:

Szerző: Bizó Dániel

2010. március 18. 17:33

Hiány lehet 32 nanométeres processzorokból

A korábban vártnál később érkezhetnek meg egyes új notebook modellek, amelyek az Intel új 32 nanométeres processzoraira épülnek, ugyanis ezekből hiány alakulhat ki. Ezzel párhuzamosan a DDR2 DRAM chipek árai ismét erőteljes emelkedésnek indultak, ahogyan a gyártók gyorsítják átállásukat a DDR3 felé.

A Digitimes iparági forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az Acer, a világ második legnagyobb notebookmárkája jelentősen megnövelte megrendeléseit az Intel legújabb 32 nanométeres Core mobilprocesszoraira, mivel kedvezőnek látja forgalmának alakulását.

A vállalat igazgatótanácsának elnöke néhány hete közölte, hogy az első negyedéves kereslet a vártnál erősebb a termékeik iránt, és a szezonálisan rendkívül erős negyedik negyedévhez képest mindössze 5 százalékos forgalomcsökkenéssel számolnak a notebookoknál. A korábbi várakozások 10 százalékos csökkenésről szóltak, vagyis 2010 első három hónapja során a vártnál 5-6 százalékkal több notebookot tervez leszállítani az Acer.

Ez azt jelenti, hogy a korábban kalkuláltnál nagyjából havi 200 ezerrel több processzorra lesz szüksége a vártnál, miközben a vártnál erősebb eladások segítik az Intel új platformjára történő átállást is, ugyanis gyorsabban emésztik fel a korábbi laptopmodellek készleteit. Az Acer egyúttal egy új sorozat bevezetésére készült a következő hetekben, a vékony kivitelű, hosszú akkuidős Calpella Timeline notebookokat mutatja be. Ezek együttesen azt jelenthetik, hogy az Acer éhsége a márciusban jócskán meghaladja az előrejelzettet.

Mivel az Acer jelenleg havi legalább 3 millió laptopot szállít le a piacra, és szédítő ütemű növekedést diktál, éves összevetésben rendre 40 százalék körüli mértékkel növeli eladásait. Emiatt az Intel prioritás ad számára, ami elsősorban a kisebb tajvani márkákat érintheti hátrányosan, de megszenvedhetik a boltokba szánt processzorok szállításai is, mivel az Intel egyértelműen átcsoportosít, ha szükséges. Amennyiben az Acer kedvező eladásai részben vagy egészben az általános kereslet vártnál gyorsabb javulásának köszönhető, úgy a kisebb szereplőktől a nagyok méginkább elszívhatják a 32 nanométeres processzorokat.

Gyártástechnológiai okokból az Intel csak lassan tud reagálni az ilyen változásokra, ráadásul új félvezetőeljárásról is van szó, amely kibocsátásának felfuttatásához időre van szüksége. Az így kialakult késlekedés akár több hónap is lehet rossz esetben, ha a kereslet növekedése a 32 nanométeres chipek iránt tartósan meghaladja a 32 nanométeres kibocsátás bővítésének sebességét. Kedvező esetben a késés csupán néhány hét lesz a kisebb szereplők számára, amennyiben a 32 nanométeres termelés tervezett felfutása utoléri a keresletet. Bizakodásra adhat okot, hogy az Intel ezekben a hetekben futtatja fel arizonai Fab 32 megagyárában a 32 nanométeres sorokat, és az ott készült termékek a második negyedévben már piacon lesznek.

Egyre drágább a DDR2

Ezzel egyidőben a DDR2 DRAM árak ismét újabb emelkedés előtt állnak, a dinamizmus az elmúlt napokban már megfigyelhető volt az üzletkötési adatokon. Az 1 gigabites, kitesztelt DDR2 chipek átlagára ma 2,71 dolláron alakult a DRAMeXchange adatbázisa alapján, ami közel 9 százalékkal haladja meg az egy héttel ezelőttit. Az emelkedés ráadásul gyorsult, ugyanis csak ma 4,4 százalékot erősödött a kurzus. Az elemzőcég szerint az év második felében 3 dollár körül alakulhat a DDR2, ahogyan réspiacokra szorul vissza, mint például az üzemben lévő gépek memóriabővítése.

Az inSpectrum elemzése szerint az erősödést az magyarázza, hogy a gyártók gyorsabban csökkentették DDR2-termelésüket, mint ahogyan a kereslet olvad, így a egyre szűkösebb lesz a DDR2 ellátása. A cég szerint a DDR2 a közönséges DRAM-ok termelésének harmadát teszi ki márciusban, miközben például a kereskedelmi csatornákban a kereslet 60 százaléka igényli a DDR2 DRAM-ot.

A 2007-es és 2008-as túltermelési válságot követően az elmúlt egy év során tipikusan két-két és félszeresére növekedtek a DDR2 DIMM-ek árai, és a jelenlegi bolti árakhoz képest legalább további 30 százalékos drágulás várható az év második felére, de ez a mutató könnyedén elérheti az 50 százalékot is. Azok, akik még fejleszteni szeretnék DDR2 DIMM-eket használó gépük kapacitását, jobb, ha minél előbb megteszik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.