Szerző: Bizó Dániel

2010. március 24. 12:57

IT-szolgáltatásokkal jelenik meg a GTS-Datanet

Portfóliójának megtisztítását követően igyekszik a hagyományos telekommunikációs szerepkörből kitörni a GTS-Datanet csoport. A vállalat ésszerű módon a hosztolt informatikai szolgáltatások irányába mozog, de bővíti kolokációs kapacitását is.

Levelezés és adatmentés havidíjért

Kezdő lépésként a GTS-Datanet két IT-szolgáltatással lép piacra, mégpedig hosztolt Exchange levelezőszerverrel és távoli mentési megoldással, amelyek egyaránt havidíjas konstrukciók. A GTS Virtual Exchange néven megjelenő csomag klasszikus SaaS konstrukció, vagyis teljeskörűen menedzselt, és a szolgáltató oldalán üzemeltetett Microsoft Exchange 2007 levelezőszerverhez kínál hozzáférést előfizetéses konstrukcióban, amelyben az ügyfél fiókonként fizet havonta, igényeihez igazítva azt.

A szolgáltatás kezdőára nettó 1890 forint, ezért 1 GB tárhelyet, POP3 és IMAP4, és webes hozzáférést kapunk, Forefront spamszűréssel, vírusvédelemmel, és SSL titkosítással. A kollaborációt elősegítő megosztható címjegyzékkel, naptárral, mobilos szinkronizációval és a teljeskörű funkcionalitást biztosító MAPI hozzáféréssel a csomag listaáron havi 2850 forintra emelkedik, de ha teljesértékű Outlook kliensekre és egységes üzenetküldésre is igényt tartunk, akkor már 3975 forintnál járunk. Minden további gigabájt tárhely havi 500 forint.

A szolgáltatásra a GTS-Datanetnél kell előfizetnie az ügyfélnek, azt azonban a feltörekvő Central Europe On-Demand (CEON) vállalat kínálja. A kelet-európai és balkáni regionális piacot megcélzó SaaS vállalat a KKV szektort igyekszik elérni, a megtakarítási lehetőségek kifejezetten a kis- és mikrovállalkozásoknál magas a saját üzemeltetésű IT-hez képest. A CEON révén a GTS-Datenet gyorsan és különösebb költségek nélkül tud megjelenni a területen, ezzel lehetőséget teremtve, hogy ügyfélbázisán növelje átlagos árbevételét, azaz a telekom ipar mágikus mutatóját, az ARPU-t.

Hálózatfejlesztés

A GTS-Datanet tavaly decemberben jelentette be, hogy regionális Carrier Ethernet hálózatot épít ki idén év elején optikai DWDM gerinchálózatára alapozva. A cél elsősorban a bérelt vonalak többségének kiváltása egy jóval olcsóbb és nagyobb kapacitású megoldással.
A fejlesztések megkezdődtek, itthon mintegy 50 csomópont fog épülni, mondta el a HWSW-nek Szép Tibor, ebből első körben 15-20 Budapest és a megyeszékhelyek körzetében. Az átadás és bejelentés hamarosan várható.
A cég befejezte optikai hálózatának felfejlesztését és kibővítését, így jelenleg 80x10 Gbps áll rendelkezésre, ami sokszorosa a jelenlegi terhelésnek.
A cég közölte, hogy végleg elbukta a 26 GHz-es hordozófrekvenciára az NHH által kiírt tendert, azt az Antenna Hungária kapta meg. A Legfelsőbb Bíróság kimondta ugyan, hogy az NHH jogszerűtlenül folytatta le a tendert, megszegve saját kiírását, a döntést azonban helyben hagyta, mivel indoklása szerint nem látja bizonyítottnak, hogy ez befolyásolta a végső kimenetelt. Egy korsugárzó toronnyal 400 Mbps nyers kapacitást lehetne biztosítani több tucat üzleti előfizetőnek.

A magyar ügyfeleket Magyarországon található kolokációs központban lévő szerverek szolgálják ki, így az adatok nem mozognak külföldre, és az alacsony válaszidő is biztosított. A vállalt rendelkezésre állás évi 99,9 százalék, a szolgáltatás eddigi nagyjából egy évében kétszer három perces kiesés volt tapasztalható, vagyis a valós rendelkezésre állás megközelíti az ötkilencest.

A kliensekhez és szerverekhez egyaránt elérhető GTS Virtual Backup távoli adatmentési szolgáltatás hátterét szintén a CEON biztosítja. A szolgáltatás akár 256 bites AES algoritmussal titkosítja az adatokat, és képes közvetlenül alkalmazásszintű mentésre Exchange és SQL Serverekről.

A kezdőcsomag szerverek esetén havi 13 350 forintról indul szerverenként, ezért 20 GB jár, minden további 20 GB kapacitás 8390 forint. Látható, hogy a szolgáltatást erősen szelektált kritikus, és tömörített adatok mentésére alkalmas leginkább, illetve akkor éri meg, ha ezzel gépi és rendszergazdai erőforrásokat tudunk leépíteni vagy átcsoportosítani.

Kolokáció, hoszting

A GTS-Datanet csoport a SaaS termékeken kívül bővíti kolokációs adatközponti területét is. Az év első felében egy Varsó melletti adatközpont hasznos kapacitását bővíti a cég 500 négyzetméterrel, és Prágában felhúz egy 700 négyzetméteres központot.

Elképzelhető, hogy ezt követően Magyarországon is sor kerül egy beruházásra, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nem született konkrétum. Pauler Pál, a GTS-Datanet hazai ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a cégcsoport igyekszik a magasabb hozzáadott értékű, hosztolt IT-szolgáltatások felé mozogni, de az ehhez szükséges kompetenciát \"még tanulnunk kell\", fogalmazott.

Lakossági internet

A lakossági üzletággal kapcsolatban Pauer elmondta, hogy a cég továbbra is kiszolgálja ügyfeleit, ugyanakkor már nem fordít erőforrásokat arra, hogy fejlessze azt, így lassú lemorzsolódás figyelhető meg. A központi menedzsment döntése értelmében a GTS-Datanet a régió minden tagországában összehangolt jelenlétet kiépíteni, regionális kiszolgálással és egységes termékkel, és a lakossági szolgáltatások nem jelentenek fókuszt. A cég nyitott a lakossági internetszolgáltatás értékesítésére, amennyiben egy vevő megfelelő árat fizet, ami nagyságrendileg a terület éves árbevételét jelenteén - mindenáron azonban nem kíván megszabadulni attól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról