is elindítja az eszközök minősítésére létrehozott \"Wi-Fi CERTIFIED n\" programot. Ezzel a jelenlegi, WLAN-elérésre képes mobilokat a jövőben olyan eszközök követhetik majd, melyek a 802.11n vezeték nélküli kommunikációs szabvánnyal is csatlakozhatnak a hozzáférési pontokhoz.

Jóllehet az első, 802.11n szabvánnyal kompatibilis okostelefonokat már korábban bejelentették (ilyen például a Samsung Wave is), a Wi-Fi Szövetség programja komoly löketet adhat a modernebb szabvány térhódításának a mobiltelefonok szegmensében is. A szervezet közleménye szerint az új szabványnak megfelelő eszközöknél egyelőre nem lehet számítani az adatátviteli sávszélesség jelentős növelésére, mivel a fókusz elsősorban a rádió hatótávolságának kiterjesztésének helyeződik ebben az esetben.

A Wi-Fi Szövetségnél ugyanakkor kiemelik, hogy a 802.11n szabvány fejlettebb, hatékonyabb adatcserélő rendszerének köszönhetően arra mindenképpen lehet számítani, hogy az újabb eszközökben a WLAN-rádió használata jóval kevésbé terheli majd az akkumulátort, mint a jelenlegi megoldásoknál. Vagyis a mobiltelefon tulajdonosa akár egész nap bekapcsolva hagyhatja a készülék Wi-Fi modulját anélkül, hogy mindez jelentősen befolyásolná az üzemidőt.

Az ABI Research piackutató szerint a tavalyi évben megközelítőleg 580 millió WLAN-kommunikációra alkalmas eszközt szállítottak le a gyártók a legkülönfélébb szegmensekben, ezek jelentős része, körülbelül 141 millió készülék mobiltelefon volt. A piackutatónál úgy látják, hogy 2014-ben félmilliárd olyan mobilt dobhatnak piacra, mely WLAN-képességekkel is el lesz látva, 2012-től pedig a készülékek túlnyomó többsége már az új, 802.11n szabvány is támogatja majd.

A WLAN-vezérlők használata a mobiltelefonoknál korábban elsősorban az okostelefonokra volt jellemző, manapság azonban már középkategóriás, vagy kifejezetten tömegtermékeknek szánt mobilokba is beépítik a Wi-Fi modult, mely többnyire a Bluetooth-vezérlővel egy integrált chipben kap helyet. A WLAN-hálózaton keresztül a mobilok éppúgy elérhetik az internetet, mint a 3G-s mobilhálózaton, emellett kommunikálhatnak is a többi, hálózatba kötött eszközzel, kihasználva például a médiafájlok megosztásában rejlő lehetőségeket.

A Wi-Fi eléréssel rendelkező telefonok forgalmazása a szolgáltatóknak is jó üzlet lehet, hiszen az a felhasználó, aki a munkahelyén vagy otthon vezeték nélküli hozzáférési ponthoz csatlakozik mobiljával, nem terheli adatátvitel során az operátor adóhálózatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról