Szerző: Bizó Dániel

2010. március 23. 10:35

Ellenszegült Kínának a Google

Beváltotta ígéretét a Google, és megszüntette keresőmotorja kínai verziójának cenzúrázását. A vállalat hongkongi szervereire irányítja át a felhasználókat, ahol elérhetővé teszi kínai szolgáltatásait. Híradások szerint a Google lépése felbőszítette a kínai kormányzati köröket, így nem zárhatóak ki a retorziók sem.

Magyar idő szerint hétfő este jelentett be a Google, hogy január eleji ígéretéhez híven befejezi Kínában nyújtott keresési szolgáltatásainak szűrését. Mivel ez a kínai törvények megsértését jelentené, ezért a cég a google.cn oldalt látogató felhasználókat hongkongi lapjára, a google.com.hk domainra irányítja át, és onnan kínálja szolgáltatásait. Az átállás magyar idő szerint hétfő éjjel lezajlott.

A Google vezető jogásza, David Drummond szerint ez a megoldás teljességgel legális, miközben a cégnek sem kell önkéntesen szűrnie a találatokat, így a felhasználók szabadon férhetnek hozzá információhoz. Drummond egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a lépésről az Egyesült Államokban döntöttek, és a Google egyetlen kínai alkalmazottja sem vonható ezért felelősségre.

A keresőóriás ugyanakkor tudatában van annak, hogy Kína kénye-kedve szerint bármikor visszavonhatja a google.cn domaint, valamint korlátozhatja a hongkongi Google-oldalak elérhetőségét is az anyaország felől, lassíthatja, időszakosan zavarva vagy akár teljesen blokkolva azt - ahogyan tette azt korábban és teszi most is sok szolgáltatással, mint például a YouTube-bal vagy a Bloggerrel, amelyek elérhetetlenek, de korlátozottan működik a Google Docs is.

Ez pedig teljesen bizonytalanná teszi a Google kínai üzletének sikerességét. A vállalat jelezte, szándékában áll megtartani helyi értékesítési és kutatás-fejlesztési csapatát egyaránt, ugyanakkor ezek mérete nagyban függeni fog a Hong Kongban hosztolt szolgáltatás elérhetőségétől. A cég felállított egy dedikált oldalt, ahol nyomon lehet követni szolgáltatásai hozzáférhetőségének státuszát.

A Párt nem vevő a webkettes glasznosztyra

A Google kínai tevékenységének jövője tehát immár attól függ, a kormány milyen ellenlépéseket tesz. A kínai állami hírügynökség, a Xinhua egy meg nem nevezett hivatalnokot idézett, aki szerint a Google megszegte korábbi írásos ígéretét, és a vezetőség felháborodott a cég tettén, amellyel tovább tetézte korábbi vádaskodásait. A kínaiak egyúttal világossá tették, nem fogják elnézni, hogy kínai domainről átirányítsanak felhasználókat olyan külföldi oldalakra, amelyeken illegális tartalom található, így a google.cn visszavétele szinte biztosra vehető.

Mint már a HWSW hasábjain is megjelent, a Google január 12-én közölte, hogy kínai közintézmények hálózatai felől kiterjedt és kifinomult támadások érték, valamint számos más amerikai céget is. Ennek részeként szabadságjogi aktivisták Gmail fiókjaihoz is hozzáfértek rendszeresen. A cég már akkor jelezte, hogy nem kíván többé együttműködni Kínával az információs szabadság csorbításában, ezért kilátásba helyezte a szűrés megszüntetését, amibe 2006-ban egyezett bele, hogy megvethesse lábát a hatalmas piacon.

Az azóta eltelt két hónap alatt a Google igyekezett szót érteni különféle minisztériumokkal, azonban nem történt érdemi előrelépés. Ahogyan a cég jogi vezetője is megerősítette, a tárgyalások során a kínai kormányzat teljesen egyértelművé tette, hogy a cenzúra nem képezheti alkudozás tárgyát, alapvető jogi követelmény. A Google bár megpróbált tárgyalni, már maga a felvetés is láthatóan felingerelte a bürokratákat. A kínai vezetés eközben felkészült a károk minimalizálására, és utasította a médiát, hogy kizárólag hivatalos forrásból dolgozva adhatnak hírt a témában.

Mi lesz most?

Hogy mi lesz a Google lépésének következménye, egyelőre nem világos, a stratégiai kockázat viszont jelentős. A kínai internet és piac a Google nélkül is töretlenül fejlődni és növekedni fog, mivel számos erőteljes online szereplő van jelen. A helyi keresőpiacot nem a Google, hanem a Baidu vezeti, fölényesen, részesedése statisztikától függően 60 és 80 százalék közt szór. A Baidu könnyedén lecsaphat a partnerekre, hirdető ügyfelekre, és felhasználókra egyaránt.

Az amerikai cég ezzel lényegében elvesztette a kontrollt kínai szereplése felett, átjátszva a lehetőséget a Baidu számára, amely még erősebbé válhat ezáltal, valamint teret  engedhet a marginális Microsoft online terjeszkedésének is. Ezt követően valószínűleg a Google többi termékét sem fogadják majd tárt karokkal a világ legnépesebb országában, mint az Android vagy a Chrome OS. A Google viselkedése még lojális felhasználóinak szemében is éretlennek tűnhet, mivel szembeszegülni a felsőbb hatalommal és heveskedni nem számít túlzottan bölcs dolognak a kínai kultúrában, ráadásul azzal a következménnyel járhat, hogy értelmetlenül elvesztik a Google szolgáltatásait.

Politikai elemzők szerint a kivonulás senkinek nem használ, mert provokálja a kínai kormányt, megkeményítve annak politikáját, így pedig a Google a céljaival éppen ellentétes módon árt a kínai internet és információs szabadság liberalizálódási folyamatának. A Google lépése ráadásul felesleges és káros türelmetlenségnek is tűnhet, mivel Kína néhány éven belüli vezetőségváltás előtt áll, ami lehetőséget szolgáltat arra, hogy megengedőbb politikai gyakorlat alakuljon ki.

Ebből azonban már nem fogja tudni kivenni részét a Google, mivel nem kívánatossá tette magát a hivatalnokok szemében. Amennyiben a hongkongi szolgáltatás blokád alá kerül, a Google üzleti partnerei közül valószínűleg többen tönkremennek vagy súlyos leépítéseket lesznek kénytelenek eszközölni, így egy ilyen súlyos károkozást követően a cég számára később számára szinte lehetetlen volna újra partnereket és ügyfeleket találnia egy alapvetően bizalmatlan kultúrában, vagyis a Google nemcsak politikailag, de üzletileg is elszigetelődhet a jövő legnagyobb online piacától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról